#88 HRT Vrtlarica 22.03.2015 – Na polju krompirja / Na polju krumpira

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

88. oddaja: 22. marec 2015
Sezona / Epizoda: 4 / 15
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: NA POLJU KROMPIRJA / NA POLJU KRUMPIRA

Opis epizode: V nedeljski VRTNARICI si poglejte zgodbo o krompirju. Spoznajte ali se ga da gojiti na organski način, zakaj je hrvaška pokrajina Lika idealna za njegovo gojenje in zaradi česa je pomembno ohranjati stare sorte.

Sorta krompirja Laura, ekološko tekoče škropivo proti koloradskem hrošču iz hladno stisnjenih plodov tropskega drevesa neem in dodatkov za UV stabilizacijo in vezavo posameznih komponent škropiva, ekološke nematode ali ogorčice proti krompirjevem bramorju (rovac), liški mehansko pobran krompir sorte Desiree, stari hrvaški sorti krompirja: pozni koravac in zgodnji plavac.


U nedjeljnoj Vrtlarici pogledajte priču o krumpirima. Doznajte mogu li se uzgojiti na organski način, zašto je Lika idealna za njihov uzgoj i zbog čega je važno čuvati stare sorte.

Ob nedeljah na HRT 1 okrog 16:25
* * *

Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja ter za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA   (hrv. VRTLARICA). Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v navdihujoči vsebini in mnogih koristnih nasvetih, bo odslej nedeljsko popoldne rezervirano za VRTNARICO.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu, tu je emisija Vrtlarica. Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.
Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i koristiti u svakodnevnom životu. Baza i ishodište tih istraživanja je autoričin vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili korištenju biljaka.
No, autorica polazi i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnoštvo korisnih ideja, nedjelja poslijepodne bit će od sada rezervirana za Vrtlaricu.
Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT 1, 22. marec 2015 @ 16:31

Posted on 22. marca 2015, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 komentarja.

 1. Neem tonic kot škropivo brez karence, deluje proti 200 različnim insektom.

  Sestoji iz 70 % neemovega olja, emulgiranega s saponini, UV-stabilizatorja (sojino olje) in konzervansa (olje iz grozdnih pešk in akorbinske kisline).
  Odlično deluje proti: pršicam, beli muhi v zaprtih rastlinjakih, rdečemu pajku, koloradskemu hrošču, ušem, resarjem, ščitkarjem, listnemu zavrtaču, ogorčicam, kobilicam, škržatom, kaparju, bolhaču, moljem fižolovega hrošča. Učinkovito deluje proti gnilobi, plesni, rji, garjam, listnim madežem in listnim ušem. Preprečuje sledeča glivična obolenja: črno listno pegavost, plesen, rjo. Je čudovito škropivo za zatiranje najrazličnejših bolezni na vrtnicah, primeren je tudi za notranjo uporabo in še bi lahko naštevali.

  Običajno se neem olje preventivno začne uporabljati ob prvih znakih težav. Tonik namreč prekrije listnato površino in prepreči kaljenje glivičnih trosov. Neem deluje učinkovito proti gnilobi, plesni, rji, garjam, listnim madežem in listnatim ušem; deluje kot prepreka.

  Popolnoma naraven tonik za rastline in zemljo predstavlja odlično vrtno razpršilo in ugodno vpliva na porast deževnikov v zemlji.

  Tonik deluje podobno kot fungicidi/insekticidi / sredstva proti pršicam: Primeren je za notranjo in zunanjo uporabo; uporablja se lahko pri okrasnih rastlinah, drevesih, grmih, zelenjavi, sadju in tudi na zelenih stanovanjskih površinah.

  Tonik preprečuje sledeča glivična obolenja: črna listna pegavost, plesen, rja in garje. Med drugim preprečuje tudi delovanje pršic in insektov, kot so ščitkarji, listne uši in košeniljke.

  Deluje na več kor 200 insektov.

  Prednosti Neem tonika:

  – 100% naravno organsko mineralno gnojilo

  – povečuje število deževnikov tleh

  – povečuje rodovitnost zemlje

  – je biološko razgradljiv.

  – je emulgiran

  – je učinkovit proti širokemu spektru škodljivih insektov.

  – je okolju prijazen.

  – ohranja rodovitnost zemlje.

  – ne škoduje rastlinam.

  – nadzoruje rast rastlin in prispeva k večjemu pridelku.

  – je lahek za uporabo.

  – je »varčen«.

  – Ima daljši rok uporabe od ostalih bio sredstev, ki se uporabljajo proti insektom.

  Doziranje:

  OD 5 do 10 ml na 1 liter vode odvisno ali gre za preventivno ali kurativno škropljenje.

  Pred uporabo Neem tonik dobro pretresemo, zmešamo z vodo in poškropimo rastline. Pomembno je, da škropimo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ter da poškropimo rastline zgoraj in spodaj ter po zemlji okrog rastline. Pripravek porabimo v 8 urah.

  KAKO NEEM TONIC DELUJE NA INSEKTE ?

  Neem olje deluje drugače kot ostali insekticidi. Njegov učinek mnogokrat ni viden takoj, vendar kljub temu začne delovati že po prvem nanosu. Žuželk in škodljivcev ne ubija neposredno, jih pa s svojimi sestavinami počasi in na premeten način odstrani od rastlin/pridelkov.

  Vpliv Neem olja na možgane in telesa insektov

  Neem olje ima številne kompleksne učinkovine. Slednje niso strupene, so pa podobne hormonom, ki jih proizvajajo insekti. Insekti jih tako absorbirajo kot naravne hormone.

  Neem olje ob vstopu v insektov organizem onemogoči delovanje njegovih hormonov. Posledično ti »pozabijo« jesti, se pariti in lesti jajčeca, nekateri celo pozabijo leteti. Že obstoječa jajčeca se ne izležejo in ličinke se ne levijo. Insekti, ki ne jedo in se ne razmnožujejo, pa seveda ne preživijo. Njihova populacija začne padati in tako sčasoma izginejo.

  Neem olje deluje na vsako vrsto insektov različno. Ne škoduje koristim žuželkam in deluje le na insekte, ki prežvekujejo in sesajo.

  Kot pravi hormoni, neem olje deluje že ob zelo nizki koncentraciji.

  Kako Neem olje odvrača insekte, ki prežvekujejo in sesajo

  Raziskave so pokazale, da rastline, premazane z neem oljem, ostanejo nedotaknjene. Insekti jih namreč pustijo pri miru.

  Že majhna prisotnost neem olja ali le njegov vonj ubrani rastlinske liste pred škodljivci. Neem olje je torej izjemno učinkovito kot repelent in kot sredstvo, ki preprečuje hranjenje insektov.

  Neem olje obvaruje rastline pred kobilicami in škržati; njegovo »hormonsko« delovanje pa odžene proč tudi ostale škodljivce.

  Hormonsko delovanje neem olja je torej ključnega pomena za njegovo učinkovitost. Z uporabo tega olja ne škodujemo okolju.

  Neem olje deluje iz rastlin navzven

  Številni pesticidi oslabijo že kmalu po nanosu. Spere jih dež/zalivanje ali uniči sonce. Posledično ljudje škropijo večkrat ali pa kupujejo močnejše pesticide. Vse to prispeva k bolj strupenemu okolju in hrani.

  Tudi neem olje po nanosu kmalu oslabi, še posebej je občutljivo na UV svetlobo, ( Neem tonik vsebuje UV stabilizator). Ker pa je to olje »sistematični« insekticid, ga lahko razredčenega z vodo poškropimo po zemlji. Rastline ga vsrkajo v svoje tkivo; neem olje pa tako deluje od znotraj navzven in »odganja« kobilice, škržate in ostale večje insekte.

  Sestavine olja se običajno vsrkajo dokaj globoko v rastlinska tkiva, zato jih floem vsebuje že zelo malo. Posledično se lahko zelo majhni insekti (npr. listne uši) še vedno prehranjujejo iz floema in ne pridejo v stik z neem oljem.

  Ljudje uživajo liste neem drevesa, da bi prečistili kri, spodbudili dejavnost jeter in okrepili imunski sistem. Zato nam ni treba skrbeti o majhni vsebnosti neema v listih solate ali ostalih vrtninah, saj to nikakor ne bo škodovalo našemu zdravju.

  Neem olje zaduši insekte

  Številni vrtnarji uporabljajo belo (čisto mineralno) olje ali celo olivno olje, da bi rastline ubranili pred listnimi ušmi, škodljivci in ščitkarji. Olje pokrije žuželke, te se zadušijo. Neem olje kot insekticid deluje enako.

  Opozorilo: Tak nanos olja ima lahko tudi negativne učinke, saj lahko zaduši koristne žuželke.

  Neem olje in koristni insekti

  Neem olje ne škoduje koristnim žuželkam. Glavni razlog se skriva v tem, da morajo insekti užiti neem olje, da le to deluje. Ker koristni insekti ne uživajo vrtnin in ostalih posevkov, ne pridejo v stik z neem oljem.

  Koristni insekti so najbolj aktivni podnevi. Najboljši čas za škropljenje z neem oljem je torej zelo zgodaj zjutraj, da se olje lahko posuši preden ti postanejo aktivni. Škropi se lahko tudi pozno popoldan ali zvečer. Ko se olje posuši, ne škoduje čebelam, pikapolonicam, mrežekrilcem, roparskim pršicam in osam.

  Učinki neem olja na čebele in koristne žuželke

  Običajni insekticidi in pesticidi ubijajo tako škodljive kot koristne insekte, neem olje pa učinkuje le na škodljivce in koristim insektom ne škoduje.

  Deluje le, če ga insekti užijejo.

  Neem olje ne škoduje pajkom, metuljem in insektom, ki oprašujejo rastline.

  Znanstveniki so posebno pozornost namenili učinkom neem olja na čebele, saj te zaradi prehranjevanja s cvetnim prahom prihajajo v neposreden stik z oljem.

  Rezultati raziskav so pokazali, da so učinki vidni le pri veliki koncentraciji neem olja, torej pri konstantnem zalivanju cvetlic z zelo koncentrirano obliko olja.

  Spremembe so zaznali le v nekaterih majhnih panjih, kjer so čebele cvetni prah s sledmi olja prinesle nazaj v panj in z njim nahranile preostali roj. Tam se nekaj čebel ni razvilo. V srednje velikih in večjih panjih pa niso opazili sprememb.

  Tedenska uporaba neem olja v spreju in normalna koncentracija (0.5% do 2%) zagotovo ne bo škodovala vašim čebelam.

  Splošno o Neem – Naravno škropivo:

  Neem tonic je 100 % organsko listno gnojilo rastlinskega izvora, ki ga pridobivajo iz jedrc drevesa Neem (Azadirachta indica). Iz semen stiskajo olje. Pridobivanje poteka po patentiranem tradicionalnem postopku; za mletje uporabljajo kamen ali les, brez segrevanja, kemikalij in petrokemičnih snovi, zato se v gnojilu ohranjajo vse hranilne lastnosti. Proces na ta način ohranja bogato hranilno vrednost olja.

  Za rastline in zemljo predstavlja odlično gnojilo in ugodno vpliva na porast deževnikov v zemlji.

 2. Spoštovani! Imam velik problem. V vrtu imamo cel bataljon bramorjev. Požrli so že čez polovico zelenjave. Ker pa sem 100 % zagovornik bio vrtnarjenja nikakor ne posežem po strupu. Probala sem že veliko načinov, vendar zaman. Na internetu pa sem zasledila, da podjetje Metrob iz Celja prodaja Nemastar , ki naj ne bi bil strup. vendar… imam velik pomislek glede vsebine. Prosim vas za vaše mnenje glede tega izdelka. Predvsem o,( meni zelo neznane besede), NEMATOD. nemastar® – Navodilo za zatiranje bramorja, sovk in ličink košeninarja 500 nemastar® vsebuje 500 mio entomopatogenih nematod rodu Steinernema carpocapsae, namenjenih biološkemu zatiranju bramorja (Gryllotalpa spp.), sovk (Agrotis spp.) in ličink košeninarja (Tipula spp.) . Odmerek je namenjen tretiranju 1.000 m2 površin. Najlepša hvala za odgovor, Mirjana Mohar

  Pozdravljeni!

  Zatiranje škodljivcev z uporabo entomopatogenih nematod ali ogorčic je čisto naravna, ekološka rešitev v vrtu. V tujini se entomopatogene ogorčice uporabljajo v biotičnem varstvu rastlin pred škodljivci že leta. Z njimi zatirajo tako talne, kot tudi nadzemne škodljivce.
  Entomopatogene ogorčice so majhni črvički (imajo v sebi simbiontsko bakterijo), ki parazitirajo škodljivca in ga ubijejo (sprostijo bakterijo iz telesa). V škodljivca največkrat vstopijo skozi anus, dihalne odprtine ali ustno votlino. Ogorčice nanašamo direktno na talno površino z zalivanjem ali škropljenjem. Nanašamo jih zvečer ali zgodaj zjutraj, ko je zemlja bolj vlažna. Za dobro učinkovitost entomopatogene nematode potrebujejo vlažno okolje. V suhi zemlji se hitro izsušijo in poginejo.
  Entomopatogene ogorčice so prisotne tudi v naravi (našli so jih tudi v Sloveniji), tako da je bojazen, da bomo v okolje vnesli tujeroden organizem, povsem odveč.

  http://www.klubgaia.com/Strokovnjak-odgovarja/588

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: