Sibirska borovnica [GOJIJAGODE.COM]

SIBIRSKA BOROVNICA (Lonicera kamtschatica)

Modra lepotica

Sibirska borovnica ne potrebuje kislih tal

Opis

Sibirska borovnica je trajna grmovnica, ki zrase v povprečju 60 – 80 cm visoko, največ pa do 1,50 m. Priporočamo jo kot nadomestilo za ameriško borovnico, saj je sibirska borovnica veliko manj zahtevna za gojenje (ne potrebuje kislih tal), poleg tega pa tudi bolj odporna na bolezni in škodljivce.

Vzgoja

Sadimo jo v težja in rahlo kisla tla. Rada ima  sončno ali polsončno mesto in precej vlage. Odporna je na nizke temperature, zato brez problemov prezimi tudi pri nas. Tudi cvetovi zdržijo -10 C. Najprimernejši čas za rez je v mesecu juniju, takoj po obiranju. Pri rezi izrezujemo starejše poganjke in redčimo. Poganjkov nikoli ne krajšamo, tako kot pri ameriški borovnici.  Pri nas bolezni in škodljivci niso znani.

Rodnost

Cveti marca z belo-rumenimi cvetovi. Je samooplodna rastlina, vendar za boljšo oplodnjo in večje število plodov, priporočamo še opraševalno sorto Lonicera caerulea. Plodovi so temno modro obarvani, premera 1 cm, dolžine tudi do 4cm, ki jih obiramo od maja do junija. En grm lahko obrodi  tudi do 2 kg plodov.

Zdravilnost in uporaba

Plodovi so bogati z vitaminoma C in B, vsebuje številne minerale in betakaroten. Plodovi so sladkasto-kiselkastega okusa. Uživamo jih surove ali iz njih naredimo marmelade, džeme, sokove, kompote, peciva.

Vir vsebine: www.gojijagode.com
Datum objave: 24.09.2013

Advertisements

Posted on 24. septembra 2013, in Grmovnice, Kamčatski kovačnik Lonicera (Majska jagoda / Sibirska borovnica), Vrt, Vzgoja in opisi rastlin and tagged , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Sibirska borovnica [GOJIJAGODE.COM].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: