Asimina (GOJIJAGODE.COM)

Indijansko drevo treh okusov

Samooplodna sorta Sunflower

Samooplodna sorta Sunflower

Listopadna trajnica; humusna tla, dobro prenaša tudi apnena. Prvi 2 leti raste počasi, potrebuje oporo. Vzgajamo kot grm ali drevo (2,8m – 5m). Prenese do -30°C. Sorti Sunflower in Prima sta samooplodni. Rodi 3. leto – konec septembra.

ZDRAVILNOST in UPORABA: plodovi so bogati z ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali, ki jih ima sedemkrat več kot ostalo sadje. Listi asimine so znani kot naravni insekticid (liste posušimo, namočimo v vodo in škropimo proti koloradskemu hrošču, fižolarju kapusovemu belinu ipd).

ASIMINA (Asimina Triloba »Sunflower«)

Mango, ananas in banana v eni ‘osebi’

Opis

Asimina (Asi­mi­na tri­lo­ba L.) je trajnica, ki izvira iz Sever­na Ame­ri­ka. Ime­nu­je­jo jo tudi indi­jan­ska ba­na­na, paw-paw, ja­bol­ko jajč­ne kre­me. Severnoameriški indijanci so že od nek­daj upo­rab­lja­li plo­do­ve asi­mi­ne kot hra­no, iz lub­ja pa so iz­de­lo­va­li vlak­na, zato tudi ime indi­jan­ska ba­na­na.

Vzgoja

Asi­mi­na je pri nas red­ka sad­na vr­sta. Je li­sto­pad­na trajnica z velikimi listi. Uga­ja­jo ji glo­bo­ka hu­mu­sna tla, dobro pa uspeva tudi na drugih tipih tal. Zelo dobro prenaša tudi apnena tla.

Če asimino sadimo v težka tla, rastišču dodamo kakovostno organsko gnojilo in kvalitetno zemljo, bogato s humusom.

Prvi dve leti asimina ra­ste po­ča­si, ko pa se dobro ukorenini, po­tem ra­ste kar hi­tro. Rastlini v začetku rasti priskrbimo ustrezno oporo. V mladosti jo v poletnih mesecih zaščitimo tudi proti žgočemu soncu, saj jih neposredno opoldansko sonce rado ožge nežne liste.

Asimino lahko vzga­jamo kot grm ali dre­vo. Zra­ste oko­li 2,8 m kot grm ali do 5 m kot dre­vo. Rez skoraj ni potrebna, saj rastlina sama tvori pravilno krošnjo.

Od­por­na je na niz­ke zim­ske tem­pe­ra­tu­re (prenese do -30° C), vendar jo je v prvih letih rasti priporočljivo zavarovati z ustrezno zastirko (listje, smrečje, slama) ali kopreno. Pomembno je predvsem, da zaščitimo cepljeno mesto.

Rastlina  cve­ti v apri­lu, s temno vijoličnimi cvetovi. Večina sort asimin je samoneoplodnih, za vzgojo zanimive pa so predvsem cepljene samooplodne sorte, kot sta SUNFLOWER, OVERLESSE, PRIMA

– DODANO –
(http://www.domacija.si/sadne_sadike.html)

Pri nas zasledimo dve sorti::
Prima 1216 je zelo obetavna sorta, patentirana v Evropi, s plodovi velikimi do 200g. Je najboljša sorta kar se tiče samooprašitve in vsako leto da konstanten pridelek, v primerjavi z ostalimi sortami. Meso je zlato-rumeno, kremno in odličnega okusa. Plodovi zorijo v začetku meseca oktobra.

Sunflower:
Plodovi velikosti do 180g, zlato-rumeno meso, kremno in odličnega okusa. Odporna proti boleznim in škodljivcem. Plodovi zorijo v sredini septembra. V Evropi najbolj razširjena sorta.

– DODANO –

Rodnost

Asimina zarodi 3- leto po sajenju. Po opra­ši­tvi se lah­ko iz groz­da­ste­ga soc­vet­ja raz­vi­je tudi po več plo­dov, ki so dol­gi od 7 do 15 cm. Plodovi so podobni mangu, imajo zeleno lupino, ki z dozorevanjem postane rumena. Plodovi so lahko težki tudi do 0,5 kg. Meso je sladkega okusa in spominja na mešanico banan, manga in ananasa.

Plo­do­vi zo­ri­jo konec septembra. Plodove lahko obiramo direktno z drevesa, lahko pa počakamo, da sami popadajo na tla.

Zdravilnost in uporaba

Plodovi so bo­gati z og­lji­ko­vi­mi hi­dra­ti, vi­ta­mi­ni in zla­sti mi­ne­ra­li, ki jih ima se­dem­krat več kot drugo sad­je.

Asi­mi­na zaenkrat pri nas nima znanih škodljivcev in bolezni.

Listi asimine so znani kot naravni insekticid. Lahko jih namakamo v vodi in z njo škropimo proti ko­lo­rad­skemu hroš­ču, kapusovemu be­li­nu, fi­žo­lar­ju, ogorčicam in drugim ško­dljiv­cem. V me­di­ci­ni upo­rab­lja­jo asi­mi­cin, ki ga vse­bu­je­jo listi in veje, pri zdravljenju rakavih obolenj. 

Kako izdelamo škropivo is asimininih listov?

Liste naberemo jeseni, ko že rumenijo in odpadajo. Liste popolnoma posušimo – npr v kartonski škatli (nekaj tedenov). Suhe liste zdrobimo in 2 polni žlici listov prelijemo z 2 litri vroče vode. Vse skupaj naj se namaka nekaj dni, tako da dobimo rjavo brozgo. Brozgo precedimo in nalijemo v steklenice, ki jih shranimo v temen in hladen prostor do pomladi. Spomladi samo prelijemo v škropilnico in uporabimo.
Tekom namakanja se iz listov izloči asimicin, ki je naravni insekticid. Že indijanci so uporabljali tako škropivo kot zaščito pred koloradskimi hrošči, ter za zaščito svojih konjev pred komarji in podobno. Uporabniki portala rastline.mojforum.si poročajo, da se škropivo obnese na volnatih, sivih in zelenih ušeh.
In priporočajo ‘kdor ima asimino, naj poskusi, kdor je nima, naj jo posadi’ (ivipiči)

slika: internet, tekst: L.K.©

Vir vsebine: www.gojijagode.com
Datum objave: 20.11.2012

Posted on 20. novembra 2012, in Asimina, Sadno drevje, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Asimina (GOJIJAGODE.COM).

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: