Neem oziroma nim [CUDEZNO-DREVO.SI]

10000024-neem-5aa9f90db1670742

Neem je po tropskih in subtropskih predelih Indije razširjeno visoko, zimzeleno košato drevo, polno majhnih belih cvetov in olivam podobnim plodov. Dobro prenaša sušo, a ne zdrži temperature pod 4° C.

Velja za rastlino, ki se je najbolj približala definiciji »univerzalnega« zdravila, saj so kljub številnim znanim zdravilnim rastlinam s širokim razponom zdravilnega delovanja, raziskave moderne znanosti potrdile tradicionalna vedenja ajurvedskih zdravnikov o neemu kot učinkovitem in varnem sredstvu za zdravljenje številnih zdravstvenih težav ter hkrati kot izjemni preventivi pred mnogimi boleznimi. Vloga neema je še pomembnejša, ker nima prav nobenih negativnih stranskih učinkov in ker deluje selektivno. Neem namreč ne uničuje koristnih bakterij in drugih, človeku koristnih mikroorganizmov. Je netoksična naravna alternativa močnim sintetičnim zdravilom in umetnim antibiotikom, ki najbolj slabijo človeški imunski sistem.

Same sestavine drevesa neem vsebujejo veliko aktivnih, za človeško zdravje koristnih snovi, pri čemer so najbolj raziskane nimin, nimidol, nimidin, azadirachtin in quercetin. Vlaknine, karbohidrati, minerali, karotenoidi, beljakovine in maščobne kisline se nahajajo v vseh delih neemovega drevesa in so nepogrešljiv sestavni del kozmetičnih preparatov na osnovi neema.

Ajurveda uporablja za pripravo tradicionalnih zdravil vse dele drevesa (korenina, lubje, semena, plodovi, listi in cvetovi ), saj ima neem naslednje številne zdravilne lastnosti: deluje protivnetno, lajša in odpravlja prebavne težave, izboljšuje imunost telesa in ga razstruplja. Preprečuje in blaži sladkorno bolezen, preventivno deluje proti različnim oblikam raka. Izjemno uspešno zdravi bolezni kože kot so akne, glivice, plesni, luskavica, kraste, lišaje ter opekline in ureznine. Ugodno vpliva na kožo, lase, lasišče, nohte, zobovje in dlesni, pomaga pri alergijah, revmatičnih obolenjih, malariji, žolčnih kamnih. Pozitivno deluje na vid, pospešuje regeneracijo in odpravlja bolečine, napetost in utrujenost mišic ter glavobole in migrene. Intenzivno učinkuje proti zajedalcem, glivicam, bakterijam in virusom.

Neem, predvsem neemovo olje se v kozmetiki uporablja za izdelavo krem, mazil, balzamov, šamponov, losijonov, mil, zobnih past, pogosto pa se v kozmetiki neem uporablja tudi kot prah lubja. Prav tako se izvlečke neema uporablja tudi kot čistilno in razkuževalno sredstvo, ter kot insekticid in naravni pesticid.

Drevo Neem (www.hyperoil.si)

neem_0Drevo neem (Azadirachta indica) je drevo iz družine mahagonij, natančneje izMeliaceae. Drevo najdemo izključno v tropskem in pol-tropskem podnebju na območju Indije, Pakistana in Bangladeša.

Je zelo hitro rastoče drevo, ki doseže velikost od 10 do 20 metrov. Najdejo se tudi izjeme, kjer je klima ugodnješa in s tem pripomore do bujnejše rasti, ki znaša od 35 do 40 metrov. Njegova krošnja je okrogle ali ovalne oblike, ki doseže premer med 15 in 20 metri, saj so veje razširjene.

Kako vzgojiti svoje drevo neem? (cudezno-drevo.si)

Drevo nim ljubi vročino in najboljše raste v vročih klimatskih okoljih. Vseeno nim zdrži nizke temperature vse do 5°C.

Vendar, pa drevo ne zraste na vrtu v podnebnih pasovih, kjer so obdobja hladnega vremena ali kjer se temperature spustijo pod 5°C, kamor spada tudi Slovenija. Rešitev je torej posaditev in vzgajanje nima v velikem loncu v hiši.

Kako vzgojiti neem kot hišno rastlino?

neem-tree-8277Neem preprosto zraste iz semen (če jih seveda lahko dobite).

Neemovo seme preprosto posadite v lonec z bogato rodovitno vlažno mešanico zemlje in ga prekrijte s približno 2,5-3 cm iste mešanice. Seveda je potrebno poskrbeti, da bo lonec čim bolj na toplem in vsebina vlažna. Seme se »prime« in vzklije v približno enem do treh tednov (nižja je temperatura, dalj časa seme potrebuje).

Zakaj je priporočljivo imeti bogato rodovitno mešanico zemlje, čeprav je neem tako odporno drevo, ki raste tudi v najbolj nerodovitni zemlji?

Ker zunaj na prostem neem razvije razvejan koreninski sistem, ki sega daleč proč od debla in zelo globoko ter tako črpa hranljive snovi iz zemlje. Lonec ni naravno okolje za takšno drevo in ga zelo omejuje, zato je skrb zanj precej večja in zahtevnejša kot če ga gojite zunaj. Pomembno je, da drevesu zagotovite kvalitetno zemljo, ki zadržuje vlago.

Ko seme enkrat vzklije in drevo intenzivno raste, ga je potrebno v toplejših mesecih redno gnojiti z uravnoteženim gnojilom. Količino gnojila prilagodite velikosti drevesa in letnemu času (dodajte več gnojila, ko se drevo aktivno razvija in prenehajte gnojiti v hladnih zimskih mesecih).

V času rasti drevesa predlagamo zalivanje oziroma škropljenje z razredčeno ribjo emulzijo enkrat tedensko (uporabite polovično dozo tistegam, kar je napisano na navodilih proizvajalca, dobite jo v vrtnarskih centrih, če želite recept za izdelavo se obrnite na nas) in enkrat mesečno dodajanje uravnoteženega kompaktnega organskega gnojila.

Drevo vam bo na začetku rastlo počasi, ko pa bo staro eno leto, bo pričelo s hitrim pridobivanjem višine in razvoja, če boste zanj le dovolj dobro skrbeli. Skrb zanj ni zahtevna, redno ga zalivajte, vendar nikoli preveč. Pred ponovnim zalivanjem najprej preverite ali je prst suha.

Prepogosto zalivanje predstavlja največjo nevarnost za vaše drevo, saj ne prenaša t.i. mokrih nog in ima zato lahko težave z glivami in gnitjem korenin!

Če drevo zalivate dovolj, pa listi vseeno venejo, jih redno zameglite. Ta postopek je priporočljiv v vsakem primeru in večina hišnih rastlin vam bo hvaležna to pozornost, še posebej v času ogrevanja hiše, ko je zrak izsušen, kar seveda ni dobro za rastline.

»Mokre noge« so v resnici edina težava, s katero se neem sooča. Zaradi njegovih edinstvenih repelentnih lastnosti neema namreč nima težav s škodljivci in drugimi insekti. Drevo ponavadi ljudje gojijo prav zaradi potrebe po odganjanju insektov in zaščite drugih rastlin. Pršice in listne uši bodo prav gotovo izginile, iz nima pa se da narediti prav učinkovit naraven pesticid za odpravo in zaščito škodljivih insektov.

Najpomembnejše je torej, da nimu zagotovite toploto in svetlobo! Več kot ju dobi, hitreje bo zraslo. Toda zraslo bo le tako veliko, kot mu bo to pustil vaš lonec. Najboljše je torej, da poiščete kar največji lonec, ki ga lahko uporabite (takšni s koleščki, bi bili idealni :D).

Zakaj s koleščki, se vprašate? Ker je lonec priporočljivo premikati. Poleti bo neem namreč najbolj srečen zunaj na odprtem, ko pa temeprature padejo, pa si najbolj želi velikega sončnega okna.

V teoriji ga lahko seveda imate v hiši ves čas, a bo zrasel manjši, ne bo tako zdrav, odporen in košat. Neem resnično namreč potrebuje kar največ sonca, ki ga lahko dobi.

Zdravo drevo neem lahko oberete brez skrbi. Dobro se odziva na obrezovanje in požene številne nove poganjke. Če torej želite iz plodov delati svoje domače pripravke, kar. Toda pozor, zapomnite si, da drevo, ki ima veliko novih poganjkov, listov, zahteva več hranilnih snovi in več nege.

Drevo je najbolje obrezati spomladi in nato v manjši meri še pozno poleti. Pozimi bo drevo najverjetneje povsem prenehalo rasti.

Kot večina tropskih rastlin potrebuje minimalno količino dnevne svetlobe, toda če ga želite obirati in poskrbeti za njegovo rast potem:

Mu zagotovite kar največ sončne svetlobe, kot mu jo le lahko.
Mu dodajte umetno svetlobo nekaj ur po mraku (več svetlobe, boljše je).

Količina plodov na začetku ne bo obilna, a nikoli se ne ve ;).

Video o uporabi neemovih semen kot škropivo

Vir vsebine: cudezno-drevo.si / www.hyperoil.si
Datum objave: 25.03.2015

Posted on 25. marca 2015, in Neem (Nim), Okrasno drevje, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: