Primerjava mineralnih dodatkov za izboljšavo tal

 Kateri mineralni dodatek za izboljšavo tal izbrati?

Perlit je po sestavi podoben penjenemu steklu, zato je popolnoma nevtralen. ( ima približno dvakrat več silicijevega dioksida kot vermikulit in manj ostalih spojin).
Sta pa oba vulkanskega izvora, in približno enako uporabna za nas vrtičkarje.

Vendar, nimata istih lastnosti in nista zamenljiva, eden ne nadomešča drugega, sta zelo specifična in uporaba zavisi od tega, kaj želimo doseči.

Perlit dodajamo k zemlji za občutno izboljšano zračnost saj s tem korenine absorbirajo veliko več nujno potrebnega kisika. Perlit tudi zadržuje vlago in jo enakomerno oddaja v zelmljo ravno toliko kot je potrebuje raslina. Perlit ima nevtralni pH med 6,5 in 7,5.

Nekaj več o uporabi perlita, glinoporja ali vermikulita in razlike , ki pri tem nastajajo je zapisano v tem diplomskem delu:
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_urh_sabina.pdf

gre pa za primerjavo pri gojitvi treh različnih sort solate.

Na kratko: Najbolje se je odrezal vermikulit.

Nekoliko poenostavljeno: perlit je po sestavi podoben penjenemu steklu, zato je popolnoma nevtralen. ( ima približno dvakrat več silicijevega dioksida kot vermikulit in manj ostalih spojin). Vermikulit pa je po sestavi nekaj kot penjena sljuda v kateri pa je poleg silicijevega dioksida največ magnezijevih in aluminijevih spojin.

V osnovi pa je tako: vermikulit se bolj uporablja za zadrževanje vlage , perlit pa bolj za večjo zračnost.

Še ena razlika med obema;

– perlit zelo rad leze iz substrata, navzgor, saj je logično zaradi teže. Lepo pa ni Cool , zato zadnje čase prakticiram za lončnice še dodatno prekritje z glinoporom. Nekako zadošča, še bolj sem perlit držal pod kontrolo z okrasnim debelejšim peskom, zelo učinkovito, samo dodatna teža! pri mojih “mobilnih” lončkih Razz

– vermikulit, ki se zelo napije vode, rad malo potuje navzdol.

Če še malo pokritiziram oba Cool – pred hvalo Very Happy – oba sta relativno krhka, oba ekspandirana (kot koruzne kokice Wink ) in počasi z uporabo razpadata. Perlit ob normalni uporbi sicer zanemarljivo, za vermikulut pa berem, da relativno hitreje razpada, najhujši kritiki ga krivijo, da v loncih iz njega nastane blato, ki lahko zamaši odtočne luknjice v loncu… Rolling Eyes – verjetno zavisi od količine, ostalih sestavin substrata, pa tudi od proizvajalca.

Vir vsebine: rastline.mojforum.si
Datum objave: 28.10.2011

Posted on 28. oktobra 2012, in Izboljšava tal, Tla, Vrt and tagged , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Primerjava mineralnih dodatkov za izboljšavo tal.

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: