Katere so prednosti gojenja na dvignjenih gredicah [DOMIVRT.VECERNJI.HR]

885e98a58854d6232a9aabc102694baa

Foto: Nino Šoštarić

Ena od najboljših odločitev, ki sem jo sprejela lansko leto, je bila gradnja dvignjenih gredic. Od nekdaj sem seznanjena z njihovimi prednostmi saj so že več let del mojega vrta. No to so bile male površine nič velikega. Zaradi tega sem se odločila pogumno pristopiti in se podati v nemajhen gradbeni podvig, ki ni bil enostaven niti poceni.

No sedaj, ko na ta podvig gledam z izkušnjami celotne ene sezone, mi ni žal. Dvignjene gredice so olajšale in pospešile gojenje zelenjave in povsem zagotovo prinesle novo razsežnost vrtnarstva. Ker so bile visoke med 60 in 120 cm, se ni bilo potrebno toliko sklanjati kot ponavadi. No to je samo ena od številnih prednosti.

PREDNOSTI
Ker so postavljene iznad tal, dvignjene gredice na začetku sezone greje spomladansko sonce in so vedno toplejše od okoliških tal. Zahvaljoč temu sadike, ki smo jih pripravili, se lahko sadijo prej kot v klasičnem vrtu. To nam na koncu omogoča zgodnejši pridelek. Poleg tega, v takih gredicah se sadi gosteje kot ponavadi ker se zanašamo na bočne stranice. Zaradi tega rastline bolje rastejo, a plevela je manj. Poleg tega, kadar se pleveli pojavijo, jih ni težko izpuliti. Pomembno je da gredice niso preširoke in da pri gradnji upoštevamo neka minimalna ergonomska pravila. Širina 120 cm omogoča vsakemu vrtnarju, da z vsake strani lahko doseže sredino brez večjega napora. Torej, če želimo povečati površino gredice, najbolje je to storiti s povečanjem dolžine gredice.

IZDELAVA
Obstajajo razni modeli gredic. Podrobno sem jih preučila in nazadnje še izboljšala. Klasična dvignjena gredica je sestavljena iz opeke ali desk, ki tvorijo okvir. Ta okvir je položen neposredno na tla. To se je meni zdelo, da bi lahko bil problem, ker bi lahko iz tal prišel voluhar ali krt. Zaradi tega sem na dno okvirja dala perforirano pocinkano pločevino. Ne ovira pri odtekanju vode a povsem zagotovo preprečuje dostop malim vrtnim škodljivcem. Prav tako sem okrepila vogale pa tudi spoje na deskah, da nebi zaradi vlage razpokali. V zvezi s tem je treba opozoriti da deske nikakor ne smejo biti zaščitene s klasičnimi premazi, posebej če želimo da raste zelenjava na organski način. Zaradi tega sem kot premaz koristila laneno olje.

SLOJI
Poleg okvirja iz desk imajo moje dvignjene gredice ravno tako zagotovljen drenažni sloj, svojevrstno zaščito pred prekomernim zadrževanjem vode. To je sloj proda za približno 10 centimetrov, kar je povsem dovolj da vzdrži sezono z izjemnimi padavinami kot je bila lanska. Temu sledi agro tekstil, ki ne dopušča da se delci zemlje ulezejo med kamenčke proda in zamašijo odtekajočo vodo. Na ta sloj potem pride zemlja. Za vrtnarje, ki nimajo ustreznega vrta ali želijo gojiti zelenjavo v mestu, pred šolo ali vrtcem, je nasipanje rodovitne zemlje večinoma edina rešitev. V takih razmerah so dvignjene gredice nezamenljiv način gojenja zelenjave, začimb in tudi nekih vrst sadja kot so jagode. Torej, če v teh dneh načrtujete novo sezono, razmislite o dvignjenih gredicah. Če vprašate mene, je to zagotovo dobra odločitev.

1e772f4f88561832ea8c17ec8b9c1220
PIŠE: Kornelija Benyovsky Šoštarić
OBJAVA: 10.2.2015 | 09:40

VEČ O KOLUMNISTKI

Vir vsebine: domivrt.vecernji.hr (lasten prevod iz hrvaščine)
Datum objave: 10.02.2015

Posted on 10. februarja 2015, in Oblikovanje vrta, Vrt and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you spending some time
    and effort to put this short article together. I once again find myself spending way too much time both reading and
    posting comments. But so what, it was still worth
    it!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: