Bambus – pravi zeleni čudež in največja trava pri nas [LISA.SI]

bambus-1_biggalleryimage

Njegova moč rasti je ogromna, njegova raznovrstnost prav tako: bambus bliskovito hitro osvoji srca in zasede vrtove. Če bi se radi dolgo razveseljevali z njim, morate poznati lastnosti privlačne velikanske trave.

Ob besedi trava večina ljudi najbrž najprej pomisli na trato in okrasne trave. Ali morda na visoke, eksotične rastline? Ni nujno. Vseeno vsakdo pozna največjo travo, ki raste pri nas: bambus. Nekatere vrste lahko dosežejo do deset metrov na idealnem rastišču in v blagih pokrajinah. Zanimivo je, da vsaka bilka v nekaj tednih doseže svojo končno dolžino, zato je bambus kot uporabna rastlina vse bolj zanimiva v svoji azijski domovini: tam zraste do 30 metrov visoko in njegov robusten les je primeren za pohištvo, parket in veliko drugega.

bambus-3_intext_image
Kljub eksotičnemu izvoru obstaja veliko bambusov, ki so prezimni tudi pri nas
. Obstajajo tudi zanimive manjše vrste vse do prekrovnic. Njihova odločilna prednost je, da so vse zimzelene. Kot gosta živa meja za zaščito pred pogledi se obnesejo vse leto in so privlačne tudi posamezno ali v velikih posodah. Medtem ko pri mnogih drugih rastlinah stremimo po lepih cvetovih, pri bambusih ne smemo upati na to, kajti s cvetenjem zelo opeša. Fargezij v tem primeru ni več mogoče rešiti, kot je pokazalo zadnje veliko cvetenje bambusov v 90. letih prejšnjega stoletja.

Pri drugih vrstah bambusa se občasno zgodi, da posamezne bilke tvorijo cvetove. Odrežemo jih in rastline pognojimo, potem obstaja upanje, da cvetenje preživijo brez škode. Negotovo je, kdaj bodo fargezije spet cvetele: ritem je genetsko določen, vendar se lahko zgodi, da ga bodo naši pravnuki znova doživeli.

bambus-8_intext_image

Torej ni razloga, da bi se odpovedali fargezijam, saj imajo odločilno prednost: ne potrebujejo koreninske zapore. Vsi drugi prezimni bambusi, torej tudi pritlikave oblike, se močno razširijo, če jih ne omejimo. Tudi velike površine z bambusovimi prekrovnicami je treba nujno obrobiti. Če naj bi na njih rasli drugi grmi, je treba njihovo območje korenin prav tako zaščititi s koreninsko zaporo. Zelo pomembno: bolj ko bambus omejimo, večja je njegova potreba po begu, da se prebije čez zaporo ali pod njo. Zato odmerite veliko prostora, da raščava trava ne zasede celotnega vrta.

Nega bambusa

bambus-18_intext_image

Koreninska zapora okrog koreninske grude je sestavljena iz 2 mm debele posebne folije, mora segati najmanj 65 cm globoko, bolje celo 95 cm in hkrati moleti dobrih 5 cm nad zemeljsko površino. Preklopni spoj se zapre s kovinskim trakom. Če se starejše bilke visokih vrste posušijo, jih odrežite tik nad tlemi.

bambus-15_intext_image

Pri nizkih vrstah spomladi močno skrajšajte vse poganjke. V vročih poletnih dneh in v daljšem mrazu pozimi nujno zalivajte, v sili z mlačno vodo. Izognite se stoječi vlagi. Gnojite spomladi in pozno poleti s posebnim gnojilom za bambuse. Bambusi se počutijo najbolje v rahli, peščeno-ilovnati zemlji.

Veliko bambusov dobro shaja z zimskimi stopinjami pod ničlo. Pripravili smo majhen izbor različnih velikosti:

bambus-12_intext_image

Phyllostachys viridiglaucescens je eden najvišjih bambusov pri nas (6–9 m). Debele bilke, dobro prezimen, za sonce in polsenco.

bambus-4_intext_image

Phyllostachys bissetii je posebno primeren za žive meje. Ima listje vse do vznožja, visok 3–5 m, zelo prezimen, rad ima sonce in polsenco.

bambus-7_intext_image

Fargesia murieliae ‘Simba’ ostane z 2–2,5 m manjša kot mnoge druge fargezije. Raste košato, je zelo prezimna, raje ima senco.

bambus-11_intext_image

Fargesia robusta ‘Campbell’ je s 4–5 m zelo visok bambus. Je dobro prezimen, pokončen, z listi do vznožja, prenese sonce in senco.

bambus-13_intext_image

Pseudosasa japonica ‘Tsutsumiana’ ima lepe, velike liste in zraste 2–4 m. Je dobro prezimna, raste na soncu in v senci,

bambus-14_intext_image

Hibanobambusa tranquillans ‘Shiroshima’ ima rumeno črtasto listje. Visoka je le 1–2 m, dobro prezimna, rada ima sonce in polsenco.

bambus-2_intext_image

Pleioblastus fortunei je 40–80 cm visoki pritlikavi bambbus z zeleno-belimi listi. Je dobro prezimen, prenese sonce in senco.

bambus-5_intext_image

Pleioblastus pumilus je gost prekrovni pritlikavi bambus, visok 40–80 cm. Je dobro prezimen, primeren za sonce in senco.

21. februar 2015 | bambus | Moj lepi vrt Februar 2015

Vir vsebine: www.lisa.si
Objavljeno: 21.02.2015 @ 08:00

Posted on 21. februarja 2015, in Bambus, Okrasne rastline, Vrt and tagged , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: