#15 HRT Vrtlarica 15.01.2012 – (Mikrozelenjava in razlika med eko ter konvencionalno zelenjavo)

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2
15. oddaja: 15. januar 2012
Sezona / Epizoda: 1 / 15
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 25 minut
Tema oddaje: (MIKROZELENJAVA IN RAZLIKA MED EKO TER KONVENCIONALNO ZELENJAVO)

Opis epizode: V nedeljski VRTNARICI poglejte kako vzgojiti lastno mikro zelenjavo na okenski polici, in zakaj je sodobno eko zelenjavo danes nemogoče razlikovati od tiste vzgojene na konvencionalen način.

Priprava za zasaditev vrtnaričinega malega sadovnjaka, izbor sadik sadnega drevja v drevesnici – osredotočenje predvsem na odporne vrste nizko srednje bujne rasti, več o tem pove magister Frane Ivkovič.
Zasaditev sadnega drevja s pred namakanjem korenin v blatni kopeli in zasipanje sadne jame z mešanico lokalne zemlje in uležanega hlevskega gnoja medtem, ko je višina zasaditve 5 cm pod mestom cepljenja. Pri tlačenju zemlje ob drevo oblikujemo jamo s centrom ob drevesu, kamor se bo stekala voda in s tem koreninam dovedemo več vode kot sicer še posebej če je na klancu kot je pri vrtnarki. Drevo z mrežo zaščitimo pred divjadjo iz gozda, ki bi lahko pozimi, ko je na razpolago malo hrane, objedli sladko lubje mladih dreves in s tem povečajo možnost za pojav glivičnih bolezni dreves. Mladih sadik nizke rasti ni potrebno količiti, saj so kljub temu dovolj stabilne. Vrh drevesa odrežemo na višini 80-120 cm od tal. Nato prikaže obrez krošnje jablane, da dobi osnovno obliko krošnje imenovane tudi baza. Tam, kjer smo pri zasaditvi odrezali vrh drevesa bo drevo bujneje odgnalo stranske veje in naredilo široko krošnjo z svetlo notranjostjo, kateri pozimi odrežemo veje, ki so napoti, da še naprej zagotovimo ustvarjanje cvetnih popkov in s tem večjo rodnost. Rane, ki nastanejo pri obrezovanju zamažemo s cepilno smolo.
Vzgoja mikro zelenjave čez zimo – vrtnarka v plastično prozorno posodo z luknjami za odvod odvečne vode nasuje klasičen substrat za sajenje rastlin, poseje izbrano seme, ki je bodisi ostalo čez leto ali iz lastne zbirke semen, zalije in pokrije vrh posode s plastično prozorno folijo za zaščito živil, medtem ko plastični pokrov služi kot podstavek. Nato prikaže še kako lahko z vrvico in lončki naredimo navpično postavitev za sejanje mikro zelenjave, če nimamo veliko prostora in obenem služi za boljšo izrabo viška vode, ki kaplja v spodnjo posodo.
Potem se odpravi na 60 hektarov veliko ekološko kmetijo blizu mesta Ivanič-Grad, katere lastnik je dipl. inž. arhitekture Mario Sever, ki prideluje ekološko zelenjavo, žitarice in vzgaja prašiče, perutnino in koze. Zelenjavo vzgaja pod plastičnimi rastlinjaki imenovami tudi plastenjaki, kjer nizke temperature ne pridejo toliko do izraza in manj je treba okopavati in plesti. V pomoč so mu tehnologija, s katero skuša poceniti pridelavo in se s tem približati cenam konvencionalne pridelave. Strojno zalivanje rastlin s pršenjem po plastenjakih pa ni edina tehnološka izboljšava. Njegov delavec dipl. inž. strojništva Anđelko Jurić pa je zaradi zahtevnega ročnega sajenja velike količine zelenjave po zgledu iz tujine izumil stroj za lažje sajenje vrtnin.

Video:

Ob nedeljah na HTV 1 okrog 17:15

* * *

Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja ter za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA   (hrv. VRTLARICA). Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.
Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.
Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v navdihujoči vsebini in mnogih koristnih nasvetih, bo odslej nedeljsko popoldne rezervirano za VRTNARICO.

Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu, tu je emisija Vrtlarica. Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.
Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i koristiti u svakodnevnom životu. Baza i ishodište tih istraživanja je autoričin vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili korištenju biljaka.
No, autorica polazi i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnoštvo korisnih ideja, nedjelja poslijepodne bit će od sada rezervirana za Vrtlaricu.
Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT 1, 15. januar 2012 @ 17:15
Advertisements

Posted on 15. januarja 2012, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: