Jablane RedLove – rdeča ljubezen čaka na vas! [VRTKO.SI]

Rdeča ljubezen – RedLove

redlove_logotip_vrtko

 

 

 

 

REDLOVE_RDECE_JABOLKO_MESO(2)  Redpom_drevo(1)

Vedno z največjim veseljem predstavim kakšno uporabno novost. Če pa je to na področju sadja, ki je v naših krajih izjemno priljubljeno, je to toliko več vredno.
Švicarski žlahtnitelj Markus Kobelt rad pove, da se praktično vso delovno dobo ukvarja z jablanami. Ponosen je, da je pred dvema desetletjema začel novo zgodbo o rdečem jabolku, ki ima tako tudi sredico. Verjetno poznate okrasne jablane z drobnimi rdečimi kiselkastimi plodovi. Markusu je z vztrajnostjo in pomočjo žlahtniteljskih kolegov uspelo ustvariti križance, ki se lahko povsem kosajo z najbolj okusnimi jabolki. Ime Redlove® – rdeča ljubezen, je za »novo« sadno vrsto simbolično. Žlahtniteljsko delo še zdaleč ni končano, saj si Švicarji zelo prizadevajo razširiti sortiment sort z rdečim mesom.
Skupne lastnosti vseh štirih, ki so sedaj na voljo, so intenzivno rožnati cvetovi in rdeče rožnati listi na mladih poganjkih. Nadvse pomemben je podatek, da so sorte odporne na škrlup. Rast dreves se nekoliko razlikuje, a v višino dosežejo od dveh do treh metrov, v širino pa poldrugi meter. V polni rodnosti na drevesu lahko pričakujemo 20 do 25 kilogramov jabolk. Ta so zaradi rdečega mesa nabita z antocianskimi barvili.
Za stiskanje sokov sta najprimernejši ‘RedLove® Sirena’ in ‘RedLove® Era’, torej po ena poletna in jesenska sorta.

Še to – sok ne oksidira.

Opisi sort

 ‘RedLove® Sirena’

RedLove_Sirena_cvet(1)RedLove_Sirena_plod_razrezan(1)

Jablana zraste v višino cca. 4 m, širina krošnje je prav tako cca. 4 m. Cveti z roza rdečimo cvetovi, listi so rjavkasto rdeče zeleni. Cveti od začetka maja do konca junija, plodove pa lahko obiramo od sredine avgusta do septembra. Jabolko je osvežujoče kiselkastega okusa in zelo sočno, ter ne postane kašasto. Plod, ki ima 95% rdečega mesa, je po okusu podoben sorti Elstar. To je počasi rastoča, zelo rodna sorta.

‘RedLove® Circe’

RedLove_Circe(1)RedLove_Circe_jabolko(1)

Jablana zraste v višino cca. 4 m, širina krošnje je prav tako cca. 4 m. Cveti z roza rdečimo cvetovi, listi so rjavkasto rdeče zeleni. Cveti od sredine aprila do konca maja, plodove pa lahko obiramo od sredine avgusta do septembra. Plodovi so debeli, sladki in sočni. Ima 80% rdečega mesa. Za razliko od prejšnje sorte raste srednje do bujno. Sorta je izjemno rodna.

‘RedLove® Calypso’

redlove_calypso(1)

Jablana zraste v višino cca. 4 m, širina krošnje je prav tako cca. 4 m. Cveti z roza rdečimo cvetovi, listi so zeleni. Cveti maja meseca, plodove pa lahko obiramo od sredine spetembra do oktobra. Manjši do srednje debeli rahlo sploščeni plodovi imajo 70% rdečega mesa. To je do sedaj najbolj aromatična sorta v seriji Redlove®. Žlahtnitelj jo po kvaliteti ploda primerja s sorto ‘Koksova oranžna reneta’. V skladišču se jabolka ohranijo do januarja. Značilne arome se razvijejo dva do tri tedne po obiranju.
Drevo raste počasi do srednje bujno.

‘RedLove® Era’

RedLove_Era_cvet(1)RedLove_Era_plod_razrezan(2)

Jablana zraste v višino cca. 4 m, širina krošnje je prav tako cca. 4 m. Cveti z roza rdečimo cvetovi, listi so rjavkasto rdeče zeleni. Cveti maja meseca, plodove pa lahko obiramo od sredine septembra do oktobra. Srednje debeli okrogli plodovi imajo do 95% temno rdečega, izjemno sočnega mesa. Kisline in sladkorji so v jabolku dokaj izenačeni, zato bo sorta všeč prav vsakomur. Jabolka se ohranijo v domači kleti vse do božiča.
Za sorto je značilna počasna rast drevesa in izjemna rodnost.

Na poti v svet

RedLove® se je rodil v Švici, a v letu 2010 so o jablanah z rdečemesnatimi plodovi poročali praktično vsi časopisi v Veliki Britaniji. Letošnjo pomlad je na angleških vrtovih rožnato zacvetelo že preko 30.000 RedLove® dreves. Tam tako pošteno odmeva pesem Beatlov: All you need is …
Jablane z »dodano vrednostjo« že rastejo na ameriških tleh, na Kitajskem, v Južni Koreji ter marsikje v Evropi. Dve leti stare sadike, ki so posajene v prostorne lonce, so priromale tudi na sončno stran Alp.

Tekst: Ruth Podgornik Reš
Slikovni material: Lubera®

Vir vsebine: www.vrtko.si
Datum objave: 16.09.2013

Posted on 16. septembra 2013, in Jablana, Sadno drevje, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Jablane RedLove – rdeča ljubezen čaka na vas! [VRTKO.SI].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: