Rdeča pesa [OKUSNIVRT.COM]

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Rdeča pesa je priljubljena zelenjava, ki je odličen vir vitamina C. Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, posebej antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja. Poleg korenine lahko uporabljamo tudi zelene dele rastline, ki jih serviramo sveže ali kuhane in vsebuje veliko vitamina A.

Kdaj in kako sejemo rdečo peso

Rdeča pesa je precej odporna na mraz in jo lahko posadimo na gredo tudi do mesec dni pred zadnjo slano. Čeprav pese dobro rastejo ob višjih temperaturah, se kalice lažje zakoreninjajo ob nekoliko hladnejšem vremenu. Posadite rdečo peso večkrat v 3-4 tedenskih razmikih (do sredine poletja) in si tako zagotovite svež pridelek preko cele sezone.
Semena rdeče pese so v resnici skupki semen v posušenem plodu, kar pomeni, da se lahko iz enega samega “semena” razvije več rastlin. Med rastlinicami pustite približno 3-4 cm prostora, kasneje pa jih razredčite tako, da bo med njimi vsaj 5 cm prostora.

Ne pozabite preveriti tudi dobre in slabe sosede rdeče pese.

Pobiranje

Rdečo peso lahko poberemo, ko doseže zaželjeno velikost. V približno 60 dneh bodo dosegle približno 4 cm premera in so že primerne za kuhanje ali vlaganje celih korenov. Če ji zagotovimo dovolj prostora in vlage pa lahko pesa zraste do 8 cm premera. Pri večjih pesah korenina pogosto postane vlaknata ni več primerna za uporabo. Rdečo peso lahko vskladiščimo v hladilnik, kjer bo v plastični vrečki ostala sveža tudi več tednov.

Pregled opravil po mesecih:

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Avg
Sep
Okt
Nov
Dec
setev
presajanje
pobiranje

Hranljivost

Skleda (približno 250 ml) rdeče pese vsebuje:

  • 31 kalorij
  • 1,5 g vlaknin
  • 1,5 g beljakovin
  • 8,5 mg ogljikovih hidratov
  • 85,5 IU vitamina A
  • 32 mg fosforja
  • 53 mikrog folne kisline
  • 269 mg kalija
  • 0,9 mg železa

Vsebujejo pa tudi vitamin C.

Priprava

Rdečo peso je najbolje uživati neprekuhano, saj se tako ohrani največ koristnih snovi. Ob kuhanju moramo biti pozorni, saj se betalaini (koristna rdeča barvila) na previsokih temperaturah razgradijo. Rdečo peso je tako priporočljivo kuhati najvež 15 minut, pri čemer uporabite paro in čim nižjo temperaturo. Za večjo ohranitev betalainov kuhajte rdečo peso z olupkom in jo olupite šele po kuhanju.

Vir vsebine: www.okusnivrt.com
Datum objave: 26.03.2013

Advertisements

Posted on 26. marca 2013, in Rdeča pesa, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin, Zelenjava and tagged , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Rdeča pesa [OKUSNIVRT.COM].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: