Uporabne lepotice na vrtu – članek iz revije SENSA.SI

10817_article_imageSo rastline, ki nas osvajajo tako s svojo lepoto kot z bogastvom hranilnih in zdravilnih lastnosti. Izberite tiste, ki v vaš vrt prinašajo dvojno kakovost.

V vrtnarstvu se je že dolgo nazaj zakoreninila razmejitev med uporabnimi in okrasnimi rastlinami: na eni strani so rastline, ki so za ljudi koristne zaradi zdravilnih in hranilnih vrednosti ter zaradi okusa, na drugi pa rastline brez vsakršne zdravilne ali hranilne vrednosti, ki navdušujejo s svojo lepoto in eleganco. In ko si enkrat o nečem ustvarimo določeno sliko, kar ne velja le za področje vrtnarstva, jo le težko spremenimo.

Korenje je koristno, saj ima veliko betakarotena, špinača je okusna in polna železa, krompir pa hranljiv, saj je v njem veliko naravnega škroba. V tem svetu si vrtnic ne moremo niti predstavljati. Vrtnice so namreč graciozne lepotice, ki trepečejo v vetru in vse naokrog sebe širijo vonj po čutnem poletju.

A vendarle obstajajo rastline, ki se lahko rešijo spon človeške zaznave, saj se nenehno spogledujejo z obema svetovoma: s svetom uporabnosti in svetom lepote. Te nas spomnijo, da narava nikoli ni enoplastna, temveč večno plete mreže zapletenih odnosov. Ljudje se moramo le znebiti predsodkov.

KROMPIR NAŠ VSAKDANJI

Ko vidim otroke, ki se sprehajajo po ulici s kartonastimi škatlicami ocvrtega krompirčka v rokah, se vsakokrat vprašam, ali si sploh predstavljajo, kaj dajejo v usta. Srečni in zadovoljni grizljajo dolge zlato rumene in hrustljave krompirjeve palčke, kot da bi šlo za del mestne kulture kot da bi ocvrti krompirčki nastali v hladilniku gostinskega objekta.

Zanje je to izdelek, ki ni kdove kako povezan z naravo. Resnica pa je, da te omamne palčke nastanejo iz prav posebne in lepe rastline. Tisti, ki se ni nikdar sprehodil po polju razcvetelih cvetov krompirja, res ne ve, kaj zamuja.

Beli cvetovi zvezdaste oblike z živo rumenimi prašniki se zibajo v vetrcu in z ničimer ne izdajajo, da so zgolj vidni del neke gomoljaste rastline. Na svojem vrtu gojim krompir kot koristen in hkrati estetski element.

Sadim ga vzdolž lesenih ograd, na sončnih mestih skupaj z drugimi cvetlicami, ki se odlično ujemajo z njegovo bujno rastjo. Tisti, ki te rastline ne poznajo, so pogosto začudeni nad lepoto in eksotičnim videzom njenih cvetov in se jim še sanja ne, da gre pravzaprav za čisto navaden krompir. Ko izvlečem rastlino, iz katere visi mlad krompir, in vprašam, če je kdo za ocvrt krompirček, začudenju kar ni konca.

SLADKE JAGODE

Logiko vzgoje rastlin, po kateri sem zasadila krompir, sem prenesla tudi na druge rastline, to pa še posebno velja za sladko jagodičevje, kot so borovnice in brusnice. Obe rastlini se odlično podata v s soncem obsijane cvetlične gredice, kjer se v sezoni izmenjujejo cvetovi in okrasne trajnice.

Še posebno hvaležne so brusnice, saj rastejo nizko in so kot kakšna

Posted on 18. oktobra 2012, in Organsko vrtnarjenje, Vrt and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Uporabne lepotice na vrtu – članek iz revije SENSA.SI.

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: