#01 POPTV Vrtičkanje 20.09.2014 – Paradižnik

vrtickanje-voyologo

a1f766cf361. oddaja: 20. september 2014
Sezona / Epizoda: 1 / 1
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 25 minut
Tema oddaje: PARADIŽNIK

Opis epizode: Prihaja VRTIČKANJE, nova oddaja o zdravem vrtnarjenju, ki bo gledalce pripravila do tega, da bodo zasadili svoje vrtove in znali ceniti domače pridelke. Vodili jo bosta Metka in Tina Ternjak. Metka je strastna vrtnarka skoraj štiri desetletja in svojo ljubezen do vrta je prenesla tudi na hčerko Tino.
V prvi oddaji se bosta ukvarjali z vzgojo paradižnika. Paradižnik je toplotno zelo zahtevna rastlina, saj potrebuje veliko sonca in toplote. Letošnje poletje ni bilo najbolj idealno za pridelavo paradižnika, saj sta dež in hladno vreme idealna kombinacija za razvoj plesni in drugih glivičnih okužb. Bomo videli, kako se bosta s to nadlogo spopadli Metka in Tina.

Sveži rdeči paradižniki so najlepše darilo poletja. Zgodba o pridelavi paradižnika se prične že zgodaj spomladi, še v hladnem marcu. Takrat si pripravimo sadike. Seveda pa je potrebno sadike pravilno vzgojiti, posaditi, vzdrževati … Vse to in še več vam prikazuje zanimiva oddaja o paradižnikih.

Predstavitev vsebine oddaje:

 • pravilno sajenje,
 • gnojenje,
 • zalivanje,
 • obrezovanje in privezovanje sadike za pravilen razvoj,
 • možni škodljivci,
 • nasveti za saditev na manjših površinah (recimo na balkonu),
 • pravilno obiranje,
 • predstavitev sort paradižnika,
 • sušenje in shranjevanje,
 • priprava semen za naslednje leto.

Ob sobotah na POPTV ob 17:45

Vrtičkanje: moderna oddaja o ekološkem vrtnarjenju

Urbana oddaja o zdravem vrtnarjenju, ki vas bo pripravila do tega, da boste zasadili balkone, crkljali svoje vrtove in znali ceniti domače pridelke. Pokazali bomo, da vrtnarjenje ni samo za babice, temveč tudi za sodobne moške in emancipirane ženske.

Metka in Tina. Mati in hči. Strokovno podkovani voditeljici z veliko ljubezni sadita, sejeta, shranjujeta semena in ekološko vrtnarita. Izdelujeta domačo ekološko kozmetiko in čistila ter kuhata zdravo hrano. Vse to delita z vami.

Pretekle oddaje si lahko ogledate na VOYO – Vedno za stvar
Družbeno omrežje: 
https://www.facebook.com/VrtickanjePOP
Avtor: 
Metka Ternjak Gomboc, Tina Ternjak
Režija:
 Neža Parija

Vir vsebine: voyo.si / spored.24ur.com / www.merkur.si (POP TV / Pro Plus / Merkur – sponzor)
Predvajano: POPTV, 20. september 2014 17:45

Posted on 20. septembra 2014, in Mediji, Video, Vrtičkanje, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 komentar.

 1. POVZETEK ODDAJE VRTIČKANJE (se opravičujem za slovnične napake, zapisa še nisem pregledala)

  ODDAJA VRTIČKANJE 20.9.2014
  PARADIŽNIK
  V marcu si pripravimo sadike. Potrebuje veliko sonca in toplote. Sadimo ga v drugi polovici maja po ledenih možeh.

  Pri sajenju odstraniš dve etaži listov, za močne korenine za lažje črpanje vode.

  GNOJENJE: V jeseni kvaliteten uležan gnoj, dodatno maja kompost. Dognojujemo takrat, ko rastline začnejo nastavljati plodove, saj ima takrat največjo potrebo po gnojilih. Doma narejeno prevrelko iz kopriv in gabeza. Rastlinske dele zmešamo z vodo: 10l postane vode in 1kg kopriv/gabeza. Posodo zapremo in postavimo na toplo. Večkrat premešamo, da dodamo kisik in pospešimo reakcijo. Ko se preneha peniti jo precedimo in uporabimo. Razredčimo 1dl na 1l vode. Dognojujemo do največ takrat ko listi niso več tipično zeleni.

  RAZDALJA: 50×100 cm, 50 med rastlinami, meter med vrstami

  OPORA IN VEZENJE: Grmičasti ne potrebujejo opore, ostali da, posadite bambus. Rafija. Vežemo v obliki osmice, rastline ne zategujemo. Razdalja 20-30 cm, med posameznimi vezavami

  NAMAKANJE IN ZALIVANJE: na prostem ga ne zalivamo, napravimo zastirko. Vsakodnevno zalivanje povzroči da rastlina razvije plitke korenine in postane vedno bolj žejna.Za rastlinjake je značilno 1x tedensko zalivanje, uporabimo plastične steklenice, ki jih posadimo ob paradižnik. Pazimo, da ne zalivamo po rastlini in ne razgrnemo zemljo.

  Preveč zelene mase pomeni manj in bolj drobne plodove, pridelek je kasnejši, večja zračnost manj bolezni. Grmičastim plodovom ne odstranjujemo zalistnike, saj se vsak vrh konča s cvetnim nastavkom in tako bi imeli manj plodov. Pri ostalih odstranjujemo poganke, ko so veliki največ 5 cm. Pazite, da so rastline suhe, da ne privabljate bolezni. Odstranimo krepke poganke, ki rastejo spodaj, saj brez tega paradižnik razvije preveč stebel. Ko se na četrti etaži razvijejo majhni paradižniki odstranimo vrh. Tako dobi rastlina moč za razvoj plodov.

  ŠKODLJIVCI: Pregled rastlin, preventiva. Ličinke strune in listna uš. Pomagamo si z baziliko in kapucinko, ki odganjata uši. Kapucinke pa za strune.

  ODPORNOST IN BOLEZNI: Glivične bolezni zaradi prevelike količine dežja, vlage, prenizkih temperatur, nihanja temperatur in toče, pregosto nasajeni.

  1l vode, 2 žlici sode bikarbone, premešamo, dodamo 1 l polnomastnega mleka, 2 žlici olja in brizg detergenta( bio ) premešamo in vlijemo v škropilnico. Temeljito poškropimo, škropimo zjutraj in zvečer ko so listne pore najbolj odprte. Pomembo je da obolele liste sproti odstranjujemo. Liste zažgemo, da preprečimo širjenje bolezni.

  DOBRI IN SLABI SOSEDJE:
  • DOBRI: paradižnik, paprika, čili, Novozelandska špinača, Malabar špinača, solata, motovilec, radič, por, čebula, česen, kapusnice, bazilika, kapucinke
  • SLABI: krompir, kumare, grah

  PARADIŽNIK V LONCIH: posoda, bogat substrat, zaščito pred vetrom in dežjem, primerna sorta

  OBIRANJE PLODOV: večje s škarjami, manjši pa kar z roko

  SORTE IN UPORABNOST: beli, črni, rumeni, oranžni, rožnati, zeleni paradižniki

  NOVOSADSKI JABUČAR, VOLOVSKO SRCE, ČEŠNJEVEC, RIBEZOVI PARADIŽNIK, PELATI

  SUŠENJE IN SHRANJEVANJE: pelati, v sušilniku ali pečici, na pladenj daš plodove prerezane in odstraniš peške, nato izdatno soliš ter začiniš z rožmarinom. Suhi so takrat ko so podobni sušeni marelici. Ko so posušeni jih vložimo v olivno olje.

  LIKOPENI: so naravno barvilo, ki dajejo sadju in zelenjavi rdečo barvo, s najmočnejši naravni oksidanti in delujejo protirakotvorno. Ob toplotni obdelavi jih naše telo veliko bolj absorbira.

  PRIDOBIVANJE SEMEN: Paradižnik je samoprašna, ne potrebuje vetra ali žuželk. To pomeni, da se posamezne sorte redkokdaj križajo med sabo. Izjema so nekatere stare sorte in ribezov paradižnik, pri katerih pestič gleda ven iz cveta in je zato potrebna pazljivost. Takšne rastline posadimo 6-12 m narazen na različne konce vrta ali pa jih zaščitimo z mrežo. Pri nenačrtnem križanju izgubimo kvaliteto sorte in genetski material. Pri ostalih sortah, kjer je pestič skrit v cvetu, pa jih lahko posadimo skupaj.

  Za semena uporabimo najlepše plodove, zelo zrele in mehke, ko skoraj niso več primerni za uporabo. Uporabimo mokri postopek s fermentacijo, ki ponazarja razpad paradižnika v naravi. Pri tem gre za vrenje oz. gnitje, kjer se naredi plesen.

  Postopek poteka tako: paradižnik prerežemo na pol in iztisnemo semena v kozarec. Dodamo vodo, pokrijemo s folijo in za nekaj dni pustimo na toplem vendar ne na direktnem soncu. Pomembno je, da se naredi plesen. Postopek je pomemben, saj razgradi ovojnico okoli semena, ki preprečuje kalitev. Vsebino kozarca zvrnemo na cedilo. Semena speremo pod vodo, da odstranimo plesen in odvečne ostanke. Nato semena odcedimo na kavnem filtru. Semena dobro osušimo in shranimo v papirnati vrečki ali kozarcu.

  Izvzeto iz:
  http://med.over.net/forum5/read.php?151,9918841,10290094#msg-10290094

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: