Jabolko, kot ga še niste videli [24UR.COM]

V Švici so vzgojili novo sorto jablane

Videz slastnega domačega jabolčnega zavitka se bo morda spremenil, saj so v Švici vzgojili povsem novo sorto jablane, katere plodovi se od drugih razlikujejo po svojem rdečem mesu.

Jabolka rdeče ljubezni so skorajda povsem rdeča. (Foto: Suttons)

Jabolka rdeče ljubezni so skorajda povsem rdeča. (Foto: Suttons)

Plod nove sorte, ki so jo poimenovali redlove (slovensko rdeča ljubezen), je na zunaj povsem enak nekaterim drugim jabolkom, saj ima rdečo kožo, unikaten pa je predvsem zaradi svoje notranjosti, ki je vse do koščičevja skorajda povsem rdeča. Tudi sok je drugačen – precej temnejši in bolj podoben tistemu, ki nastane s stiskanjem gozdnih sadežev, na primer malin.

Za rdečo ljubezen pravijo, da ni le izjemno okusno jabolko, ampak tudi bolj zdravo, saj zaradi obarvane notranjosti vsebuje več antioksidantov. Ob tem je treba povedati, da sorte nikakor niso vzgojili s klasičnim genskim spreminjanjem v laboratoriju, ampak z navadnim opraševanjem s pomočjo različnih sort. Glavnemu sadjarju Markusu Kobertu je sicer to uspelo po 20 letih potrpežljivega dela na svoji kmetiji. Pri navzkrižnem opraševanju je preizkusil številne kombinacije, vključno s sortama royal gala in braeburn ter nekaterimi drugimi, ki imajo bolj rdečkasto notranjost, a niso dobrega okusa.

Za novo sorto so križali številne druge sorte jabolk. (Foto: Reuters)

Za novo sorto so križali številne druge sorte jabolk. (Foto: Reuters)

Meso na zraku ne potemni
Ekskluzivno pravico za prodajo sadik si je pridobilo semenarsko in drevesnično podjetje iz Anglije Suttons, v katerem imajo že okrog 1.500 naročil ljubiteljskih sadjarjev, ki jih že sadijo po sadovnjakih po vsej Evropi. “To je prvo jabolko z dobrim okusom, ki ima rdeče meso,“ je dejal Tom Sharples, Suttonsov tiskovni predstavnik. “Svojo rdečo barvo obdrži tudi med kuhanjem, je pa naravnost popoln za jedi, kot so sadne solate, saj čez čas ne porjavi.“

To je bil popolnoma naravni proces gojenja brez tehnik genskega spreminjanja,“ pravi Sharples, ki dodaja, da je jablana nastajala v posebnih rastlinjakih, da dela niso mogle uničiti čebele s svojim opraševanjem. “Namesto tega je bil cvetni prah iz cvetov pobran manualno in se nato preseljeval na cvetove drugih dreves, dokler ni bila končno ustvarjena rdeča ljubezen.“

Nastali sta sicer dve sorti, zgodnješa in poznejša: redlove sirena ima zrele plodove avgusta (zdržijo do oktobra),redlove era pa rodi septembra (jabolka se skladiščijo do božiča).

Po predvidevanjih bi se lahko rdečo ljubezen začelo komercialno prodajati v nekaj letih. (Foto: Reuters)

Po predvidevanjih bi se lahko rdečo ljubezen začelo komercialno prodajati v nekaj letih. (Foto: Reuters)

Po predvidevanjih bi se lahko rdečo ljubezen začelo komercialno prodajati v nekaj letih. (Foto: Reuters)

Ženeva/London, 16.07.2010, 06:48 | J.R.

Vir vsebine: www.24ur.com
Datum objave: 16.07.2013

Posted on 16. julija 2010, in Jablana, Sadno drevje, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Jabolko, kot ga še niste videli [24UR.COM].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: