Rabarbara (OKUSNIVRT.COM)

Rabarbara je ena izmed najenostavnejših rastlin za gojenje na okusnem vrtu, saj z njo skoraj nimamo nobenega dela. Pri tem pa lahko njena stebla uporabljamo za celo množico okusnih jedi.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKdaj in kako sadimo

Rastline sadimo zgodaj spomladi, ko je rastlina še dormantna. Odrasle rastline lahko v tem obdobju razdelimo in tako naredimo nove mladice. Koreninsko grudo posadimo tako, da so brsti približno 5 cm pod površino tal. Med posameznimi rastlinami pa naj bo vsaj slab meter prostora.

Za dobro uspevanje rabarbare je potrebno dobro odvodnjavanje, zaradi česar jih pogosto gojijo tudi na dvignjenih gredah. Prepustnost tal za vodo se lahko poveča tudi z dodajanjem komposta ali zrelega gnoja.

Vsako pomlad pognojite rastlino z gnojilom bogatim z dušikov nekje v začetku poletja, s čimer boste vzpodbudili rast listov. Ob daljši suši je rastline potrebno zalivati.

Če se spomladi ali poleti pojavijo cvetna stebla, jih odstranite, da rastlina ne zapravlja energije.

Pobiranje stebel

Prvo leto po sajenje stebel ne nabiramo, saj rastline potrebujejo energijo, za rast koreninskega sistema. Naslednje leto lahko pobiramo stebla 1-2 tedna, naslednja leta pa čez celo sezono (8-10 tednov). Jeseni nabiramo stebla samo pri rastlinah, ki jih bomo zavrgli. Pri nabiranju odstranimo samo tretjino listov, da rastline niso preveč v stresu.

Listne ploskve vsebujejo veliko oksalne kisline in niso užitne. Za vsak primer tudi ni priporočljivo nabirati stebel po močni zrmrzali, saj lahko oksalna kislina iz listov zaide tudi v stebla.

Hranljivost

250 g rabarbare vsebuje približno:

  • 26 kalorij
  • 1 g proteinov
  • 6 g ogljikovih hidratov
  • 2 g vlaknin
  • 10 mg vitamina C
  • 125 IU vitamina A
  • 9 mikrogramov folne kisline
  • 100 mg kalcija
  • 350 mg kalija

Vir vsebine: www.okusnivrt.com
Datum objave: 05.05.2013

Advertisements

Posted on 5. maja 2013, in Rabarbara, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin, Zelenjava and tagged , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Rabarbara (OKUSNIVRT.COM).

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: