Kako poskrbeti za smrečico? [DOMINVRT.SI]

Končno ste ga izbrali – popolno drevesce, ki v prazničnih dneh krasi vaš dom. In če ste med tistimi, ki prisegate na naravnega, je dobro, da veste, kako zanj poskrbeti!

Gosta, dišeča smrečica in prasketanje v kaminu - brez dvoma sanjski praznični prizor marsikoga izmed nas. (Foto: thisoldhouse.com)

Gosta, dišeča smrečica in prasketanje v kaminu – brez dvoma sanjski praznični prizor marsikoga izmed nas. (Foto: thisoldhouse.com)

 “Z naravnih drevesc se otresajo iglice. Kdo bo pa še med prazniki vsak dan sesal?!“ je argument, ki ga najpogosteje slišimo od tistih, ki svoje domove namesto z naravnimi krasijo z umetnimi smrečicami.

Pa vendar je strah pred obilico dela z naravnim drevescem odveč, če bomo upoštevali nekaj osnovnih navodil za njegovo nego.

(Foto: thisoldhouse.com)

(Foto: thisoldhouse.com)

Napravite svež rez

Ko smrečico ali jelko prinesete domov in preden jo namestite v stojalo, na novo odrežite deblo nekaj centimetrov nad starim rezom. To bo omogočilo žilicam, da bodo po deblu črpale dovolj vode in s tem ohranjale svežino vej in iglic.

Varna postavitev v stojalo

Za postavitev smrečice uporabite posebno namensko stojalo, ki je dovolj stabilno in težko, da bo drevesce v njem stabilno stalo. Če ste smrečico domov prinesli še zavito v mrežo, bo najlaže, da jo v stojalo postavite, preden osvobodite široke veje. Smrečico držite poševno, približajte stojalo in s pomočjo plastičnega kladiva pričvrstite deblo najprej na špico na dnu stojala, nato pa jo zavarujte še z zategovanjem objemke.

Če je stojalo primerno velikosti smrečice, bo po tem, ko boste vanj dolili vodo, drevescu zagotavljalo stabilnost, s tem pa poskrbelo, da se okrašena smrečica ne bo majala, prevračala in vam povzročala skrbi.

Dajte ji piti!

 V prvih dneh, ki jih bo preživela na toplem v vašem domu, bo smrečica ali jelka posrkala veliko vode – tudi po nekaj litrov na dan – zato se večkrat dnevno prepričajte, da je spodnji del debla še v vodi. Ta začetna zaloga vode bo namreč poskrbela, da bo smrečica obdržala iglice tudi do nekaj tednov.
Če si dom delite z otroki, jim zaupajte skrb za vsakodnevno zalivanje smrečice.

Pozor: Če stojalo s smrečico postavljate na občutljivo talno oblogo, podložite nekaj vpojnih krp ali plasti časopisnega papirja.

Če bo drevesce čvrsto pritrjeno v temu namenjenem stojalu, možnosti za nesreče skoraj ni. (Foto: thisoldhouse.com)

Če bo drevesce čvrsto pritrjeno v temu namenjenem stojalu, možnosti za nesreče skoraj ni. (Foto: thisoldhouse.com)

Naj se „razcveti“

Potem ko ste jo varno namestili v stojalo, dolili vodo in drevesce namestili na izbrano mesto, je čas, da ga osvobodite mreže, ki stiska veje. Če je bila zavita dlje časa, bo smrečica potrebovala nekaj ur, da postavi veje nazaj v naravni položaj, zato jo v dom namestite recimo popoldne, okraševanja pa se lotite zvečer.

Pazljivo z lučkami!

Za največ nesreč, povezanih z novoletnimi smrečicami, so krive prav nepravilno izbrane lučke. Če so vaše že stare in dotrajane si raje omislite nove, po možnosti varčne ali LED lučke, ki porabijo manj energije in se ne segrevajo, tako da je nevarnost morebitnega vžiga manjša.

Pametno okraševanje za lažje pospravljanje
Ko bodo prazniki mimo, boste imeli s pospravljanjem okraskov precej manj dela (in tudi umazanije), če jih boste pametno obesili. Namesto da zanke okraskov natikate na vejice, jih zataknite počez za iglice – tako jih boste čez nekaj tednov lažje sneli, ne da bi z vejic odpadle prav vse iglice.


Vir vsebine: www.dominvrt.si
Datum objave: 25.12.2013

Posted on 25. decembra 2013, in Dom, Praznovanje and tagged , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Kako poskrbeti za smrečico? [DOMINVRT.SI].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: