Blitva (OKUSNIVRT.COM)

Blitva je redkev, ki je bila vzgojena tako, da tvori okusno listje z belimi, rumenimi ali rdečimi stebli. Barvna raznolikost stebel in listnih žil lahko tudi polepša naš okusni vrt in navduši marsikaterega otroka.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKdaj in kako sejemo

Zgodaj spomladi sejemo blitvo neposredno na gredo. Semena posejte 1-2 cm globoko, pri čemer posejte približno 15 semen na pol metra grede. Kasneje kalice zredčite na 10-15 cm razmaka, da bodo imele odrastle rastline dovolj prostora. Lahko pa zredčite na precej bolj gosto in odvečne rastline odstranite, ko dosežejo velikost za pobiranje. Rastline dobro zalivajte.

Pobiranje

Ko so zunanji listi dovolj razviti (približno 20-30 cm dolgi), jih odrežite 2-3 cm nad tlemi. Pri tem pazite, da ne poškodujete rastnega vršička, ki se skriva med listi.

Nabrani listi blitve se ne ohranijo dolgo, zaradi česar jih čim prej uporabite. Neoprani liste shranjeni v plastični vrečki v hladilniku, bodo zdržali 2-3 dni.

Sveže mlade liste blitve lahko podobno kot špinačo uporabimo v solati. Podobno kot špinačo jo lahko uporabimo tudi v kuhanih jedeh, vendar je čas kuhanja navadno nekoliko daljši.

Naš predlog: Blitva s česnom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 kg blitve
  • 3 žlive olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • sol in poper
  • sok limone (poljubno)

Liste blitve operite in odstranite peclje. Peclje narežite na 2-3 cm dolge koščke. Zelene dele listov zvijte v rolo in jih narežite. V posodi segrejte olivno olje in mu dodajte nasekljana stebla. Po petih minutah dodajte še češen, zatem pa začnite dodajati zelene dele listov. Dodajajte jih postopoma. Posodo pokrijte in kuhajte še približno pet minut. Listi morajo uveti, vendar ne smejo izgubiti zelene barve. Pokrov odstranite in kuhajte še toliko časa, da vsa tekočina odpari. Sedaj še samo začinite po lastnem okusu in po želji dodajte še limonin sok.

Hranljivost

Skleda (približno 250 ml) sesekljane blitve vsebuje:

  • 35 kalorij
  • 3 g beljakovin
  • 7 g ogljikovih hidratov
  • 49 mg vitamina C
  • 53 ng folne kisline
  • 102 mg kalcija
  • 151 mg magnezija
  • 58 mg fosforja
  • 960 mg kalija
  • 313 mg natrija
  • 4 mg železa
  • 32 mg vitamina C
  • 15 mikrog folata

Vir vsebine: www.okusnivrt.com
Datum objave: 25.04.2013

Posted on 25. aprila 2013, in Blitva, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin, Zelenjava and tagged , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Blitva (OKUSNIVRT.COM).

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: