#80 HRT Vrtlarica 11.01.2015 – Produktivni vrt 1. del / Produktivni vrt (1. dio)

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

80. oddaja: 11. januar 2015
Sezona / Epizoda: 4 / 7
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: PRODUKTIVNI VRT 1. DEL / PRODUKTIVNI VRT (1. DIO)

Opis epizode: V prvem delu zgodbe o produktivnem vrtu tokratne VRTNARICE si poglejte kako nastanejo dvignjene gredice katere zaradi večje absorpcije toplote prinesejo večjo produktivnost kar se prikaže predvsem v večjem pridelku. K večjim pričakovanjem sledijo tudi problemi s škodljivci zato si oglejte kako se na ekološki način ubranimo pred škodljivci kot so gosenice metuljev in mravlje ter kako z mikorizo in ekološkimi škropivi zaščitimo potaknjence paradižnika, paprike ali buč pred glivičnimi boleznimi. V naslednjem delu VRTNARICE si poglejte kolikšen pridelek lahko pričakujemo na dvignjenih gredicah.

Video:

Oddaja je dostopna tudi na novi večpredstavnostni platformi HRTi.

Ob nedeljah na HRT 1 okrog 16:25

* * *

Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja ter za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA   (hrv. VRTLARICA). Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.
Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v navdihujoči vsebini in mnogih koristnih nasvetih, bo odslej nedeljsko popoldne rezervirano za VRTNARICO.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu, tu je emisija Vrtlarica. Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.
Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i koristiti u svakodnevnom životu. Baza i ishodište tih istraživanja je autoričin vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili korištenju biljaka.
No, autorica polazi i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnoštvo korisnih ideja, nedjelja poslijepodne bit će od sada rezervirana za Vrtlaricu.

Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/

Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser:
 Nino Šoštarić

Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT 1, 11. januar 2015 16:21

 

Posted on 11. januarja 2015, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 komentarja.

 1. Oddaja VRTLARICA je do nadaljnjega umaknjena iz programske sheme HRTV zaradi ponovitve oddaje Voice (iskanje hrvaških talentiranih pevcev) v tem terminu. In seveda je na Facebooku sledilo ogorčenje gledalcev iz Hrvaške, Bosne, Srbije, Črne Gore, Makedonije in Slovenije po pripovedovanju njenega moža Ninota Šoštariča, ki je celi dan odgovarjal na ta vprašanja. Zaenkrat na sporedu ni novega termina predvajanja zato tudi ni novih objav glede vsebin njenih oddaj.

 2. Katere so prednosti gojenja na dvignjenih gredicah [DOMIVRT.VECERNJI.HR]
  Prevedeno v slovenščino.

  Čas je za planiranje nove sezone vrtnarstva in nove odločitve, ki bi lahko znatno povečale produktivnost vrta…

  https://naturalportal.wordpress.com/2015/02/10/katere-so-prednosti-gojenja-na-dvignjenih-gredicah-domivrt-vecernji-hr/

  http://domivrt.vecernji.hr/koje-su-prednosti-uzgoja-na-uzdignutim-gredicama-988981

  PIŠE: Kornelija Benyovsky Šoštarić
  OBJAVA: 10.2.2015 | 09:40

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: