Brokoli (OKUSNIVRT.COM)

Brokoli je zelenjava, ki spada med križnice in je bogata z vitaminoma A in D. Najbolje raste in se razvija v hladnejšem delu leta.

brokoliKdaj in kako sejemo

Zgodaj spomladi prenesemo na gredo mlade hitro rastoče rastlinice. Za jesensko sajenje pa posejte brokoli že sredi poletja, da bodo rastline proti koncu poletja dovolj velike za presaditev na gredo.

Rastline posadite nekoliko globje kot so rastle v lončkih. Med kalicami pustite 45-60 cm razmaka, da bodo imele odrastle rastline dovolj prostora. Posamezne vrste ločite s slabim metrom prostora.

Pobiranje

Pri brokoliju nabiramo socvetja neodprtih cvetov skupaj z delom stebla, ki jih povezuje. Zeleni cvetni nastavki se najprej razvijejo na sredini socvetja, kasneje pa še v stranskih socvetjih. Brokoli poberemo, ko je socvetje povsem razvito (približno 10-15 cm premera), vendar še preden pride do odpiranja cvetov. Odstranitev osrednjih cvetov, bo vzpodbudila rast in razvoj stranskih socvetij, tako lahko brokoli nabiramo večkrat.

Nabrana socvetja brokolija skladiščite v hladilniku, saj bodo drugače kmalu postala vlaknasta in olesenela. Operite ga tik pred uporabo, saj bo moker brokoli v hladilniku hitro splesnil. V hladilniku bo brokoli zdržal približno 3-5 dni. Starejši poganjki lahko izgledajo v redu, vendar niso več okusni.

Hranljivost

Pol sklede (približno 125 ml) kuhanega brokolija vsebuje:

  • 23 kalorij
  • 2,4 g vlaknin
  • 2,3 g beljakovin
  • 4,3 mg ogljikovih hidratov
  • 49 mg vitamina C
  • 53 ng folne kisline
  • 89 mg kalcija
  • 0,9 mg železa

Vir vsebine: www.okusnivrt.com
Datum objave: 29.04.2013

Advertisements

Posted on 29. aprila 2013, in Brokoli, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin, Zelenjava and tagged , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Brokoli (OKUSNIVRT.COM).

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: