#86 HRT Vrtlarica 08.03.2015 – Začimbe v vrtu / Začini u vrtu

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

86. oddaja: 08. marec 2015
Sezona / Epizoda: 4 / 13
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: ZAČIMBE V VRTU / ZAČINI U VRTU

Opis epizode: V nedeljski VRTNARICI spoznajte kaj je pomembno vedeti o sajenju bazilike, kako gojiti čili – pekoče paprike in na kateri način najbolje uspeva origano.
(HRT spored / NP)
V nedeljski ‘Vrtnarki’ boste izvedeli vse, kar je treba vedeti o sajenju bazilike, kako vzgojiti čili paprike, in kako najbolje uspeva vrtni komarček.
(SiOL TV-spored)

– Origano, bazilika, 2 vrsti pekoče paprike: kajenska in čili paprika – Jalapeno
– Šopek iz dalmatinskih začimbnic, ki imajo močnejši vonj kot gojene v vrtu in so kot začimbe klasične mediteranske kuhinje dosegljive na enem mestu – žajbelj (kadulja), rožmarin, lovor, česen in čili paprike
– Sušenje čilija v šopku
– Priprava aromatiziranega olja iz kajenske paprike, ki spada med manj pekoče vrste in je svojevrsten sinonim za zdravje a na žalost ne za dober glas, če pretiravamo z uporabo, saj lahko povzroči vnetje grla in s tem hripavost. in glavice česna ter oboje pustimo namočeno v steklenem kozarcu z olivnim oljem od 2 tedna do 1 meseca
– Tako olje se lahko uporabi za pripravo italijanske jedi – špageti al olio (špageti z oljem), katerim se doda malo masla, da postanejo kremasti in malo aromatiziranega olja
– Spravilo bazilike in origana – sušenje ali zamrzovanje
– Priprava začimbe za pico iz posušenih listov in stebel bazilike in suhih listov origana v polovičnem razmerju vsake začimbnice


U nedjeljnoj Vrtlarici doznajte što je važno znati o sadnji bosiljka, kako uzgojiti čili papričice i na koji način najbolje uspijeva vrtni koromač.
(HRT raspored)

HRTi

Oddaja je dostopna tudi na novi večpredstavnostni platformi HRTi.

Ob nedeljah na HRT 1 okrog 16:25
* * *

Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja ter za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA   (hrv. VRTLARICA). Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v navdihujoči vsebini in mnogih koristnih nasvetih, bo odslej nedeljsko popoldne rezervirano za VRTNARICO.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu, tu je emisija Vrtlarica. Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.
Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i koristiti u svakodnevnom životu. Baza i ishodište tih istraživanja je autoričin vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili korištenju biljaka.
No, autorica polazi i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnoštvo korisnih ideja, nedjelja poslijepodne bit će od sada rezervirana za Vrtlaricu.
Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT 1, 08. marec 2015 @ 16:28
Advertisements

Posted on 8. marca 2015, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: