Kako s primerno osvetljavo ustvarite vzdušje v domu? [DOMINVRT.SI]

Prava ali primerna osvetlitev lahko izboljša celoten videz in občutek prostora, s tem pa posredno vpliva na naše dobro počutje in razpoloženje doma.

Osvetlitev prostora naj bo tudi domiselna ... (Foto: Profimedia)

Osvetlitev prostora naj bo tudi domiselna … (Foto: Profimedia)

Razdelitev osvetlitve

Iskanje primernih lučk in lestencev, ki bodo s svetlobo poudarili prednosti prostora ter prikrili njegove morebitne slabosti, je lahko kar velik zalogaj v opremljenju.

Poznamo tri vrste osvetlitve bivanjskega prostora :

1.) Osrednjo: gre za stropno svetilko – lestenec, plafonjero ter stensko svetilko, ki je usmerjena proti stropu.

2.) Delovno: viseče svetilke, male svetilke, svetilke na omaricah in policah.

3.) Ambientalno: sem sodijo stenske, talne in namizne svetilke, majhne svetilke na omarah in policah.

Če se poigramo z učinki, ki jih dajejo različne vrste osvetlitve, lahko dosežemo skorajda prave čudeže!

Talna svetilka bo gotovo pomenila „dotik elegance" v prostoru. (Foto: Profimedia)

Talna svetilka bo gotovo pomenila „dotik elegance” v prostoru. (Foto: Profimedia)

Nasveti za izboljšave

Hodnik:

Če je v vašem bivanjskem prostoru majhen in ozek hodnik, si zagotovo želite, da bi vsaj na prvi vtis deloval večje. Lahko si pomagate z dodatno osvetlitvijo zidov, kar je učinkovita rešitev, za katero ne boste odšteli veliko denarja. Uporabite stenske svetilke, usmerjene proti stropu.

Če je hodnik dolg, ga lahko optično „skrajšate” s pomočjo vertikalnih snopov svetil, ki jih postavite ob steni.

Dnevna soba:

Ker gre za prostor, ki je ponavadi najbolj prehoden v celotnem stanovanju, se splača razmisliti o kar se da najbolj učinkoviti osvetlitvi. Pri tem bodite pozorni na dejstvo, da je dnevna soba tudi prostor, ki je na voljo vsem družinskim članom – kar pomeni, da se tudi pohištveni elementi prestavljajo (ponavadi gre za fotelje, klubske mizice itd.).

Za ustvarjanje prijetnega vzdušja naj bo v dnevni sobi glavna stropna osvetlitev, lahko si privoščite še namizno svetilko za delovno mizo (če je ta v dnevni sobi), ter svetilko za branje.

Posebni „dotik elegance” pa bo zagotovo pomenila kakšna talna svetilka, ki bo osvetlila kakšno steno, okrašeno s sliko, plakatom, knjižno polico…

Če menite, da vaša dnevna soba deluje utesnjeno, si pomagajte z osvetlitvijo zidov. Te prebarvajte z barvnim odtenkom, ki je živahen in topel. Strop naj bo za odtenek svetlejši od barve zidov. Zaleglo bo tudi, če dodatno osvetlite posamezne kote sobe, učinkovite pa so tudi osvetljene niše.

Dodatna osvetlitev elementov v kuhinji, sploh če v njej ni okna, bo več kot dobrodošla. (Foto: Profimedia)

Dodatna osvetlitev elementov v kuhinji, sploh če v njej ni okna, bo več kot dobrodošla. (Foto: Profimedia)

Jedilnica in kuhinja:

Jedilnica zahteva veliko svetlobe, saj gre za večnamenski prostor – v njej se družina zbere ob posameznih obrokih, pogovorih, igri družabnih igrah in številnih drugih priložnostih. Kakovostna osvetlitev pomeni, da jedilnico opremite z glavno, stropno svetilko in s stensko svetilko ali majhnim reflektorjem.

Učinek? Prijazen in sproščujoč!

Medtem pa kuhinja potrebuje raznovrstno osvetlitev. V njej mora biti glavna, stropna svetilka (lestenec ali plafonjera), svetilke, ki jih namestite pod kuhinjske omarice ter napo, poigrate pa se lahko še z diskretno osvetlitvijo kuhinjskih omaric (pod pogojem, če imajo te steklena vratca).

Prav bo prišla še kakšna ambientalna svetilka, pa tudi dišeča svečka na okenski polici.

V spalnici naj bo svetloba nežna in diskretna. (Foto: Profimedia)

V spalnici naj bo svetloba nežna in diskretna. (Foto: Profimedia)

Spalnica:

Pri kombiniranju prave osvetlitve tega prostora lahko pustite domišljiji prosto pot. Poudarek je predvsem naambientalni osvetlitvi, saj lahko z njeno pomočjo dosežete lep in zanimiv učinek. Potrebujete tudi močno luč, ki bo blizu garderobne omare – izbiranje oblačil bo tako lažje. Hkrati pa potrebujete diskretno, nežno svetlobo, ki pomiri pred nočnim počitkom.

Zato bo najbolje, če se odločite za stropno svetilko z regulatorjem moči svetlobe. Pozor: stikala za prižiganje in ugašanje luči naj bodo blizu postelje.

Ta rešitev je nadvse praktična!

V koplnici potrebujemo močnejšo svetlobo predvsem na mestu, kjer se urejamo. (Foto: Profimedia)

V kopalnici potrebujemo močnejšo svetlobo predvsem na mestu, kjer se urejamo. (Foto: Profimedia)

Kopalnica:

To je prostor, ki potrebuje tako močno osvetlitev (za jutranje urejanje) kot diskretno, ambientalno osvetlitev. Močna osvetlitev naj bo nameščena okrog ogledala, vključi pa naj se s posebnim stikalom.

Sicer pa je kopalnica polna površin, ki reflektirajo svetlobo (ploščice, kad…). Glavno svetilo naj bo stropna luč, ki naj oddaja mehko in blago svetlobo.

Vsekakor združite prijetno s koristnim.

Vir vsebine: www.dominvrt.si
Datum objave: 15.01.2014

Posted on 15. januarja 2014, in Dom, Urejanje and tagged , , , . Bookmark the permalink. Komentarji so izklopljeni za Kako s primerno osvetljavo ustvarite vzdušje v domu? [DOMINVRT.SI].

Komentarji so zaprti.

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: