Slovar tehničnih pojmov in nasveti

Akumulator

Kaj je baterija, kaj je akumulator?
Baterije in akumulatorji se razlikujejo v tem, da je akumulator oziroma akumulatorsko baterijo (sekundarna baterija) mogoče ponovno polniti, kar pri klasičnih baterijah (primarna baterija) ni mogoče.

Glavne skupine baterij in njihova uporaba

Barva svetlobe

»Svetloba je elektromagnetno valovanje – področje med 400 in 750nm imenujemo vidna svetloba. Odvisno od spektra je lahko “topla” – rdeč spekter ali “hladna” – moder spekter. Zato jo tudi merimo v stopinjah K.«

Morda bi bilo zanimivo pogledati kakšne barve je sončna svetloba v odvisnosti od višine sonca:

Pri podatkih za žarnice najdemo barvo svetlobe zapisano v K. Primer oznake za fluorescenčno cev: F 58W/840 – pomeni, da gre za sijalko moči 58W – z barvnim videzom Ra >8 – z barvo svetlobe (40) kar pomeni 4000 K.

Sijalke lahko po barvi svetlobe, ki jo oddajajo razvrstimo v 3 skupine:

2700K – 3300K – toplo bela barva (WW warmwhite)

3300K – 4300K – hladno bela (CW cold white)

4300K – 6000K – hladna dnevna svetloba (D daylight)

Danes za barvo svetlobe LED žarnic uporabljamo tudi komercialne oznake. WW topla bela (2700-3500K), NW nevtralna bela (4000-4500K), CW hladna bela (5000-6500K). Po nazivih lahko sklepamo, da lahko z barvo svetlobe ustvarimo počutje toplote ali hladnega. V skandinavskih državah na primer, bomo videli da je večina vseh sijalk z barvo 2700K, medtem ko v Mediteranu največkrat uporabljajo hladne barve med 5000K in 6000 K.

Ali LED žarnice – svetila ne oddajajo toplote?

Dejstvo: LED žarnice – svetila ne oddajajo sevalne toplote, vendar pa se je treba znebiti prevodne toplote, da bi dosegli dolgo življenjsko dobo.

Barvni videz

Barvni videz ali barvna reprodukcija je pravzaprav učinek svetlobnega vira na barvni videz predmeta

Označuje se z Ra ai CRI. Pove nam za koliko razpoznavnost barv, ki jih vidimo pod umetno svetlobo, odstopa od naravne svetlobe, ki ima barvni videz 100.
Klasični, inkadescentna in halogenska žarnica imata prav tako Ra = 100 saj svetloba nastane na podoben način kot v naravi (sonce je žareče telo), pri žarnici pa je to wolframova žarilna nitka.

Pri sijalkah na razelektrenje (flurescenčne sijalke) ustvarjamo v balonu sijalke pogoje, da zažari plin s katerim je sijalka polnjena in na ta način dobimo sevanje svetlobe v UV spektru. Z iluminiscenčnim slojem na notranji strani balona, pretvarjamo UV sevanje v vidni spekter svetlobe.

Razmerje dodanih kemičnih elementov in ustrezna sestava ilumiscentnega sloja določa barvni videz proizvedene vidne svetlobe.

 

Dušilka

»Navitje bakrene žice na kovinskem jedru. Pri sijalkah na razelektrenje omejuje tok sijalke. V zadnjem času tudi elektronska izvedba.

Sijalke na razelektrenje so fluorescenčne, natrijeve, metalhalogenidne in živosrebrove sijalke.

IP – stopnja zaščite

»Določa zaščito svetilke pred mehanskimi delci in vodo. Stopnja zaščite IP je v skladu s standardom CEI 70-1 (EN60529) po navadi izražena kot dvomestno število (dodatno je oznaka lahko razširjena še s črkovnimi oznakami, kot je opisano v nadaljevanju).«

V tehničnih podatkih za izdelke iz našega proizvodnega programa boste pogosto zasledili podatek za mehansko zaščito svetilk ali električnih naprav. Zaščita se določa z oznako IP (International Protection) in z dvoštevično oznako.

Prva številka določa velikost mehanskih delcev, ki še lahko prodrejo v notranjost. Druga številka določa vodotesnost oziroma pod kakšnimi pogoji je notranjost še zaščitena pred vdorom vode.

Spodnji tabeli prikazujeta posamezne stopnje s kratkim opisom zaščitne stopnje.

1. številka določa velikost mehanskih delcev, ki še lahko prodrejo v notranjost:

Povečaj

2. številka določa vodotesnost oziroma pod kakšnimi pogoji je notranjost še zaščitena pred vdorom vode:

Povečaj

Dodatno se lahko uporabljajo še črkovne oznake:

Povečaj

Dopolnilne črkovne oznake (uporaba samo za posebne namenske komponente):

Povečaj

Kako načrtujemo osvetljenost doma!?

»Osnovni princip pri načrtovanju osvetljenosti doma, temelji na treh pojmih: splošna razvetljava, delovna razsvetljava, akcentna razsvetljava …«

Splošna razvetljava

Zagotavlja nam enakomeren nivo osvetljenosti v prostoru. Priporočen nivo osvetljenosti naj bo med 300 in 500 lux, manj v kopalnici več v nprimer delovni sobi. Priporočljivo je, da je splošno razsvetljavo mogoče regulirati z regulatorjem, če je svetilk več naj bodo vsaj na dveh različnih tokokrogih, tako, da je možno vključiti vsako svetilko ali skupino svetilk posebej.

 

Delovna razsvetljava

Omogoča da imamo na delovni površini dovolj svetlobe za določena opravila, pa naj bo to delovna soba, kuhinja, jedilnica, otroška soba pa tudi dnevna soba. Naj nam bo dovoljeno ta pojem malo prirediti in ga uporabimo na mizi v jedilnici, na otroški pisalni mizi, delovnem pultu v kuhinji, kakor tudi ob ogledalu v kopalnici. Ob načrtovanju delovne razsvetljave moramo paziti na se izognemu bleščanju in, da je svetilka postavljena tako da ne povzroča odseva na zaslonu računalnika.

 

Akcentna razsvetljava

Nam poudari določene objekte v prostoru kot nprimer slike, skulpture, rastline, dele pohištva, arhitekturo. Največkrat je to reflektorska razsvetljava. Nikoli naj ne bo delovna svetilka edini vir svetlobe v prostoru, tudi akcentna razsvetljava lahko izboljša enakomerno porazdelitev svetlobe v prostoru.

 

 

 

Kot sevanja žarnic in svetil

Kot sevanja je širina sevanja, ki jo žarnica oddaja iz svetlobnega vira. To je kot med nasprotujočima si točkama na svetlobni osi, kjer intenzivnost sevanja pade na 50% svoje najvišje vrednosti.

Za strop povprečne višine 2,5 do 3 metre uporabite kot sevanja 60°.

Če je višina stropa 3 do 4,5 metra, uporabite kot sevanja 30° do 45°.

Strop višji od 5 metrov, uporabite kot sevanja 30° in 15°.

LED-sijalke

LED-sijalke so polprevodniški elektronski elementi. Njene električne karakteristike so podobne navadnim polprevodniškim diodam, ki so v računalnikih, mobilnih telefonih in drugih elektronskih napravah.

Razlika med navadno in tako imenovano LED-diodo je v tem, da kadar ta prevaja tok, zasveti. LED-sijalke se razlikujejo po barvi, velikosti, obliki in lastnostih.

LED-sijalke prinašajo številne prednosti v primerjavi z viri z žarilno nitko, vključno z manjšo porabo energije, daljšo življenjsko dobo, izboljšano stabilnost, manjše velikosti, hitrejše preklapljanje, večjo vzdržljivost in zanesljivost.

LED-sijalke, dovolj močne za osvetlitev prostorov, so dokaj drage in zahtevajo veliko natančnejše dovajanje primernega električnega toka in napetosti ter zadostno in primerno odvajanje toplote v primerjavi s kompaktnimi fluorescentnimi svetlobnimi viri primerljivih rezultatov.

LED žarnice so izredno energetsko učinkovite

»Najnovejše LED žarnice so izredno energetsko učinkovite. 35 W halogeno žarnico lahko nadomestimo s 5W LED žarnico …«

Najnovejše LED žarnice so izredno energetsko učinkovite. 35 W halogeno žarnico lahko nadomestimo s 5W LED žarnico, katere svetilnost je primerljiva s prvo. Življenjska doba LED žarnice je 15 let ali 15.000 ur, življenjska dobe žarnice z žarilno nitko ali halogene pa je le 1000 ur.

Oblike svetilke

»Svetloba, ki jo oddaja svetilka, je močno odvisna od oblike svetilke.«

Svetloba, ki jo oddaja svetilka, je močno odvisna od oblike svetilke. Če so svetilke transparentne, lahko skozi njih v prostor prodre več svetlobe.

Osvetljenost

»Osvetljenost je fotometrična količina, s katero povemo, koliko svetlobnega toka osvetljuje neko ploskev.«

Osvetljenost merimo v lumnih / m2 oziroma luksih.

Opomba – Podatki v tabeli so informativne narave in se lahko razlikujejo, glede na proizvajalca sijalk.

Oznake SMD LED

»Morda ste že slišali za tipične SMD LED oznake SMD1608, SMD2012, SMD3528, SMD5050 itd. Ampak veste kaj te oznake pomenijo? Te oznake se nanašajo na velikost LED SMD.«

SMD 1608 (SMD0603)

Dolžina LED je 1.6 mm, širina: 0,8 mm. Ime za metrične enote SMD1608. Ime za angleške enote SMD0603.

SMD 2012 (SMD0805)

Dolžina LED je 2,0 mm, širina 1.2mm. Ime za metrične enote SMD2012: Ime za angleške enote SMD0805.

SMD 3528 (SMD1210)

Dolžina LED je 3,5 mm širina 2.8mm. Ime za metrične enote SMD3528. Ime za angleške enote SMD1210.

SMD 5050

Dolžina LED je 5.0 mm, širina 5.0mm.

SMD 5630

Dolžina LED je 5.6 mm, širina 3.0mm.

RGB barvni princip

»RGB je kratica, ki prihaja iz angleščine in pomeni »red«, »green« in »blue«, ki so tudi osnovne barve modela.«

RGB barvni princip je zapis neke barve z vrednostmi treh komponent: rdeče, zelene in modre. Princip posnema delovanje vidnih celic človeškega očesa. Z mešanjem modre in zelene dobimo azurno barvo, z modro in rdečo dobimo purpurno, z zeleno in rdečo pa rumeno barvo.

RGB (red-rdeča, green-zelena in blue-modra) barvni princip je podoben zaznavanju vidnih celic našega očesa. Ta princip mešanja barv uporabljajo digitalni fotoaparati, ekrani in svetlobne naprave.

Senzorji gibanja

»Senzorji gibanja opazijo človeškim očem nevidne toplotne žarke, ne da bi jih sami oddajali, in jih spremenijo v stikalno funkcijo (VKLOP / IZKLOP).«

Senzorji gibanja NA-DE so na voljo v različnih izvedbah z različnimi koti zaznavanja.

Vsi senzorji so v digitalni izvedbi.

Za razliko od analognih, digitalni senzorji vsebujejo mikroprocesor, ki ima svoje prednosti in nudi nekatere dodatne funkcije za večjo učinkovitost delovanja.

  • Digitalni senzorji niso občutljivi na temperaturne spremembe in so zato bolj učinkoviti od analognih.
  • Na digitalne senzorje, za razliko od analognih, ne vplivajo radijske frekvence, magnetna polja in električna polja, kar preprečuje njihovo delovanje, ko ni človeškega gibanja.
  • Digitalni senzorji niso občutljivi na električna nihanja, torej nudijo večjo stabilnost delovanja v primerjavi z analognimi.

Starter

»Naprava, ki pomaga pri vžigu sijalke, omogoča start sijalk na razelektrenje (fluosescenčnih in metalhalogenih sijalk).«

Svetloba, svetlobni tok, osvetlitev

»Svetloba je elektromagnetno sevanje pri valovnih dolžinah od 10–7 m do 10–3 m, ki dražijo mrežnico človeškega očesa, in s tem v možganih ustvarja občutek vida.«

Svetloba je elektromagnetno sevanje pri valovnih dolžinah od 10–7 m do 10–3 m, ki dražijo mrežnico človeškega očesa, in s tem v možganih ustvarja občutek vida. Ta del sevanja se imenuje optično sevanje. Osnovna svetlobna enota je kandela (cd), ki je opredeljena kot monokromatično* sevanje svetlobe frekvence 540,015 × 1012 Hz in moči 1/683 W na enoto prostorskega kota. V kandelah je izražena intenziteta (pogosto uporabljen izraz jakosti) svetlobe, in to je osnovna SI enota**.

Svetlobni tok predstavlja moč sevanja, ki ga oddaja vir svetlobe v vseh smereh. Enota za svetlobni tok je lumen (lm). Točkovni vir svetlobe ima svetlobni tok 1 lm, ko v prostorski kot 1 sr seva jakost svetlobe 1 cd. Na primer, svetlobni tok žarnice z žarilno nitko moči 100 W je 1380 lm, podobno tudi pri kakovostni fluorescenčni cevasti žarnici moči 18 W.

Osvetlitev je merilo za količino svetlobnega toka, ki pade na določeno površino. Enota za osvetljenost je luks (lx) in je izpeljana enota SI-sistema**.

En lx osvetljenosti je definiran kot 1 kvadratni meter površine, na katero enakomerno pada svetlobni tok 1 lm. Nekaj primerov ravni osvetlitve je v spodnji tabeli.

Torej, vse, kar želimo videti, mora biti osvetljeno, saj je sama svetloba nevidna. Na sončen dan doseže osvetlitev 100.000 lx, v senci dreves 10.000 lx in v mesečini samo 0,25 lx. A vendar nam fleksibilnost očesa omogoča, da vidimo v vseh teh razmerah.

* Monokromatična svetloba je svetloba, ki jo sestavlja valovanje ene same valovne dolžine, enobarvna svetloba.

** Mednarodni sistem merskih enot.

Svetlobni izkoristek

»Svetlobni izkoristek vira svetlobe (ETA) je definiran kot razmerje količine svetlobnega toka, dobljenega iz svetlobnega vira (lm), in vložene električne moči (W), lm/W.«

Svetlobni izkoristek vira svetlobe (ETA) je definiran kot razmerje količine svetlobnega toka, dobljenega iz svetlobnega vira (lm), in vložene električne moči (W), lm/W.

Svetlobni izkoristek prikazuje izkoristek, s katerim se vložena električna energija pretvori v svetlobo. Teoretični maksimalni izkoristek, pri katerem se vsa energija pretvori v vidno svetlobo, je 683 lm/W. V resnici so te vrednosti veliko nižje, med 10 in 150 lm/W.

Svetlobni izkoristek je torej osnovna vrednost za ocenjevanje učinkovitosti sistemov razsvetljave.

UV – ultravijolična svetloba

»UV SIJALKE – Sijalke za razkuževanje »GERMICIDAL« in UV svetloba »BLACKLIGHT« in črna svetloba »BLACKLIGHT BLUE««

Sijalke za razkuževanje GERMICIDAL

Te sijalke se uporabljajo povsod kjer je zahtevana sterilnost, saj sijejo UV žarke pri 253,7 nm (nanometer), ki uničujejo bakterije. Področja uporabe: bolnišnice (npr. ordinacije, operacijske sobe, porodnišnice, omare za pribor itd.), medicinski inštituti, tovarne (npr. farmacija, polnjenje konzerv, mesne tovarne, pekarne, tovarne mlecnih izdelkov itd.), čiščenje vode, v akvaristiki.

POMEMBNO OPOZORILO:

Ta sijalka je namenjena samo za posebno oznacene naprave. Sevanje ima proti-bakterijski ucinek in je zdravju škodljivo. Lahko privede do reakcij na koži (opekline) in do vnetja ocesne veznice. V prostore kjer ni zašcite pred sevanjem smemo vstopiti samo z zašcitno obleko.

Sijalke BLACKLIGHT in BLACKLIGHT BLUE

Sijalke BL in BLB sijejo fluorescenčno vzpodbujajoce, dolgovalovne in za cloveški organizem neškodljive UV A žarke od 320 do 400 mn. BL imajo večji spekter vidne svetlobe, NLB pa poleg UVA še dolocčendelež vijoličaste svetlobe.

UPORABA:

1. BL kontrola materialov npr. spojev pri spajanju, vodnega tiska pri bankovcih in znamkah.

2. v naprava za pregled bankovcev in dekorativna razsvetljava v barih, diskotekah, zabaviščih,…

Varčevanje energije proti porabi energije

»Več svetlobe z manj energije!«

Varčne sijalke – nasveti za nakup in uporabo

»Uporabniku zagotavljajo občuten prihranek stroškov zaradi manjše porabe energije,

tudi če se upošteva njihova višja cena. Prihranki stroškov bodo znašali od 25 do 50 EUR na

leto, odvisno od velikosti gospodinjstva in izbire drugih vrst žarnic.«

Kompaktne fluorescenčne sijalke so sestavljene iz fluorescenčnih sijalnih cevk, ki porabijo od 65 % do 80 % manj energije kot navadne žarnice. Znane so kot „varčne žarnice“ in imajo življenjsko dobo 6-15 let, odvisno od vrste in uporabe (v primerjavi z enim letom pri navadni žarnici).

Obstajajo modeli vseh oblik in velikosti. Kompaktne fluorescenčne sijalke so na voljo tudi z zunanjim premazom, ki zakriva cevke in zaradi česar so še bolj podobne navadnim žarnicam.

Preden izberete kompaktno fluorescenčno sijalko, na embalaži preverite:

količino svetlobe, ki jo oddaja:

– 1300–1400 lumnov ustreza 100 W navadne žarnice, – 920-970 lumnov ustreza 75 W,

– 700-750 lumnov ustreza 60 W,

– 410-430 lumnov ustreza 40 W,

– 220-230 lumnov pa ustreza 25 W;

barvno temperaturo (2700 K ali „topla bela“ za sproščanje, več kot 4000 K ali „hladna bela“ za delo);

ali se lahko sijalko zasenči (če to potrebujete);

ali je sijalka odporna na večkratno vklapljanje in izklapljanje (če to potrebujete);

ali lahko sijalka deluje pri zelo nizki temperaturi, če gre za zunanjo uporabo.

Opomba! Kompaktnih fluorescenčnih sijalk ne zavrzite v smeti – odnesite jih v zanje namenjene zbiralnike.

Pomembno! Če se sijalka ponesreči razbije, prezračite prostor še preden jo odstranite z vlažno krpo, izogibajte pa se tudi stiku z drobci. Ne uporabljajte sesalnika za prah.

Interaktivni pomočnik za izbiro svetila

S praktičnim interaktivnim pomočnikom boste našli pravo svetilo za zamenjavo stare žarnice.

Varčne sijalke – varčujmo z energijo

»Velikokrat nas kupci sprašujejo: »Koliko bom privarčeval, če uporabim varčne žarnice?« zato želimo v nadaljevanju na enostaven način razložiti ali se varčna žarnica izplača.«

Velikokrat nas kupci sprašujejo: »Koliko bom privarčeval, če uporabim varčne žarnice?« zato želimo v nadaljevanju na enostaven način razložiti ali se varčna žarnica izplača.

Kaj je varčna žarnica?

Varčna žarnica – pravilen izraz je »varčna sijalka«, (žarnice so tisti viri, ki proizvajajo svetlobo z žarenjem ali inkadescenco, to so klasične žarnice in halogenske žarnice),sijalke pa imenujemo svetlobne vire kjer svetloba nastaja na osnovi razelektrenja v plinu. To so fluorescenčne sijalke, natrijeve, metalhalogenidne in živosrebrove sijalke. Vse te, so v primerjavi s klasično žarnico, varčne sijalke, vendar se bomo mi tukaj omejili le na varčno sijalko, ki je zamenjava za klasično žarnico. Varčna sijalka je fluorescenčna cev s ohišju, v katerem je elektronska dušilka ali pred stikalna naprava, ki zagotavlja delovanje cevi in ustrezen okov E14 ali E27,da lahko sijalko privijemo v svetilko.

Moč varčne sijalke

Je podatek,ki nam pove koliko energije potrebuje za svoje delovanje. Varčne sijalke porabijo za enako količino proizvedene svetlobe 5x manj energije kot klasična žarnica. »20W varčna = 100W klasična«.

Življenska doba ali čas gorenja

Velikokrat proizvajalci na embalaži dajejo podatke v letih, kar nas lahko zavede. Potrebno je vedeti, da vsaka sijalka deluje določen čas, ki se meri v urah delovanja in je odvisen od veliko dejavnikov (izvedbe sijalke, priključne napetosti,temperature s svetilki, števila vklopov itd).EN predpisuje, da mora proizvajalec označiti srednjo vrednost trajanja sijalke v urah in pomeni srednje število ur (50% preizkušenih sijalk mora »preživeti« navedeno število ur, pri 5 vklopih na dan, napetosti 230V in temperaturi okolice 25 stopinj C). Vidimo, da torej podatek ni garancija, pač pa srednja življenska doba. Kadar se podatek navaja v letih bodimo pozorni pod kakšnimi pogoji – primer (5 let ob času delovanja 3 ure na dan).

Poraba energije

Cena električne energije je odvisna od več dejavnikov, kot npr. izbranega dobavitelja, priključne moči, porabe kWh v nekem obdobju, zato bomo mi uporabili srednjo vrednost cene električne energije za 1 kWh=0,08 €, ki lahko odstopa od realne vrednosti, vendar za naš izračun to ne pomeni bistvenega popačenja rezultata.

Predpostavimo, da bomo zamenjali 100W žarnico (življ. doba1000 ur), z ustrezno varčno sijalko 20W (življ. doba8000 ur).

Strošek nabave svetlobnih virov

Strošek za energijo

Prihranek

*uporabili smo podatke za inkadescentno žarnico 100W in varčno sijalko “FAST START 20W”

Podatki so približne vrednosti in se lahko spreminjajo

Varovalka

Varovalka mora biti najšibkejši del hišne napeljave. Kadar pride do napake in skozi napeljavo steče previsok tok, ki bi lahko poškodoval naprave, pregori oz. se izklopi. To je odvisno od tega, ali gre za taljive ali za avtomatske varovalke.

Zaščitna stikala na diferenčni tok FID

»Zaščitna stikala FID (oznaka F) na diferenčni tok (oznaka Id) se uporabljajo za zaščito ob okvari, za zaščito pred požari in za dodatno zaščito ob neposrednem dotiku.«

Zaščitna stikala na diferenčni tok se uporabljajo za zaščito pred posrednim dotikom delov pod napetostjo in za preprečitev trajne napetosti na ozemljenih kovinskih delih, ki bi nastala zaradi napake na električni instalaciji in za zaščito pred neposrednim stikom delov pod napetostjo v primeru I n≤ 30 mA. Zaščitna stikala na diferenčni tok se lahko uporabljajo v TN-S, TN-C-S, TT in IT sistemih omrežja ali z drugimi besedami: povsod tam, kjer sta zaščitni in ničelni vodnik ločena (VDE 01000 Teil 410).

Zaščitni razredi električnih naprav

»Določa zaščitni razred električne naprave.«

Zaščitni razred I

Naprave v kovinskih ohišjih so varovane z zaščitnim ozemljitvenim vodnikom (obarvan rumeno-zeleno). Napaka na napravi, ki povzroči, da pride električni tok v stik z ohišjem, je varovana z zaščitnim ozemljitvenim vodnikom preko katerega tok steče proti ozemljitvi. Tok, ki steče proti ozemljitvi ima za posledico prekinitev električnega tokokroga preko varovalke in FID stikala.

Zaščitni razred II

Naprave so pred udarom električnega toka varovane z dodatno zaščitno izolacijo in so zasnovane tako, da nobena napaka ne more povzročiti udara električnega toka. Zaščitni ozemljitveni vodnik ni potreben.

Zaščitni razred III

Naprave se napajajo iz posebnega, ločenega, nizkonapetostnega električnega vira (SELV). Napetost (SELV) je dovolj nizka, da ni nevarnosti pred udarom električnega toka. Varnostni mehanizmi kot pri napravah razreda I in razreda II zato niso potrebni.

Žarnica in sijalka nista eno in isto

Žarnice so tisti proizvodi, ki imajo žarilno nitko, torej navadne in nekatere halogene žarnice.

Sijalke pa so vsi drugi proizvodi, ki delujejo na drugih tehničnih principih – denimo metal halogenske, natrijeve, LED in pa varčne sijalke.

Življenjska doba žarnic, sijalk

»Življenjska doba žarnice ali sijalke nam pove, koliko ur naj bi sijalka oziroma žarnica svetila, preden se bo iztrošila. Svetila v povprečju svetijo 1 000 ur na leto oziroma 3 ure na dan. Svetila, ki so nenehno prižgana, se bodo iztrošila prej kot tista, ki jih le redko uporabljamo. Nekatere kompaktne fluorescenčne sijalke so posebej občutljive na pogosta prižiganja in ugašanja, ki skrajšajo njihovo življenjsko dobo (glej „Število prižiganj in ugašanj“). Življenjska doba svetil se giblje med 1 000 urami za navadne žarnice in 15 000 urami za najboljše varčne sijalke in žarnice s svetlečimi diodami.«

Velikokrat proizvajalci na embalaži izdelkov označujejo časovno obdobje npr. 8 let, kar v praksi pomeni 8000 ur. Za lažje razumevanje, bodite pozorni na oba opisa na embalažah žarnic. Nekje je uveljavljen opis v letih na drugih opis v urah.

Opomba! To dejstvo ni povezano z garancijo proizvajalca za delovanje tovrstne žarnice ali sijalke. Garancije na žarnice ali sijalke ni razen, če je ta posebej navedena.

Življenjska doba naj vam predstavlja neko merilo, ko primerjate enake ali podobne izdelke različnih proizvajalcev. Za lažjo primerjavo, klasične žarnice z žarilno nitko imajo življenjsko dobo nekje 1000 ur, varčne sijalke do 10.000 ur in LED žarnice do 50.000 ur.

Življenjska doba je izračunana po EU direktivi, ki predvideva dnevno uporabo 2,7 ure.

Število prižiganj in ugašanj

Ta podatek je zlasti pomemben za kompaktne fluorescenčne sijalke. Za prostore, v katerih luč pogosto prižigate in ugašate, tj. več kot trikrat na dan (npr. v stranišču, na hodniku, luči s senzorji gibanja), niso primerne standardne kompaktne fluorescenčne sijalke, ki prenesejo samo od 3 000 do 6 000 vklopov in izklopov. Te varčne sijalke ob večji pogostosti prižiganja in ugašanja ne bodo dosegle deklarirane življenjske dobe. Za te prostore izberite posebne varčne sijalke, ki prenesejo do enega milijona vklopov in izklopov. Druga svetila, denimo izboljšane navadne žarnice, niso posebej občutljiva na pogosto prižiganje in ugašanje.

Avtor: SYLUX d.o.o.

Vir vsebine: www.internetnatrgovina.com
Datum objave: 28.02.2013

Advertisements

Posted on 28. februarja 2013, in Elektrika, Energija, Tehnični pojmi in nasveti and tagged , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Slovar tehničnih pojmov in nasveti.

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: