Zeleni kvadrat – recenzija Dr. Darka Znaorja

Iz recenzije Dr. Darka Znaorja

Znaor_Darko

Dr. Darko Znaor – neodvisni svetovalec za ekološko kmetijstvo.

»(…) S klasičnim agronomskim študijem pridobljeno znanje avtorica spretno izkoristi in ga koristno nadgradi ne samo z naknadno pridobljenim znanjem iz strokovne literature, temveč, kar je še koristneje in v naših razmerah edinstveno, tudi z znanjem, ki si ga je pridobila z delom in eksperimentiranjem v lastnem vrtu. Še več, ni je sram priznati, da se je veliko naučila tudi na lastnih napakah! To iskreno priznanje ne govori le o avtoričini človeški širini in samozavesti, temveč bo nedvomno tudi spodbuda in opora vsem bralcem pri njihovih lastnih napakah in morebitnih neuspehih, ki so neizogiben spremljevalec vsakega vrtnarja začetnika.

Knjiga ima tudi svojevrstno buditeljsko razsežnost! Temelji na dolgoletnih izkušnjah agronomke, ki že petnajst let dela kot novinarka na hrvaški televiziji. V oddaji »Plodovi zemlje« ureja in vodi redno rubriko»Abeceda vrtnarstva«, ki se posveča ekološkemu vrtnarstvu v družinskih vrtovih. Več kot 150 televizijskih reportaž o ekovrtnarstvu je posnetih prav v tem vrtu, ki je medtem postal tudi svojevrsten simbol novega načina razmišljanja. Avtoričin poziv, naj »nekega dne vrtnarji tega sveta prevzamejo odgovornost za to, da si bo naš planet opomogel, in naj postanejo, vsak na svojem zelenem kvadratu, tiha zelena vojska, ki je nihče ne bo mogel zaustaviti«, je plemenito in v hrvaških razmerah tudi hrabro dejanje.

Čeprav je v knjigi zelo veliko praktičnih nasvetov, ni napisana kot preprost in splošno veljaven »recept za vsako bolezen«. Nasprotno, avtorica pravi, da mora vsak ekovrtnar, če želi biti resnično uspešen, vedno znova proučevati razmerja in zakonitosti v naravi ter jih uporabljati na način, ki je najprimernejši v njegovih okoliščinah. Skratka, namesto slepega upoštevanja v knjigi zapisanih »receptov« avtorica apelira na to, da jih moramo razumeti zgolj kot smernice. Še več, bralcem svetuje, da mora vsak vrtnar na osnovi lastnih izkušenj in spoznanj razviti lasten slog in uporabljati rešitve, za katere mu lastna praksa potrdi, da so najučinkovitejše.

Avtorica sledi dvema rdečima nitma, za kateri želi, da jima sledijo tudi bralci – varovanju zdravja najbližjih in varovanju zdravja narave in okolja. Na splošno sta vseskozi prisotna skrb in poziv, da s svojimi dejanji v vrtu (pa tudi izven njega) ne poškodujete niti enega metuljčka, kaj šele zdravja in dobrobiti ljudi kot krone mozaika Narave. Morda bo koga, zlasti »prave moške«, tak pristop motil – avtoričina neposrednost, iskrenost in nadarjenost, da zapletene stvari razstavi na preproste sestavine in jih prikaže na preprost in človeške topline poln način. Ti bodo prav gotovo rekli, da je v njenem slogu pisanja nekaj značilno ženskega – toplega, skrbnega in netekmovalnega. Goethe bi jim na to verjetno odgovoril, da je prav »večno žensko« v vsakem od nas to, kar stremi »v višino«. K temu bi dodal, da imajo vsi, ki tako mislijo – prav! Res, ko piše, je avtorica predvsem mati, levinja, ki se bori za svojega mladiča. Šele nato je diplomirana inženirka agronomije in ugledna televizijska novinarka. In v njenem pristopu ni čisto nič slabega ali napačnega. Kajti čeprav bralca nagovarja neposredno, na preprost in razumljiv način, in se zanaša predvsem na lastne izkušnje, ne zapada v naivnost, plitkost, čustvenost ali prilizovanje bralcu. Knjiga je napisana »toplo«, vendar avtorica ob tem nikjer ni izgubila stika z resničnim življenjem. Kar piše, ni privid, utopija, teoretiziranje ali zagovarjanje kakšnega načela, ki bi bilo morda uresničljivo v nekaterih okoliščinah, temveč to, kar je zanjo (in posredno za bralca) otipljiva resničnost, uresničena v njenem majhnem družinskem vrtu v Hrvaškem Zagorju.«

Izsek iz recenzije Dr. Darkota Znaorja
Zagreb, 3. junij 2010

Vir vsebine: www.zelenikvadrat.com
Datum objave: 18.04.2012

Posted on 18. aprila 2012, in Knjige, Mediji, Recenzije knjige, Zeleni kvadrat and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: