Šisandra (GOJIJAGODE.COM)

Sadež, ki vrača voljo do življenja

Sadež, ki vrača voljo do življenja

Plezalka zelo bujne rasti (do 10 m). Cveti od maja do junija; dozori od avgusta do septembra. Rodi od 2. leta dalje. Potrebuje propustna tla in vlažno zemljo (izsušitev preprečimo s sekanci). Ustreza ji senčna do polsenčna lega.

ZDRAVILNOST in UPORABA: Glavna zdravilna učinkovina so t.i. lignani (šisandrin…): visok nivo lignanov v telesu zniža nevarnost srčno-žilnih obolenj, osteoporze, zdravi depresijo, stres, ščiti jetra, poživlja telo, povečuje spolno slo ter deluje kot antioksidant. Plodovi se običajno uživajo sveži ali posušeni. So nekoliko nenavadnega okusa (kislo, slano in nekoliko pekoče).

 

ŠISANDRA (Schisandra chinensis)

Sadež petih okusov

Opis

Šisandra (Schisandra chinensis) je ovijalka, ki raste zelo bujno in doseže višino do 10 m. Vzgajamo jo kot okrasno rastlino in za prehrano. Rastlina cveti od maja do junija. Grozdaste rdeče plodove obiramo od avgusta do konca septembra. Je samooplodna rastlina, a je plodnost boljša pri vsaj 2 rastlinah. Rodi od 2. leta dalje.

Vzgoja

Potrebuje odcedna, z organsko snovjo bogata in vlažna tla (izsušitev preprečimo z zastirko- lubje, lesni sekanci). Sadimo jo na senčne do polsenčne lege. Dobro prezimi, a jo je prvo leto priporočljivo zaščititi pred mrazom. Zaradi nezahtevne vzgoje je primerna za ekološko pridelavo. Gnojimo jo spomladi z naravnimi organskimi gnojili. Za dognojevanje v rastni dobi pa uporabimo mineralna sadjarska gnojila.

Zgodovina in zdravilne lastnosti

Poznana je kot tradicionalna kitajska zdravilna rastlina z imenom ‘wu wei zi’, kar pomeni sadež petih okusov. Uporablja se za izboljšanje zdravja kože, proti nespečnosti, proti raznim infekcijam in proti kašlju. Olje šisandre je močno prisotno tudi v uradni ruski medicini. Glavna zdravilna učinkovina so t.i. lignani (šisandrin…). Raziskave kažejo, da visok nivo lignanov v telesu zniža nevarnost srčno-žilnih obolenj, osteoporze in različnih oblik raka. Prav tako lignan deluje kot antioksidant, kar prispeva k boljšemu počutju, pozitivno vpliva na kožo in oči ter v splošnem zavira proces staranja.

Šisandra zvišuje refleksne živčne odzive in 2-3x izboljša umske sposobnosti. Deluje pomirjevalno, zdravi depresijo, pomaga premagati stres, priporočajo jo tudi pri motnjah spanja in nespečnosti. Jagodasti plodovi krepijo ledvica in spolovila, varujejo jetra (encim glutation peroksidaza, gomision-A). V kliničnem poskusu so po zdravljenju s šisandro ugotovili izboljšanje stanja kar pri 76% bolnikov s hepatitisom. Šisandra je cenjena kot krepčilo za celo telo, ker krepi, poživlja številene notranje organe (uporabljali so jo številni ruski športniki za poživitev telesa pred napori). Je tudi eno najbolj znanih spolnih krepčil za moške in ženske. Posebaj se priporoča ženskam, ki imajo probleme z orgazmom. Šisandra je poživilo za maternico, zato ni primerna za nosečnice.

Sušenje plodov šisandre

Sušenje plodov šisandre

Uporaba

Plodovi se običajno uživajo sveži ali posušeni. So nekoliko nenavadnega okusa (kislo, grenko, slano, sladko, pekoče). Priporočena dnevna doza sušenih jagod je ena čajna žlička 2-3x na dan. Pretiravnje ni priporočljivo, saj tako izničimo zdravilno delovanje. Iz plodov lahko naredimo tudi domač sok ali čaj (5g zdrobljenih, sušenih plodov prevremo v 100 ml vode). Na Kitajskem se kuha čaj tudi iz zdrobljenih, posušenih listov in vejic.

Informacije na straneh http://www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

sliki: internet, tekst: L.K.©

Vir vsebine: www.gojijagode.com
Datum objave: 20.11.2012

Posted on 20. novembra 2012, in Vrt, Vzgoja in opisi rastlin, Vzpenjavke, Šisandra and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Šisandra (GOJIJAGODE.COM).

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: