Zeleni kvadrat – recenzija portala SIOL.NET

Zeleni kvadrat – zdravje iz organskega vrta

Pri založbi Ebesede je izšla knjiga o ekološkem vrtnarstvu, ki ga avtorica, priznana hrvaška strokovnjakinja Kornelija Benyovsky Šoštarič, opisuje z besedami “naravno, sproščeno in z užitkom”.

naslovnica_zeleni_kvadratZeleni kvadrat je celovit priročnik, ki bralca na več kot 320 straneh in v več kot osmih krovnih tematskih sklopih popelje od začetne obrazložitve vrta kot prostora do končnih produktov, ki nam jih skrbno obdelan vrt lahko ponudi – okusno in zdravo hrano ter čudovito cvetje.

Kornelijo Benyovsky Šoštarič, diplomirano inženirko agronomije, na Hrvaškem poznajo predvsem po vlogi televizijske voditeljice oddaje o organskem vrtnarjenju. In prav okoli Kornelijinega vrta nekje v Hrvaškem Zagorju, kjer so potekala tudi snemanja oddaje, je zasnovana knjiga Zeleni kvadrat. “Vsak je lahko vrtnar,” je prepričana avtorica, ki si prizadeva za sodobno vrtnarstva, ki se v svojih načelih ozira k tradicionalnemu, prvobitnemu obdelovanju zemlje. Gre za človekovo sobivanje z naravo, sožitje z vidnimi in nevidnimi živalmi, ki živijo v zemlji, pa tudi z vremenom in izkoriščanjem naravnih danosti.

V osmih sklopih – Kako začeti, Spoznavanje vrta, Kako rastejo rastline, Nega rastlin, Zaščita vrta, Razmnoževanje, Hrana z zelenega kvadrata in Male vrtne radosti – bralec spozna vsa poglavitna načela obdelovanja večjega ali manjšega kosa zemlje, ki jih zaznamuje načelo organskosti. Ekološko vrtnarstvo prisega na organska gnojila, kot so hlevski gnoj, vrtni kompost, glistina, izključuje pa mineralna gnojila, značilna za desetletja obdelovanja polj in vrtov na našem območju, ki so zemljo močno zakisala. V priročniku Zeleni kvadrat torej spoznamo, kako zemlji glede na njeno lego in značilnosti spet povrnemo ravnovesje, ona pa nam našo skrb poplača na najlepši in najokusnejši način.

————————————————————————————————————————————————

Odlomek iz knjige Zeleni kvadrat, o umetnosti zalivanja

V številnih obdobjih rasti je voda zelo pomembna, najpomembnejša pa je vseeno na samem začetku. Voda prebudi uspavano seme in v njem aktivira proces kaljenja. Seveda je pomemben dejavnik rasti tudi toplota, zato poklicni vrtnarji ne zalivajo pravkar posejanega semenja s hladno, temveč s toplo vodo. Pozneje, ko se začno mlade rastlinice razvijati, je veliko pomembnejše, da je voda postana oziroma da v njej ni kalcija, ki povečuje trdoto vode, ali klora, ki je v vodovodni vodi zaradi dezinfekcije. Če boste vodo pustili v posodi 24 ur, bo klor izhlapel, kalcij pa se bo usedel na dno. Tako bo primerna tudi temperatura vode, saj lahko hladna vodovodna voda prizadene mlade rastline.
————————————————————————————————————————————————-

Priročnik podaja slikovite opise in praktične primere, ki jih vseskozi spremlja bogato slikovno gradivo, bralec pa med branjem dobi občutek, da je avtorica tako strokovno kot praktično podkovana. Osebni opisi in izkušnje pri postavitvi rodovitnega vrta, ki je obenem prijeten na pogled, so podkrepljeni z estetskimi fotografijami vseh vmesnih korakov na poti do cilja. Negovane gredice ne nastanejo kar same, zahtevajo veliko načrtovanja, truda in dela, kar pa avtorica, ki jo na fotografijah vidimo tudi umazano od zemlje in z motiko ali kosilnico v roki, prikaže na eleganten način.

Edina pomanjkljivost sicer celostne in vsebinsko podrobne knjige je morda prav dejstvo, da za vrtnarjenje potrebuješ večji kos zemlje, kar pa mnogim ni dano. Zato bi bilo poglavje o gojenju rastlin in cvetja na balkonih ali terasah dobrodošel prispevek, ki bi k vsaj delni samooskrbi z zelenjavo spodbudil tudi meščane ali prebivalce stanovanjskih blokov.

Vir vsebine: www.siol.net
Datum objave: 24.04.2012

Advertisements

Posted on 24. aprila 2012, in Knjige, Mediji, Recenzije knjige, Zeleni kvadrat and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: