Trgatev v vinogradu (SAVEL-HOBI.NET)

S trgatvijo se praktično končajo dela v vinogradu.

Čas trgatve

Čas trgatve je odvisen od zrelosti in zdravstvenega stanja grozdja. Zrelo in zdravo grozdje je pogoj za dobro vino, zato poskušamo trgatev zavleči na čim poznejši datum, razen pri sortah, kjer bi s prepozno trgatvijo izgubili preveč dragocene kisline. Žal se je pri nas, tudi če je grozdje zdravo, razpasla grda navada, da trgamo prezgodaj. Le če grozdje gnije, ne moremo čakati s trgatvijo predolgo. S prezgodnjo trgatvijo dobimo mošt, ki ga moramo skoraj praviloma sladkati. To pa še ni najhuje, nezrelo grozdje da grobo, grenko in nezrelo vino brez skladnosti. Tako vino tudi težje kletarimo.

Tehnološka zrelost

Upoštevajmo roke trgatve, ki jih določijo za to pristojni organi občine. Določeni rok pa ni vedno tudi optimalen čas za trgatev, temveč čas, pred katerim grozdja ne smemo potrgati. Vemo, da je tako imenovana tehnološka zrelost grozdja močno odvisna tudi od sorte, od načina pridelovanja, od obremenitve (vzgojne oblike), od gnojenja, od zelenih del na trti in podobno. Upoštevajmo vse to, da bomo pridelali dobro vino.

Priprava na trgatev

Za trgatev uporabimo le čisto posodo, ki nima nobenega vonja. To so pa le dobro emajlirana vedra ali plastična vedra. Iz vinograda morajo ob trgatvi za vselej izginiti razna pocinkana vedra, železni škafi, okrušena emajlirana posoda ali posoda iz slabega aluminija. Tako si bomo prihranili veliko težav pri kletarjenju. Lesene ali plastične kadi temeljito očistimo, zlasti pazimo, da ne bomo uporabili plesnive posode. Vonj in okus po plesni je skoraj nemogoče odpraviti iz vina.

Trgatev

Trgamo dosledno le ob suhem vremenu, to je pri manjših vinogradnikih skoraj vedno mogoče. Na velikih obratih pa to ni vedno mogoče. Popolnoma gnilo grozdje beremo posebej, plesnivega pustimo v vinogradu. To je zlasti pomembno pri rdečem grozdju. Nezrelo grozdje beremo posebej, ali pa ga pustimo na trti. »Martinčkov« ne trgamo, pustimo jih raje, ker bi nam zelo spremenili kakovost mošta oziroma vina.

Pri trgatvi pazimo, da grozdja ne bomo zmastili že v vedrih, brentah ali kadeh. Grozdje naj pride nezmečkano do stiskalnice, še zlasti, če bo moralo več ur čakati na stiskanje.

Žveplanje grozdja

Žveplanje grozdja z okoli 10 g kalijevega pirosulfita ali kalijevega metabisulfita na 100 kg grozdja je pomembno zlasti v vročih dneh, ko grozdje več ur stoji v vinogradu ali pred predelovalnico. Kalijev pirosulfit ali kalijev metabisulfit zdrobimo v prah. Ne varčujmo z žveplanjem grozdja ali mošta, čim manj pa ga uporabimo pri pretokih vina. Tako vino bo boljše in bolj obstojno.

VINOGRADNIŠTVO 2011

Vir vsebine: www.savel-hobi.net
Datum objave: 23.03.2013

Posted on 23. marca 2013, in Trgatev, Vinska trta, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Trgatev v vinogradu (SAVEL-HOBI.NET).

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: