Fenomen Kornelije Benyovsky Šoštarić

katjaV moji najljubši knjigarni Zdaj je pred kratkim* gostovala zelo neobičajna hrvaška zvezda malih ekranov, Kornelija Benyovsky Šoštarić. Šarmantna dama, po poklicu novinarka, po študiju agronomka, po duši pa vrtnarica, se je svojega dela lotila s stilom.

Na hrvaški televiziji ima svojo tedensko oddajo, v kateri v živo obdeluje svoj vrt in svojim zvestim gledalcem posreduje neizmerno profesionalno znanje obogateno z izredno inovativnostjo in praktičnostjo ter globokim čutenjem življenja.

Kot pravi, je čas angleških trat in nasadov tuj ter okrasnega cvetja okrog hiš minil. Kdor ima košček zemlje, naj ga obdela in spremeni v zelenjavni vrt ter postane vsaj delno samooskrben. Zavzeto vrtnarjenje bo slej ko prej prineslo viške plodov in semen, ki jih bomo lahko zamenjali s sosedi in tako počasi ustanavljali prave soseske skupnosti. Predlog za izhod iz krize?

Plavolasa Kornelija me spomni na sibirsko lepotico Anastasijo, ki je že pred mnogimi leti s podobnim žarom spodbujala ljudi k vrtičkarstvu. Skupni imenovalec obeh je zagotovo ljubezen do zemlje, narave, okolja in ljudi.

Knjigo Zeleni kvadrat, Kornelije Benyovsky Šoštarič priporočam v branje. 

Iz Katjine pošte, jesen 2012

Vir vsebine: www.zeleniponedeljek.si
Datum objave: 31.10.2012

* Zgornje besedilo se nanaša na:

65.mozaik za dušo IZJEMOMA v torek:
klepet s KORNELIJO BENYOVSKY ŠOŠTARIĆ,
avtorico knjižne uspešnice ZELENI KVADRAT.

2. oktober 2012, ob 17:30

Zeleni klepet s Kornelijo Benyovsky Šoštarić v Knjigarni ZDAJ

Ebesede, Ljubljana 2012, 29,90 €

Zeleni klepet s Kornelijo Benyovsky Šoštarić v Knjigarni ZDAJ

NapovednikPrireditvePredavanja

Kaj: Predavanje
Kdaj: torek, 2.10.2012 ob 17.30
Kje: Knjigarna Zdaj. Tržnica Koseze, 1. nadstropje. Vodnikova cesta 187, Ljubljana
Prireditelj: ZDAJ d.o.o
Vstopnina: Vstopnine ni. Prosimo vas, da nam potrdite svojo udeležbo.

V torek, 2. oktobra, ob 17. 30 vas vabimo v Knjigarno ZDAJ na klepet s KORNELIJO BENYOVSKY ŠOŠTARIĆ, najbolj popularno hrvaško vrtnarico, avtorico knjižne uspešnice ZELENI KVADRAT

 

Z njo se bo pogovarjala Nika Logar, tiskovna predstavnica Založbe eBesede, ki je knjigo izdala v slovenskem jeziku.Knjiga Zeleni kvadrat je poetično napisan priročnik za vrtnarske “zelence” in izkušene vrtnarje, ki napeljuje k spremembi življenskega sloga in k tesnejšemu stiku z naravo. Je temeljno delo tudi za vse, ki so “brez stika z zemljo” zrasli v mestu, pa bi se iz različnih razlogov (ekoloških, zdravstvenih, ekonomskih, pa tudi zaradi želje po zdravi hrani) radi lotili ekološkega vrtnarstva.Po izidu izvirnika je knjiga kar nekaj mesecev prebila na vrhu hrvaških knjižnih uspešnic. K temu je precej pripomogla avtoričina popularnost, ki si jo je pridobila na hrvaški televiziji s svojo redno tedensko oddajo “Vrtnarka” .

Kornelijia Benyovsky Šoštarić je najbolj vesela, ko lahko obuje gumijaste škornje in se posveti svojemu vrtu. Pri svojem delu in hobiju je pozorna na vsako malenkost, njene reportaže so strokovne, a hkrati jasne in razumljive, predvsem pa, in to je najbolj pomembno, zanimive. Ljudem se trudi razložiti, da delo na zemlji ni muka, da je vrtnarjenje užitek, ki lahko predstavlja pomemben del življenjskega sloga.

“Knjiga je rezultat želje, da bi organsko vrtnarjenje postalo del naše bivanjske kulture in da bi vsak, ki stopi v svoj vrt, občutil enak dah svobode in zadovoljstva, ki ga občutim tudi sama” (Kornelija Benyovsky Šoštarić)

Prijazno vas prosimo za potrditev udeležbe in se veselimo ponovnega srečanja z vami.

Knjigarna ZDAJ, Tržnica Koseze (1. nadstropje). Vodnikova cesta 187, Ljubljana,

www.knjigarnazdaj.si, info@knjigarnazdaj.si tel.: 05 99 51 622 in 031711177

Vir: ZDAJ d.o.o, Napovednik.com

ZDAJ d.o.o

knjigarnazdaj-logoZDAJ d.o.o
Vodnikova cesta 187
1000 Ljubljana
Kontaktna oseba: Saša Vodovnik
Telefon: 05 99 51 622
Email: info@knjigarnazdaj.si

 

Vir vsebine: www.napovednik.com
Datum objave: 29.09.2012

En dan prej še eno predavanje iste avtorice:

zelenikvadrat-domzaleSpet Srečanja z ustvarjalci

29. september 2012
 
Domžale – Sezona pogovorov Srečanja z ustvarjalci v Knjižnici Domžale se začenja na prav poseben način. V goste prihaja izjemna in simpatična hrvaška Vrtlarka, vrtnarica, avtorica knjige Zeleni kvadrat Kornelija Benyovsky Šoštarič.

Pogovor z avtorico knjige Zeleni kvadrat bo v ponedeljek, 1. oktobra, ob 19. uri v Knjižnici Domžale.

»Skupaj bomo pogledali nekaj njenih oddaj, ki jih predvaja hrvaška TV ob nedeljah, se pogovorili o vsebini ene najbolje prodajanih knjig letošnjega leta, jo pobarali za koristne nasvete glede pridelave zelenjave in dela na vrtu ter spoznali, zakaj je smiselno vrtnariti in si pridelovati lastno hrano,« pravi Cveta Zalokar Oražem, ki bo vodila pogovor. »Tisti, ki še nimate knjige Zelene kvadrat, jo boste lahko kupili po znižani promocijski ceni.«

Postanimo del zelene vojske, ki bo spremenila svet …

Vir vsebine: kamniske-novice.si
Datum objave: 29.09.2012

Posted on 31. oktobra 2012, in Knjige, Recenzije, Zeleni kvadrat and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Fenomen Kornelije Benyovsky Šoštarić.

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: