Močvirski (brestovolistni) oslad kot naravni aspirin [ZDRAVPLANET.BLOGSPOT.COM]

OSLAD; MOČVIRSKI, BRESTOVOLISTNI (Filipendula ulmaria L.)

Druga imena: divje latje, gomoljasti oslad, travniški oslad, kaška sv. Ivana, medvedovo latje, medvejka, sračica, brestovolistna vračica
Značaj: mrzel, stiskajočega okusa, hkrati valžen in sušeč
Družina:rožnice

Uporabni deli: cvetovi, listi,korenina
Učinkovine: eterično olje, fenolni glikozid, čreslovine, sluz, salicilna kislina, tanini, citronska kislina.
Zdravilne lastnosti: proti bolečinam v sklepih pri revmi, revmatizmu in protinu, pospešuje izločanje urina in znojenje, čisti kri, pomaga pri oteklinah in zastajanju vode. Pomaga proti gripi, glavobolom, blaži vnetja in bolečine v sklepih in mišicah.

Brestovolistni oslad je eno najpomembnejših zdravil za prebavo, če gre za vnetja in povezavo s preveliko kislostjo. Oslad uravnovesi izločanje kisline v želodcu in umiri zgornji prebavni trakt. Pogosto ga predpisujejo za kislinski refluks, slabo prebavo, gastritis in čire na želodcu.

Je trajna večletna zelnata rastlina, ki zraste do 2 m visoko in spada v družino rožnic. V zemlji ima plazečo se koreniko, iz katere požene pokončno robato in rdečo steblo, ki je proti vrhu razraslo. Ima dlakave liste, ki so pernato deljeni, listne krpe so jajčaste in po robu ostro nazobčane. Na vrhu stebelca so prijetno dišeči rumenkasto beli cvetovi, ki se združujejo v latasta socvetja. Rastlina cveti od junija do avgusta. Raste po vlažnih travnikih, grmovju, goščavah ter po bregovih potokov in rek. Nabiramo cvetočo zel, a le zgornji del rastline, zgodaj spomladi ali jeseni. Korenino pa po cvetenju. Oboje sušimo v senci. Iz cvetov pripravljajmo čaj tako, da 2 žlički droge prelijemo z 1/4 litra vode in pustimo mirovati 10 minut. Pijemo 3 x na dan med obroki. Pomaga pri vsem prej naštetem in gripi, za čiščenje krvi in odvajanje urina.

Tinktura iz korenine se dobi tudi v lekarnah kot Spirea ulmaria. Jemljemo jo z vodo pri akutnih napadih protina, sklepni revmi in bolečinah išiasa.Čaj proti arteriosklerozi: Pripravimo poparek iz 2 žlic posušenih cvetočih poganjkov na 1 liter vrele vode. Pustimo stati pokrito, dokler se ne ohladi. Pijemo 3 x na dan med obroki. Učinkuje tudi pri glavobolu, revmatizmu, zastajanju vode.Za lajšanje bolečin v sklepih uporabljamo obkladke iz poparka.Kulinarika: osladovi listi so spomladi sestavina solat za čiščenje.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja čaj proti glistam, vodenici, težavah z mehurjem , visoki vročini. Narezana sveža korenina naj bi pomagala proti ugrizom steklih psov. Danes poiščemo v takih primerih zdravniško pomoč.

Močvirski oslad je v zgodovini že dolgo poznan. “Kraljica Elizabeta I. je oslad najraje potresla po tleh, znameniti zeliščar Gerard pa je menil, da je v ta namen sploh najprimernejši, saj njegovi listi razveseljujejo čute, ne povzročajo pa glavobola. Z njim so včasih ob porokah potresli tla v cerkvah in ga vpletali v venčke nevest, da se ga je oprijelo ime »poročna zel«. Zaradi nekaterih drugih skrivnostnih lastnosti je oslad – skupaj z omelo, meto in sporišem – sodil med najsvetejše rastline druidskih svečenikov. Leta 1838 so odkrili, da vsebujejo cvetni popki salicilno kislino, ki so jo pozneje sintetizirali za pridobivanje aspirina.”

V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo stebla, listi, cvetovi, ki jih nabiramo v juniju in juliju.

OPOZORILO: Pripravkom se izogibajte, če ste alergični na aspirin ali če uživate tablete aspirina nad 75 mg na dan. Ker zoži dihalne poti, ga ne smejo jemati astmatiki. Ne uporabljamo ga med nosečnostjo ali dojenjem. Tinkture redčimo z vročo vodo, da alkohol izhlapi.

-DODANO-
(http://www.trebnik.com/?id=94)

Uporabni deli

Spomladi ali v jeseni izkopavamo korenine, jih dobro operemo, navežemo na nitke ter obesimo v senci na prepih, da se posuše. V času cvetenja nabiramo vejice v cvetu in liste. Vršičke nabiramo, ko je polovica cvetov odprta, druga polovica pa še ni v cvetu. Moramo jih hitro in previdno posušiti v senci na prepihu, da obdržijo naravno barvo. Vršičke in korenine hranimo v dobro zaprti posodi na temnem in suhem prostoru.

Način uporabe

Uporabljamo ga pri zdravljenju protina, akutnega in kroničnega revmatizma, podkožni in trebušni vodenici, vnetju mehurja in ledvic.

Zaradi svoje kemične sestave ugodno deluje, ker »čisti« kri, pospešuje znojenje in izločanje urina, na ta način pa se hitro izločajo strupene snovi iz organizma.

Homeopatija pripravlja iz svežih korenin izvleček kot lek pri boleznih srca, ledvic in mehurja.

Kulinarika

Cvetovi oslada: za dišavljenje medice in vina, marmeladam in vloženemu sadju dajejo blag priokus mandljev.

Listi oslada: dajejo zanimiv okus juham, iz njih pripravljamo osladovo pivo.

Osladovo pivo

V 9 l vode damo po 5 g oslada, zdravilnega čistca in gladišnika ter pustimo vreti 15 min. Precedimo in vmešamo 900 g belega sladkorja, ki se mora razpustiti. Skoraj hladno pijačo ustekleničimo.

Gospodinjstvo

Cvetni vršički: dajejo prijeten vonj perilu, prekuhani dajejo zelenkasto rumeno barvilo.

Listi in steblo oslada: s prekuhavanjem dobimo modro barviloKorenine oslada, prekuhane dajejo črno barvilo.

– DODANO –
(http://www.visitbarje.si/mocvirski-oslad.aspx)

Močvirski oslad nabiramo junija in julija, ko začne cveteti. Nabiramo cvetove, ki dišijo po medu. Zgodaj spomladi lahko nabiramo tudi liste (za kulinariko; solata),  pozno jeseni in zgodaj spomladi kopljemo korenine. Vsebuje salicilate (salicilaldehid, metilsalicilat), salicilno in citronsko kislino in druge snovi. Oslad nima stranskih učinkov. Salicilati, ki jih vsebujeta vrbovo lubje in ginko in sintetični aspirin povzročajo redčenje krvi. To pomeni, da se kri ne strjuje. So bolj nevarni, zaradi katerih lahko odpade predvidena operacija pri ljudeh. Zaradi manjše vsebnosti salicilatov v osladu je ta nenevaren, a previdnostni ukrepi dva tedna pred operacijo niso odveč. Oslad kot marsikatero zdravilno zelišče uporabljamo tri tedne. Po tem času prekinemo pitje čaja za 10dni do dva tedna in nato lahko nadaljujemo.

Oslad deluje:
– proti glavobolu in povišani telesni vročini,
– odvaja vodo iz telesa zato ga priporočajo za revmo, (putiko),
– deluje na mokrila (ledvica, mehur, prostata), proti kamnom in pesku na ledvicah in mehurju.

– DODANO –
http://mojezdravje.dnevnik.si/sl/Prehrana/Nasveti+na%C5%A1ih+babic/21/Brestovolistni+oslad+kot+naravni+aspirin)

Rastlina, katere cvet vsebuje flavonoide, salicilate in čreslovine, raste na vlažnih travnikih in bregovih po vsej Sloveniji.

Po ljudskem izročilu so cvet brestovolistnega oslada uporabljali kot sredstvo za želodec pri lenih prebavilih, zgagi in pri razjedi, blago sečevodno razkužilo in diuretik pri kataralnem vnetju mehurja, protirevmatično sredstvo pri bolečinah v mišicah in sklepih ter sredstvo, ki spodbudi izločanje sečne kisline, krčilo proti driski pri otrocih ter znojilo pri vročičnih prehladih.

Novejše raziskave, opravljene na živalih, so pokazale, da rastlina zniža telesno temperaturo, blaži bolečino, sprošča skeletne mišice, zmanjša žilno prepustnost in prepreči nastanek želodčne razjede, vendar hkrati krepi razjedne lastnosti histamina. Prav tako poveča napetost gladkih mišic v sapnicah, črevesju in v maternici, krepi krčne lastnosti histamina in uničuje nekatere bakterije. Čreslovine so znane po svojem krčilnem delovanju.

Pri predpisanih odmerkih ni pričakovati salicilatnih stranskih učinkov, ki se sicer kažejo kot želodčno in ledvično draženje, kri v blatu, zvonjenje v ušesih, siljenje na bruhanje in bruhanje. Alergične reakcije so redke, a se pri preobčutljivih bolnikih, alergičnih na aspirin, lahko pojavijo kot koprivnica, zamašen nos, naduha in sapnični krči. Ker salicilati ne zavirajo zlepljanja krvnih ploščic, je malo verjetno, da bi rastlina povzročila krvavitve in motila zdravljenje s sredstvi proti strjevanju krvi, kar je sicer značilno za aspirin, a domneva za osladovo drogo kot celoto ni potrjena. Vsebovane čreslovine so zmožne povzročiti želodčno-črevesne težave.

Prepovedi in opozorila so enaki kot pri aspirinu in vrbi. Ljudje s preobčutljivostjo na aspirin, bolniki z astmo, razjedo na prebavilih, s sladkorno boleznijo, putiko, z ledvično in jetrno boleznijo, s hemofilijo in z zmanjšano količino protrombina naj bi se izogibali uporabi oslada. Alkohol lahko poveča dražilno delovanje salicilatov na prebavila, pomirjevala in uspavala pa povečajo salicilatno strupenost in prikrijejo bolezenske znake pri čezmernih odmerkih. Oslad naj se ne jemlje skupaj z drugimi salicilatnimi zdravili, npr. aspirinom, ker zveča njihov učinek. Salicilati preidejo prek posteljice in v materino mleko, zato se oslad med nosečnostjo in dojenjem ne priporoča, raba pa ni primerna tudi zaradi delovanja na maternico in primanjkljaja izsledkov o strupenosti. Zaradi salicilatne vsebnosti tudi zdravljenje driske pri otrocih ni priporočljivo. Zaradi krčnega učinka na sapnice naj bodo pazljivi bolniki z naduho. Vodni izvlečki vsebujejo veliko čreslovin, zato se odsvetujejo čezmerni odmerki.

Poldrugi deciliter kropa prelijte čez 2 jedilni žlici cvetov, pustite stati 10 minut in precedite. Skodelico sveže pripravljenega napitka uživajte večkrat dnevno, pri prehladih ga popijte čim bolj vročega.

– DODANO –

Vir vsebine: zdravplanet.blogspot.com / www.trebnik.com / www.visitbarje.si / mojezdravje.dnevnik.si
Datum objave: 21.06.2013

Advertisements

Posted on 21. junija 2013, in Močvirski (brestovolistni) oslad, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin, Začimbnice in zelišča and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Močvirski (brestovolistni) oslad kot naravni aspirin [ZDRAVPLANET.BLOGSPOT.COM].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

Skrinjica sreče

Zdi se, da se narava in umetnost razhajata, in preden človek na to pomisli, se najdeta. (Johann Wolfgang von Goethe)

%d bloggers like this: