#63 HRT Vrtlarica 09.02.2014 – Zaščitne rastline / Biljke zaštitnice

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

63. oddaja: 09. februar 2014
Sezona / Epizoda: 3 / 14
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 25 minut
Tema oddaje: ZAŠČITNE RASTLINE / BILJKE ZAŠTITNICE

vrtl20160507Opis epizode: V tokratni oddaji boste izvedeli, kakšna je vloga zaščitnih rastlin v organskem vrtu, in zakaj je pomembno posaditi ognjič in kamilico v bližino zelenjave. Spoznali pa boste tudi nekatere manj znane vrste, kot je limonska trava in stare pozabljene sorte, kamor sodi dišeča balzaminka.
(SiOL TV-spored)

Prikaz repelentov – rastlin, ki s svojim vonjem odganjajo škodljive žuželke iz vrta in jih s tem ščitijo pred njihovimi napadi: stevija – odganja škodljive žuželke, krvavi mlečnik (divlja mlečika), dalmatinski bolhač – odganja obilico vrst škodljivih žuželk, insekticid kot prevrelka ali prah iz suhih cvetov, vrtni ognjič (vrtni neven) – vrtni prognostik, limonska trava – odganjač komarjev, dišeča balzaminka (kaloper) – sadimo v bližino krompirja, žametnica ali tagetes (kadifica) – zaščitnik kapusnic, krompirja in paradižnika, česen – ščiti jagode od plesni in na koncu še močvirski tulipan (kockavica/fritillaria) – odganja voluharje.


U ovoj Vrtlarici doznajte koja je uloga biljaka zaštitnica u organskom vrtu i zašto je dobro posaditi neven, kadificu ili kamilicu u blizini povrća. Upoznajte i neke manje poznate vrste poput limunske trave, ali i stare zaboravljene vrste kao što je kalopera.
(HRT raspored)

Video:

HRTi

Ob nedeljah na HTV 1 okrog 16:30

* * *

Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja ter za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA   (hrv. VRTLARICA). Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.
Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v navdihujoči vsebini in mnogih koristnih nasvetih, bo odslej nedeljsko popoldne rezervirano za VRTNARICO.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu, tu je emisija Vrtlarica. Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.
Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i koristiti u svakodnevnom životu. Baza i ishodište tih istraživanja je autoričin vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili korištenju biljaka.
No, autorica polazi i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnoštvo korisnih ideja, nedjelja poslijepodne bit će od sada rezervirana za Vrtlaricu.

Oddaje si lahko ogledate TUKAJ (HTV emisije na zahtjev).
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Avtorica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić

Vir vsebine: www.hrt.hr –>Traži: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT1, 09. februar 2014 @ 16:30

 

Advertisements

Posted on 9. februarja 2014, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: