Ogrevanje z IR električnimi paneli [TIPING-IR-OGREVANJE.SI]

sunrise-forest-sun-fog-nature-1Kako deluje

Infrardeče valovanje je naravno valovanje s katerim nas greje sonce.Infrardeči oziroma toplotni valovi ogrevajo predmete in živa bitja na način, kot je to pri ogrevanju Zemlje ssoncem. Predmeti absorbirajo energijo infrardečih valov in jo oddajajo v obliki toplote. Zrak se pri tem ne segreva kot pri običajnih ogrevalnih sistemih, temveč se ogrevajo stvari v nekem prostoru, torej stene, tla, predmeti, živa bitja. Ti pa potem na naraven način oddajajo toploto v okolico. Tako proizvedena toplota je za človeka ugodna in prijetna. 

Za boljšo ponazoritev se spomnimo, kako prijetno toplo je lahko, ko se v kratkih rokavih sončimo na smučišču, pa čeprav je lahko temperatura zraka tudi do – 5°C. To toploto najbolj občutimo, ko je zunaj mrzlo in se prikaže sonce. Če pa sonce zakrijejo oblaki, je infrardeča toplota izolirana in zato nas prične zebsti, čeprav ni prišlo do spremembe temperature zraka. Občutek toplote, ki ga oddaja sonce je pravzaprav posledica infrardečega valovanja, ki predstavlja del naravnega svetlobnega spektra sonca.

Spekter of uv do ir


winter-enjoying-sun-background-nature-202478IR ogrevanje

IR ogrevanje je naraven, zdrav in varčen način ogrevanja. Gre za popolnoma naravno in človeku prijazno energijo. Infrardečega valovanja nikakor ne smemo mešati ali celo zamenjati z UV valovanjem, katero povzroča porjavitev in lahko poškoduje celice.

Valovi o katerih govorimo nas grejejo neposredno, kar nam daje prijeten in topel občutek že pri nižji temperaturah kot pri klasičnem ogrevanju. Je oblika energije, ki se zaradi svoje valovne dolžine takoj absorbirana v predmet. V zdravstvene namene jo že desetletja uporabljajo predvsem za zdravljenje bolečin v mišicah in sklepih. V porodnišnicah so inkubatorji pogosto opremljeni z infrardečimi sistemi za ogrevanje, da novorojenčkom vzdržujejo zdravju prijazno toploto. Infrardeči valovi povzročajo nihanje molekul in tako sproščajo energijo, ki jo mi zaznamo kot toploto. Dolgi infrardeči valovi torej na človeka vplivajo pozitivno, saj energija teh žarkov izboljša zdravje in učinkovitost celic.

primerjava klasicno infraRazlika med klasičnim in IR ogrevanjem

Najprej si poglejmo kako deluje klasično, konvekcijsko ogrevanje. Grelni element (radiator) mora najprej ogreti zrak v celotni sobi do neke določene točke, da stanovalci občutijo toploto. Ogreti zrak se dviga in kroži ter na ta način prenaša toplo po prostoru. Slabe lastnosti takega ogrevanja so predvsem neenakomerna temperatura v prostoru (pri tleh mrzlo, pod stropom vroče) in s tem povezan problem mrzlih nog ter velike izgube pri prostorih z visokim stropom (večina toplote nam uide pod strop; razlika tla-strop je lahko tudi do 9 stopinj). Vsak najmanjši prepih oziroma zračenje nam toploto odnese ven. Konvekcijski način ogrevanja izsušuje zrak in s tem tudi sluznico. Znano je, da je suha sluznica bolj dovzetna za razne virusne in bakterijske okužbe.

Sedaj poglejmo še infrardeče ogrevanje kot nov način ogrevanja.

Infrardeče ogrevanje deluje na podlagi nižjih temperatur v prostoru in absorbcije teles v tem prostoru. Toplotno valovanje ne segreva zraka ampak predmete, tekočine in živa bitja, zato zrak ostane prijetnejši in bolj svež. Posredno se zaradi toplejše površine ogreje tudi zrak, vendar brez dvigovanja prahu in izsuševanja zraka.

Preprečuje se tudi rast plesni. Posledično prostora ni potrebno toliko prezračevati, kar pomeni še dodaten prihranek z energijo. S pomočjo toplotnega valovanja se izenačijo temperature vseh predmetov v prostoru. Zaradi tega se človek počuti dobro in sproščeno.

ESTEXO 900Watt mala

IR grelni paneli

 Danes so nam na voljo različne izvedbe ogrevalnih panelov, ki jih odlikuje predvsem enostavna montaža, nizki stroški investicije, estetski videz in pomemben prihranek energije.

 IR paneli so primerni za ogrevanje domov, pisarn, vikendov, delavnic, hal, lokalov… Še posebej so učinkoviti pri dogrevanju prostorov, kateri se pogosto odpirajo oziroma imajo prepih.

Prihranek pri takšnem načinu ogrevanja je lahko od 30% pa vse do 60%!

gr panel zelen_mala_jpgInfrardeče ogrevanje je poceni in ekonomično, grelci so enostavni za uporabo. Stroški so nižji kot pri alternativnih načinih ogrevanja, saj se električna energija pretvori v toploto, ki jo zrak primarno ne absorbira, temveč jo začutimo praktično takoj. Ne potrebujejo vzdrževanja, zavzamejo malo prostora. Ne porabljajo kisika, tako, da ni potrebna dodatna ventilacija.

Ker nas infrardeče ogrevanje greje neposredno, imamo prijeten, topel občutek že pri temperaturah, ki so za 3-4 stopinje nižje kot sicer. Recimo, če smo navajeni na sobno temperaturo 22°C, bomo pri uporabi IR gretja termostat lahko nastavili na 18°C. Pri tem pa vemo, da vsaka stopinja manj, prinese prihranek do 7%.

Grelna stran panela se segreje med 85°C do 95°C, zato so požarno in uporabno varni, kar dokazujejo z vsemi potrebnimi evropskimi certifikati. Zaradi kvalitetnih materialov in samih lastnosti delovanja (brez žarjenja) vas bodo infrardeči paneli prijetno in dolgo greli.

 12491938-red-button-with-hand-ok-sign

 

Prednosti infrardečega ogrevanja:

• nizki stroški investicije

• čisto in tiho delovanje

• nizki stroški namestitve

• preprečevanje plesni

• brez vzdrževanja

• brez obrabe

• brez porabe kisika

• izkoristek do 98%

• do 30-60% manjša poraba energije

• IR gretje omogoča takojšnjo in neposredno toploto

• IR valovanje pozitivno vpliva na zmanjševanje napetosti v mišicah, zmanjšuje živčno razdražljivost in občutljivost, povečuje tudi presnovo

• okolju prijazno.

Poraba električne energije je praviloma dovoljena le za dopolnilno ogrevanje subjektov v skladu z 23. členom pravilnika o racionalni rabi pri gretju in prezračevanju ter pripravi tople vode (Uradni list SRS št31/1984).

Vir vsebine: www.tiping-ir-ogrevanje.si
Datum objave: 06.12.2013

Advertisements

Posted on 6. decembra 2013, in Dom, Ogrevanje and tagged , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Ogrevanje z IR električnimi paneli [TIPING-IR-OGREVANJE.SI].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: