#66 HRT Vrtlarica 02.03.2014 – Moč zelene zelenjave / Snaga zelenog povrća

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

66. oddaja: 02. marec 2014
Sezona / Epizoda: 3 / 17
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 25 minut
Tema oddaje: MOČ ZELENE ZELENJAVE / SNAGA ZELENOG POVRĆA

vrtl20160605Opis epizode: V tej oddaji boste izvedeli, zakaj je pomembno v vsakodnevne obroke vključiti čim več zelene zelenjave. Poglejte, kako vzgojiti blitvo, špinačo in solato, in katera od teh povrtnin vsebuje največ klorofila. Na koncu pa nas bo Kornelija odpeljala v Žrnovnico poleg Splita, kjer pripravljajo soparnik, avtohtono hrvaško jed iz listov blitve.
(SiOL TV-spored / HRT spored)

Razložitev naravnih pigmentov glede na obarvanost in njihov pomen, sajenje več vrst zelenjave skupaj glede na čas pobiranja zaradi večjega izkoristka prostora, rez rukvice (rukola) za dolgo uporabo, različne sorte špinače in njena vzgoja za dolgo uporabo, negovanje blitve in na koncu kako se pripravi stara dalmatinska jed soparnik iz blitve in valjanega testa pečenega v žerjavici.


U ovoj Vrtlarici doznajte zašto je važno u svakodnevnu prehranu uklopiti što više zelenog povrća. Pogledajte kako se uzgaja blitva, špinat i salata i koja od tih povrtnica sadrži najviše klorofila. Na kraju Kornelija vas vodi u Žrnovnicu pokraj Splita gdje se priprema soparnik, autohtono hrvatsko jelo od listova blitve.
(HRT raspored)

Video:

HRTi

Ob nedeljah na HTV 1 okrog 16:30

* * *

Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja ter za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA   (hrv. VRTLARICA). Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.
Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.
Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v navdihujoči vsebini in mnogih koristnih nasvetih, bo odslej nedeljsko popoldne rezervirano za VRTNARICO.

Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu, tu je emisija Vrtlarica. Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.
Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i koristiti u svakodnevnom životu. Baza i ishodište tih istraživanja je autoričin vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili korištenju biljaka.
No, autorica polazi i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnoštvo korisnih ideja, nedjelja poslijepodne bit će od sada rezervirana za Vrtlaricu.

Oddaje si lahko ogledate TUKAJ (HTV emisije na zahtjev).
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Avtorica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić

Vir vsebine: http://www.hrt.hr – Traži: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT 1, 02. marec 2014 16:30

Posted on 2. marca 2014, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: