Navadna leska – Corylus avellana

Leska (grm) Corylus avellana

Leska je za nas gošavce ena od najuporabnejših – tako rekoč svetih –  rastlin in je naš najpogostejši grm, tak, da je močne rasti in razvejan. Ima široke, usnjate liste, ki so premenjalni, kratkopecljati, okroglosrčasti in na koncu priostreni. Na rastlini rastejo moški in ženski cvetovi, iz oplojenih se poleti razvijejo okusni plodovi – lešniki. Cveti od februarja do aprila, preden se razvijejo listi. Rastlina je dvospolna in enodomna, moški cvetovi so viseče mačice, polne rumenega cvetnega prahu, ženski pa sestavljajo popek,obdan z luskolisti. Je pionirska rastlina in do 5 m visok grm.

Raste na skoraj povsod, kjer raste grmovje, na senčnih in sončnih pobočjih, gmajnah, listnatih in mešani gozdovih od nižine do montanskega pasu.  Leska s svojim odpadlim listjem izboljšuje gozdna tla. Njeni popki so pomembna hrana za rastlinojedo divjad pozimi. Leska je razširjena po vsej Evropi, Britanskem otočju in S. Afriki.

Leska (listi) Corylus avellana

Lesko se večinoma povezuje z njenimi plodovi – lešniki, ki so prehransko gledano eno od močnejših živil, saj so bogati z olji, beljakovinami, vitamini in minerali; nabiramo jih jeseni. Vendar pa je koristna cela, njen les lahko uporabimo za izdelavo česarkoli (s precej omejenim rokom trajanja) od zasilnih bivališč, prek palic za pečenje, puščic in kopij pa do zobotrebcev. Lahko pa z njim tudi lepo podkurimo – čeprav ima precej nizko kurilno vrednost.

Leska (puščice, nabodala, ražniči, kopja, palice…) Corylus avellana

Seveda pa je leska tudi zdravilna – pa ne samo v obliki leskove masti. Sveži leskovi listi zaustavljajo drisko – tako rekoč na licu mesta. Pater Simon Ašič priporoča, da liste v primeru driske pojemo surove, najbolje na kosu kruha, ve pa tudi, da so zdravilne tudi mačice in lubje. Mačice so koristne proti gripi in pljučnici, ker povzročajo potenje, čaj iz listov in lubja pa zdravi golenske razjede, hemeroide in ustavlja drisko – če nas ta preseneti v naravi lahko pojemo kar surove liste (deluje – prisežem na lastna čreva).

Avtor: Pek

Vir vsebine: www.gosavstvo.si
Datum objave: 29.04.2011

Posted on 29. aprila 2011, in Leska, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Navadna leska – Corylus avellana.

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: