#62 HRT Vrtlarica 02.02.2014 – Vrtnarstvo na balkonu / Vrtlarstvo na balkonu

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

62. oddaja: 02. februar 2014
Sezona / Epizoda: 3 / 13
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 25 minut

Tema oddaje: VRTNARSTVO NA BALKONU / VRTLARSTVO NA BALKONU

vrtl20160528Opis epizode: Tokrat boste izvedeli, kako vzgajati zelenjavo na balkonu ali terasi. Zgodba se začne ob koncu zime, ko se ob balkonsko steklo posadijo sadike, zaključi pa konec leta z vegetarijanskim obrokom, ki je pripravljen izključno iz sestavin, vzgojenih v koritih.
(SiOL TV-spored)

Spoznajte kako vzgojiti sadike na okenski polici in kako jih pravilno negovati do pridelka.
Priprava substrata za sadike iz kompostne zemlje in dodatka naravnega minerala zeolita, ki vpija odvečno vodo in hranilne snovi, kamor se seje in presaja zelenjava za na okensko polico, balkon ali teraso kot so solata, krompir, paprika, paradižnik, jajčevec, korenje itd., zalivanje in kako foliarno gnojimo, da ne ožgemo listov zelenjave ter na koncu priprava kosila iz te balkonske zelenjave.


U ovoj epizodi doznajte kako uzgojiti povrće na balkonu ili terasi. Priča počinje potkraj zime kada se uz prozorsko staklo uzgajaju presadnice, a završava potraj ljeta kompletnim vegetarijanskom obrokom pripremljenim isključivo od povrća uzgojenog u posudama.
(HRT raspored)

Video:

HRTi

Oddaja je dostopna tudi na novi večpredstavnostni platformi HRTi.

Ob nedeljah na HTV 1 okrog 16:30

* * *

Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja ter za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA   (hrv. VRTLARICA). Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.
Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.
Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v navdihujoči vsebini in mnogih koristnih nasvetih, bo odslej nedeljsko popoldne rezervirano za VRTNARICO.

Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu, tu je emisija Vrtlarica. Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.
Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i koristiti u svakodnevnom životu. Baza i ishodište tih istraživanja je autoričin vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili korištenju biljaka.
No, autorica polazi i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnoštvo korisnih ideja, nedjelja poslijepodne bit će od sada rezervirana za Vrtlaricu.

Oddaje si lahko ogledate TUKAJ (HTV emisije na zahtjev).
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Avtorica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić

Vir vsebine: http://www.hrt.hr –>Traži: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT 1, 02. februar 2014 16:30

Advertisements

Posted on 2. februarja 2014, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: