Zalivanje vrta (BAUMAX.SI)

Kateri način zalivanja je najbolj primeren?

vodaPri zalivanju prihranite 40 % stroškov za vodo!

Velik delež vode pa bi lahko brez težav prihranili, na primer s pomočjo sodobnih metod za zalivanje vrta.

Pri manjši porabi vode boste prihranili dvojno. Prvič pri stroških za vodo in drugič, če uporabljate črpalke in pretočne sisteme.

Samodejno zalivanje – prava količina ob pravem času

Samodejno zalivanje ni le udobnejše, temveč skrbi tudi za optimalno rast rastlin in gospodarno ravnanje z vodnim virom.

Voda mora dobro prodreti v tla. Načeloma velja: zalivajte raje manjkrat, a močno. V sušnih obdobjih naj pršilnik na enem mestu stoji okoli 20 minut, oziroma na en kvadratni meter izlije okoli 10 litrov vode. Potem zadošča, da zalivate vsake štiri dni. Preveč vode odplavi hranila in gnojila stran od korenin in preprečuje razporeditev kisika v tleh. Z obdobji brez zalivanja lahko spodbujamo želeni razvoj korenin. Če v zgornjih plasteh zemlje ni vode, bodo korenine v globljih plasteh same poiskale vlago.

Podnevi ne zalivajte, saj v vročini vsaka kapljica učinkuje kot leča. Hkrati voda zaradi sonca hitreje izhlapeva. Posledica je velika poraba vode in majhna učinkovitost. Najboljši čas za zalivanje je zgodaj zjutraj. Če zalivamo zvečer med 21:00 in 22:00 uro, še vedno izhlapi med 25 – 30 % vode. Če pa trato z dragoceno vodo oskrbimo med 2:00 in 4:00 uro zjutraj, bo izhlapevanje manj kot 10 %. Tako lahko prihranimo veliko vode. Ker pa ob tem času nihče ne bo vstajal in odpiral vrtne pipe, nam pride prav zalivalni računalnik, ki bo samodejno upravljal zalivanje.

Zalivalni računalnik – zalivanje z nevidnimi rokami

Z zalivalnimi računalniki lahko vsak lastnik vrta zaliva ob poljubnih urah, ne da bi bil sam prisoten. Zalivalni računalniki GARDENA so primerni za samodejno upravljanje pršilnikov ali kapljičnih zalivalnikov. Če izkoristite še možnost, da na zalivalni računalnik priključite senzor GARDENA za dež ali vlago v tleh, se bo vaš vrt zalival le, ko bo te res potrebno.

Za vse, ki ste se doslej odpovedali avtomatskemu zalivanju, ker se vam je programiranje zdelo prezapleteno, je podjetje GARDENA z novo zalivalno uro T 1030 našlo popolno rešitev. Izdelek ima priročno kartico, kjer lahko z udobnim drsnim mehanizmom nastavite podatke o zalivanju. Ko so podatki nastavljeni, kartico preprosto vstavite v zalivalno uro, ki bo prebrala nastavljene podatke in začela obratovati.

Kapljični zalivalni sistemi – individualno zalivanje po kapljicah

Zalivalno uro lahko povežete tudi s sistemom GARDENA Micro-Drip. Ta sistem, ki varčuje z vodo, rastline po kapljicah oskrbi z dragoceno vlago. Kapljično zalivanje je fleksibilno uporabno in je primerno za okrasni vrt, zelenjavni vrt, balkon, teraso ali rastlinjak. S kapljičnim zalivanjem boste prihranili ogromno količino vode. V dolgoročnem poskusu v Kaliforniji so pri kulturnih rastlinah s kapljičnim zalivanjem v primerjavi s površinskim zalivanjem dosegli prihranek vode do 75 %. Celo v bolj vlažnih predelih z manjšim izhlapevanjem lahko prihranimo 50 % vode. Poleg tega ni izgub zaradi vetra in ob pravem doziranju tudi ni izgub zaradi ponikanja ali odtekanja vode po površini.

Uporaba porabne vode – alternativa za hišo in vrt

Najbolj udoben način za uporabo porabne vode, so avtomatske hišne črpalke GARDENA. V nasprotju z imenom so te črpalke primerne ne le za oskrbovanje gospodinjstva, npr. stranišč in pralnih strojev, temveč tudi za zalivanje vrta. Avtomatske hišne črpalke v povezavi s cisterno omogočajo avtomatsko uporabo porabne vode, ki se po potrebi samodejno vklopi in spet izklopi. Nov in edinstven zaslon nam daje informacije o količini prečrpane vode, trenutnem tlaku, sistemskih motnjah, kot je na primer prazna cisterna, in o nevarnosti zmrzali. Maksimalna količina vode, ki jo prečrpa avtomatska hišna črpalka GARDENA, je med 3600 litri na uro pri osnovnih modelih 4000/4 i electronic plus ali 4000/4 LCD in 5500 litrov pri vrhunskem modelu 6000/5 Inox LCD.

Namenska uporaba in varčevanje z deževnico

V vrtovih brez priključka za vodo ali elektriko je bila uporaba zalivalke doslej neizogibna. Vendar pa imamo tudi za takšne primere praktično rešitev. Akumulatorska črpalka 1500/1 podjetja GARDENA omogoča, da rastline do eno uro zalivamo neodvisno od priključka za vodo in elektriko. Črpalko preprosto obesimo ali postavimo v zbiralnik za deževnico in priklopimo na cev. Močan 12-V akumulator omogoča črpanje do 400 litrov vode. Moč črpalke reguliramo z vrtljivim gumbom in odvisno od namena uporabe izbiramo med tremi stopnjami pritiska vode. Grede in površine lahko tako zalivamo z majhno porabo energije in ne poškodujemo rastlin. Akumulatorska črpalka se odlično dopolnjuje z zbiralnikom deževnice GARDENA s prostornino 400 ali 800 litrov v dekorativni leseni izvedbi.

NASVET ZA VARČEVANJE Z VODO

Z zalivalnimi računalniki lahko prihranimo do 40 % stroškov za vodo. Samodejno zalivanje ni le udobnejše, temveč skrbi tudi za optimalno rast rastlin in gospodarno ravnanje z vodnim virom. Če trato z dragoceno vodo oskrbimo med 2:00 in 4:00 uro zjutraj, bo izhlapevanje manj kot 10 %. Tako lahko prihranimo veliko vode. Ker pa ob tem času nihče ne bo vstajal in odpiral vrtne pipe, nam pride prav zalivalni računalnik, ki bo samodejno upravljal zalivanje.

Vir vsebine: www.baumax.si
Datum objave: 11.05.2013

Advertisements

Posted on 11. maja 2013, in Vrt, Zalivanje and tagged , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Zalivanje vrta (BAUMAX.SI).

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: