Energetske košare [SLONEP.NET]

Poleg vertikalnih in horizontalnih zbiralnikov imamo na voljo še tako imenovane energetske košare.

Kot vir energije se izkorišča toplota, ki jo zemlja pridobi s sončnim obsevanjem, dežjem in taljenjem snega. Torej je vir energije enak tistemu, ki ga koristijo horizontalni zbiralniki. Od ostalih vrst zbiralnikov se razlikujejo v obliki. Še vedno so to standardne PE kolektorske cevi, le da so navite v spiralo, zaradi česar je zbiralna zanka 15-krat krajša kot pri vertikalnem zbiralniku. Tako 5 m dolga spirala vsebuje 75 m cevi.

Sami zbiralniki se vgrajujejo v 0,5 m široke in 5 do 15 m globoke vrtine. Razmik med posameznimi sondami znaša 4 m. Zbiralniki se lahko položijo tudi horizontalno na globino 2,5 do 3 m. V obeh primerih se sonde zasuje s fino granulacijo peska ali mivke (0 – 2 mm), da se omogoči dostop vode.

Prednost pred vertikalnimi je, da je izkop vrtine finančno ugodnejši, prednost pred horizontalnimi zbiralniki pa je, da potrebujemo manjšo površino zemlje.

Sam sistem zbiralnikov se nato preko razdelilnika priključi na toplotno črpalko.Vir vsebine: www.slonep.net
Datum objave: 11.11.2013

Advertisements

Posted on 11. novembra 2013, in Energija, Geotermalna energija, Obnovljivi viri energije and tagged , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Energetske košare [SLONEP.NET].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: