Kivi (Actinidia)

Kivi oz. aktinidija, ki ga gojimo pri nas je sicer vzpenjavka, vendar nekatere vrste tvorijo do šest metrov visoke grmičke, zaradi česar smo ga uvrstili med koristne grmovnice. Kivi. oz. aktinidia je rastlina, ki izvira iz Nove Zelandije in jo gojimo kot rastlino za senco in/ali zaradi okusnih plodov. Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da ločimo moško in žensko rastlino. Najpogostejši sorti, ki se gojita po svetu, sta ‘Hayward’ in ‘Bruno’. Za opraševanje se uporablja kultivar ‘Tomuri’.

Kivi

Nega

Kiviji so vzpenjavke, zaradi česar potrebujejo za rast ustrezno podporo. V kolikor jih želimo uporabiti za senco, jih vzpenjamo kar na pergolo ob terasi.
Prvo pomlad po sajenju sadike skrajšamo na dva do tri brste (od tal navzgor). Pri rastlinah z več poganjki, skrajšamo samo najmočnejšega, šibkejše pa odstranimo. Obrezujemo zgodaj spomladi, ko je rastlina še povsem v mirovanju, ker se sicer na odrezanem mestu solzi. Solzenje sicer ne bo povzročilo propada rastline, lahko pa malo upočasni rast.
V prvem letu bo rastlina pognala dve do tri mladike, med katerimi naslednjo pomlad izberemo najmočnejšo in jo prikrajšamo na višini, kjer želimo najnižje stranske poganjke. V tem letu bo rastlina pognala nekaj stranskih poganjkov, od katerih naslednje leto dva razpeljemo vodoravno na vsako stran, glavni poganjek pa prikrajšamo pri naslednji vodoravni opori. Stranska dva poganjka krajšamo na šest do osem brstov.
Odrasle rastline obrezujemo tako, da med enoletnimi poganjki izberemo nekaj primernih in jih krajšamo na sedem do deset brstov. Preostale skrajšamo na dva do tri brste. S tem bomo vzpodbudili rast novih poganjkov za rodnost in vzgojo novih v naslednjem letu.
Ker moške rastline cvetijo pravilorna nekoliko pred ženskimi, jih obrezujemo šele po cvetenju. Tako dosežemo, da cvetijo nekoliko pozneje, kot bi sicer in cvetijo skupaj z ženskimi sortami.

– DODANO –
(http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=310631)

Način vzgoje in rez kivija je zelo podobna kot pri vinski trti. kivi tako kot trta rodi na enoletnem lesu, ki izrašča iz 2 ali 3 letnega lesa, zato moramo pri rezi razmišljati tudi o tem, da puščamo dovolj nastavkov za naslednje leto. Šibke poganjke in poganjke, ki izraščajo iz starega lesa izrezujemo. Puščamo močne poganjke iz 2-3letnega lesa, kateri dajejo kakovostne plodove. Od gojitvene oblike je odvisno koliko rodnih očes puščamo, praviloma pa večje število daje več drobnih plodov in obratno.

To zimsko rez izvajamo pozimi, pred brstenjem, ker drugače kivi močno solzi.

Poleg zimske rezi je pomembna tudi poletna ali zelena rez, kjer šparone prikrajšujemo in s tem omogočamo večjo osvetlitev in s tem lepše pridelke.

– DODANO –

Pobiranje plodov

V komercialnih nasadih se plodovi poberejo navadno naenkrat medtem, ko jih za domačo uporabo lahko pobiramo sproti. Nabrane plodove lahko tudi vskladiščimo. Pri temperaturi okrog 0°C bodo plodovi zdržali 4-6 mesecev. Pri tem jih moramo zaščititi pred izsušitvijo. V kolikor boste plodove skladiščili v bližini plodov, ki tvorijo veliko etilena (npr. jabolka) pa se bo čas skladiščenja močno skrajšal.

Vir vsebine: www.okusnivrt.com
Datum objave: 09.03.2013

Advertisements

Posted on 9. marca 2013, in Aktinidija (Kivi), Vrt, Vzgoja in opisi rastlin and tagged , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Kivi (Actinidia).

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: