#78 HRT Vrtlarica 28.12.2014 – Lepota hortenzij / Ljepota hortenzija

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

78. oddaja: 28. december 2014
Sezona / Epizoda: 4 / 5
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 25 minut
Tema oddaje: LEPOTA HORTENZIJ / LJEPOTA HORTENZIJA

Opis epizode: V tokratni oddaji nas bo Kornelija popeljala po svetu Hortenzij. Spoznavali bomo najbolj pogoste a tudi redke, nenavadne sorte, izvedeli pa bomo tudi, kako jih razlikovati. V oddaji pa nam bo Kornelija zaupala tudi, kakšna tla potrebujejo hortenzije, in kako vzgojiti modro barvo cvetov. Kar je pa najpomembnejše, naučili se bomo tudi hortenzije pravilno obrezovati, da bodo bujno in obilno cvetela iz leta v leto.
(SiOL TV-spored / HRT spored)

Spoznajte kako sadimo, negujemo in uživamo v lepoti različnih barv cvetov rože hortenzija, kateri lahko tudi sami spreminjamo barvo cvetov z dodajanjem aluminijevega sulfata v zemljo hortenzij. Obiskali bomo tudi nekaj parkov, kjer hortenzije krasijo s svojo lepoto – kot je zagrebški Zrinjevac in slovenski arboretum Volčji potok.


U ovoj Vrtlarici Kornelija vas vodi kroz svijet hortenzija. Upoznat ćemo najčešće vrtne hortenzije, ali i one rijetke i neobične, te saznati kako ih razlikovati. Od vrtnih savjeta saznat ćemo kakvo tlo vole ove cvjetnice i kako dobiti plavu boju cvjetova. No ono što je najvažnije, naučit ćemo kako ih pravilno orezivati, odnosno postići da bujno i obilno cvatu iz godine u godinu.
(HRT raspored)

Video:

HRTi

Oddaja je dostopna tudi na novi večpredstavnostni platformi HRTi.


Ob nedeljah na HTV 1 okrog 16:30

* * *

Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja ter za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA   (hrv. VRTLARICA). Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.
Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v navdihujoči vsebini in mnogih koristnih nasvetih, bo odslej nedeljsko popoldne rezervirano za VRTNARICO.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu, tu je emisija Vrtlarica. Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.
Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i koristiti u svakodnevnom životu. Baza i ishodište tih istraživanja je autoričin vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili korištenju biljaka.
No, autorica polazi i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnoštvo korisnih ideja, nedjelja poslijepodne bit će od sada rezervirana za Vrtlaricu.

Oddaje si lahko ogledate TUKAJ (HTV emisije na zahtjev).
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Avtorica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić

Vir vsebine: http://www.hrt.hr –>Traži: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT1, 28. december 2014 @ 16:22

 

Advertisements

Posted on 28. decembra 2014, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: