V vrtu uporabljajmo zastirke [KLUBGAIA.COM]

zastirka_jagodeSlama je odlična zastirka za jagode, ker preprečuje gnitje plodov, zadržuje vlago v tleh, zaustavlja rast plevela ter otežuje prehod polžev.
V ekološkem vrtnarjenju golo zemljo na zelenjavnih in okrasnih vrtičkih zastiramo.Zastiranje ima več dobrih lastnosti:
– Zmanjšuje izhlapevanje vode iz tal, zato je potrebno manj zalivanja v sušnih obdobjih,
– Preprečuje večjo zbitost tal, zato je potrebno manj rahljanja
– Zmanjšuje nihanje vlažnosti tal
– Preprečuje rast plevelov, torej je potrebno manj časa nameniti pletju
– Zmanjšuje nihanje temperature tal, zato ustvarja boljše pogoje za življenje koristnih drobnoživk v tleh.

Rečemo lahko, da zastirka pomeni vsak material, ki se polaga na površino tal. V ekološkem vrtnarjenju uporabljamo predvsem organske zastirke, ki se čez leto počasi razgrajujejo in tla obogatijo s hranilnimi snovmi.

Kot zastirka lahko služijo:
– Pokošena in vsaj delno posušena trava
– Lubje (za okrasne gredice)
– Zdravi ostanki rastlin
– Kompost
– Slama…

Zastirka, ki je vlažna, ne sme biti predebela, saj se pod njo ustvarijo anaerobne razmere, ki so škodljive ra rastline in organizme v zemlji. Debelina dobro presušene zastirke naj bo 3-5 cm, saj le tako debela zastirka lahko preprečuje rast plevela.
Na vrtovih, kjer imamo velike težave s talnimi škodljivci, predvsem bramorjem, voluharjem in polži, ne uporabljamo zastirke ali pa v ta namen uporabljamo ostanke rastlin, ki jih te živali ne marajo. Tako proti polžem natresemo na gredice bezgovo listje, proti voluharjem pa rastline, ki dišijo po limoni.

zastirka_spinaca_krompir_400_01

Zastirka na krompirju iz kopriv odganja škodljivce, hkrati pa je odlična za zeleno gnojenje.

Na okrasnih gredicah razporedimo zastirko tako, da se dviguje nad površino okoliške trate ali pa gredo poglobimo, da sta višina trate in zastirke poravnani. Tako se zastirka ne bo raztresala na trato. Seveda pa lahko v tem primeru pride do problemov z odtekanjem površinske vode. Zato je najbolje, da je greda dvignjena in se blago spušča proti trati. Zgornja robova trate in zastirke naj bosta poravnana.Zastirka iz lubja pri razgradnji uporablja dušik iz tal, zato se sčasoma lahko na rastlinah kaže pomanjkanje tega elementa v obliki slabše rasti in rumenenja listov. V tem primeru je potrebno rastline dognojiti z naravnim ekološkim gnojilom na osnovi alg in vitaminov Bio Plantella Vrt. Ob drevesih zastirko umaknem 10 cm proč od stebla, da ne moti delovanja skorje. Tla, ki so močno zbita, ne zastiramo, ker zastirka še dodatno preprečuje sušenje in odtekanje vode. Poskrbimo za dodatek PLantella Biovita, kamninske moke, ki rahlja tla in sčasoma ustvari normalno strukturo zemlje.
Kot zastirko lahko uporabljamo tudi kamenje, ki skladišči toploto in s tem spomladi in v hladnejših obdobjih pospeši razvoj rastlin.

zastirka_lubje_400

Lubje je praktično za uporabo, ima pa tudi estetsko vrednost, zato je zelo primerno za okrasne gredice.

Nevenka Breznik

Vir vsebine: www.klubgaia.com
Datum objave: 15.07.2013

Advertisements

Posted on 15. julija 2013, in Organsko vrtnarjenje, Vrt and tagged , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za V vrtu uporabljajmo zastirke [KLUBGAIA.COM].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: