Ekološko zatiranje škodljivcev

Kako se znebiti ali preprečiti škodo škodljivcev na vrtu?

Zatiranje škodljivcev z naravnimi ali vsaj okolju prijaznimi metodami je vsekakor dejanje iz ljubezni do narave. Pri tem pa mora žal naša ljubezen tudi tolerantna, saj se marsikdaj zalotimo, da bi ob štrcljih objedene solate najraje scvrli polže s kompletnim arzenalom najbližje rastlinske apoteke.

Bio-vrt

Prvo nacelo bio-zatiranja je: “Samo zadovoljna rastlina je lahko tudi zdrava rastlina”, kar pomeni, da morate najprej poskrbeti, da vašim rastlinam ničesar ne primanjkuje, saj se bodo samo tako lahko zoprstavile navalu škodljivcev in povzročiteljev bolezni. Da zadovoljite potrebam svojih rastlin potrebujete kvalitetna tla, ki vsebujejo veliko organske snovi.

Pomemben je tudi čas setve, saj bodo rastline, ki so sejane ob pravem casu zrastle v močne kalice, medtem ko bodo neprimerni pogoji, povzročili slabšo kalitev in rast kalic. Rastline, ki jih ljubijo polži kot npr. bučke, lahko posejete v lonce in jih v njih gojite, dokler niso dovolj velike, da jih brez skrbi presadite na gredo. Vrt naj bo urejen, saj pleveli tekmujejo z zelenjavnicami za hranila in vodo, hkrati pa so številni tudi gostitelji za različne škodljivce, ki z veseljem “preskočijo” tudi na vaše rastline. Za zmanjšanje verjetnosti okužbe in razvoja večjega števila škodljivcev pa je vsekakor pomembno tudi kolobarjenje.

Rastline

Pri izbiri rastlin ne pograbite takoj prvih sadik ali semen, ki jih najdete, temveč temeljito preglejte ponudbo. Številne nove sorte in kultivarji so odporni na različne bolezni, zato je vstrajanje na kultivarjih, ki so jih gojili naši stari starši dokaj neprikladno (čeprav v nas vzbuja številne prijetne spomine na prve korake na vrtu).

Bio-kemikalije

Na trgu je vec večja izbira naravnih kemikalij, ki jih lahko uporabljamo za zatiranje škodljivcev in bolezni. Nekoliko manj okolju prijazne so kemikalije na osnovi piretrina in insekticidna mila. Pri teh moramo vedeti, da uničujejo tudi koristne žuželke.

Dobri sosedje

Zalivanje

Za zatiranje oz. preprečevanje razbohotenja škodljivcev, so pripravne tudi kombinacije rastlin, ki včasih (kadar dodamo cvetlice) tudi popestrijo naš vrt. Križnice (Brassicaceae: zelje, itd.) lahko pred kapusovim belino zaščitimo, če okrog njih posadimo tagetes. Slednji bo s svojim vonjem zakril vonje križnic in jih tako skril pred belini. Korenčkovo muho lahko podobno odženemo s sejanjem korenčke ob čebuli in česnu ali materini dušici. Kombinacija korenček/čebula naj bi odganjala tudi čebulno muho. Čebula in česen pomagata tudi pri preganjanju listnih uši.

Posadite med gredice zelenjavnic tudi cvetlice kot npr. kalifornijski mak (Eschscholzia californica), limnant (Limnanthes douglasii) in ognjič (Calendula sp.), ki bodo privabljali koristne žuželke, ki bodo zatirale škodljivce.

Fizične zaščite

Svoje rastline lahko zaščitite tudi s fizičnimi pregradami. Pri tem naj bi bili bakreni obroči zelo dobri za zaščito rastlin pred polži. Podobno lahko z nizko ograjico iz tkanine zaščitite tudi korencek pred korenčkovo muho, saj škodljivec leti samo nekaj deset cm nad tlemi.

Vir vsebine: www.okusnivrt.com
Datum objave: 01.03.2013

Advertisements

Posted on 1. marca 2013, in Vrt, Zaščita vrta and tagged . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Ekološko zatiranje škodljivcev.

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: