Dvignjene gredice oziroma visoke grede [GREDICE.SI]

Dvignjene gredice

Imate pretrda vrtna tla, onesnaženo prst, težave s sklanjanjem, ne želite prekopavanja?

V zadnjem času postaja tudi v Sloveniji vedno bolj priljubljena metoda vrtnarjenja v dvignjenih gredicah, ki omogoča, da oskrbujemo rastline stoje, brez čepenja na tleh in sklanjanja. Poleg tega pa so grede lahko najrazličnejših oblik, s katerimi naredimo vrt ali travnik še zanimivejši.

Dvignjene gredice lahko uporabite, če imate pretrda vrtna tla, če je zemlja na vrtu ali travi onesnažena, če vam zdravstvene težave onemogočajo sklanjanje, če ne želite vsakoletnega prekopavanja, …

shema_gredice_small

Vzgajanje rastlin v dvignjenih gredicah ima več prednosti. Zemlja v njej je bolj rahla in zračna, če je vsebina grede pravilno sestavljena, zadržuje vlago in omogoča odtekanje odvečne vode, razpadanje komposta ali gnoja pa dodatno ogreva koreninski sistem. Dvignjene gredice, ki so narejene iz lesa, pospešujejo rast, saj je les izjemno dober izolator. Tako se spomladi hitreje segrejejo, jeseni pa počasneje ohladijo. Takšne gredice bolje kljubujejo deževnim nalivom, saj odvečna voda odteka v podlago, s tem pa se ustvarja dragocena zaloga za sušno obdobje. Prav tako pa grede varujejo pridelke pred vetrom, poleti pa boste s tem načinom vrtnarjenja porabili manj vode, saj gre voda neposredno v gredo in se ne razliva po potkah.

Plevel? Prepričani smo, da ga boste imeli na dvignjenih gredicah manj ali skoraj nič. In to zato, ker ga boste z užitkom odstranili, predvsem pa brez bolečin v križu ali kolenih.

Dvignjene gredice so sestavljene iz lesenih elementov macesna, in niso barvane ali kako drugače zaščitene, kar vam omogoča BIO ali EKO pridelavo vrtnin.

Les je živ material, ki ob spremembi vlage in temperature nenehno spreminja svojo obliko z raztezanjem in s krčenjem. S tem pa lahko prihaja do rahlih deformacij lesene konstrukcije.


Možnosti različnih postavitev oz. modelov si lahko ogledate tukaj -> KLIK

Kako pripravimo dvignjeno gredo? -> KLIK

Kako postavimo visoko gredo?

1. Najprej pripravimo površino. Pograbimo kamenje, odpadke, ter površino izravnamo.
1 (Mobile)
4 (Mobile)
2. Vse odpadke, listje in veje ki so nam ostali od pomladanskega trebljenja vrta shranimo.
2 (Mobile)
3 (Mobile)
3. Pod gredice postavimo pohodne plošče, s katerimi preprečimo, da se nam bo gredica pogrezala. Vmes tako dobimo tudi pohodno površino.
5 (Mobile)
4. Pohodne plošče dobro utrdimo in poravnamo.
7 (Mobile)
5. Ker bomo gredico postavili na njivo, izkopljemo prst v globini 20-30 cm, saj bomo to prst ki je najkvalitetnejša vrnili v gredico in sicer na zadno plast v katero bomo nasadili zelenjavo.
8 (Mobile)
6. Pod gredico lahko damo mrežo, ki preprečuje voluharju, da se naseli v naši gredici. Mreže so lahko najrazličnejših oblik, morajo pa biti dovolj gosto tkane.
9 (Mobile)
10 (Mobile)
7. Na stene gredice bomo privijačili bradavičasto plastično folijo, ki bo še dodatno zaščitila naš les.
12 (Mobile)
13 (Mobile)
8. Najprej nasujemo v gredico odpadke, ki smo jih nabrali z našega vrta. Rahlo potlačimo.
14 (Mobile)
9. Kompost
16 (Mobile)
10. Na odpadke nasujemo prst, nato pa dodamo še vsebino iz kompostnika. Rahlo potlačimo.
17 (Mobile)
11. Zaključni sloj: najkvalitetnejša zemlja, lahko tudi presejana zemlja pod kompostnikom.
18 (Mobile)
12. Nasaditev zelenjave, ki jo takoj zalijemo.
19 (Mobile)
20 (Mobile)
20 (Mobile)
21 (Mobile)

Kaj posaditi v visoko gredo?
V visokih gredicah lahko raste vse od zelenjave, zelišč, cvetic, jagodičevja, grmičevja….
Pri zasaditvi pazimo le nato, katere rastline gredo skupaj in katere ne.

Vir vsebine: www.gredice.si/
Datum objave: 27.04.2015

Posted on 27. aprila 2015, in Oblikovanje vrta, Vrt and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 komentarja.

  1. Super napisano, zelo v detajle. Me pa še zanima na koliko let je treba menjati ogrodje grede? Najbrž les ne zdrži več kot nekaj let?

    • Članek je v bistvu kopiran od avtorja, napisanega spodaj. Po petih letih naj bi se zaradi izkoriščenosti strukture komposta in drenaže, ki je takrat že bolj preperela zemlja, ta tudi v celoti menjala, kar pa se nekako tudi sovpada z zdržljivostjo desk. Jaz jih imam po vrhu še oblečene s črno tkanino proti plevelu in od znotraj oblečene v gumbno folijo. Ima tudi vrhnjo poličko, ki deluje kot strehica saj je prevlečena z bitumenskim trakom. Po dveh sezonah ne kaže še nobene dotrajanosti. Navdih zanjo sem dobil po oddaji Vrtlarica, kjer je bila prikazana njena izdelava (#80 HRT Vrtlarica 11.01.2015 – Produktivni vrt 1. del). Oglej si njeno izdelavo, prebereš pa si lahko še njen članek na to temo (Katere so prednosti gojenja na dvignjenih gredicah [DOMIVRT.VECERNJI.HR]).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: