Živa meja iz bambusa [GARDENA.COM]

Bambushecke_Header1

Bambus potrebuje zelo malo vzdrževanja in je uporaben na več načinov. Je zimzelen, zapira pogled in v resnici ne potrebujejo obrezovanja – to so razlogi, da je idealen kot živa meja. V posodi pa se lahko uporablja tudi kot privlačna okrasna rastlina. Danes smo se iskreno osredotočili na bambusovo živo mejo. Katera vrsta je primerna in na kaj morate biti pozorni pri sajenju?

Bambushecke_TextVrste bambusa, ki rastejo pokončno so najprimernejše za živo mejo. Imenujejo se Umbrella bambus ali Fargesia. Umbrella bambus ima rad s hranili bogata in vodo prepustna tla. Različne vrste imajo različne potrebe. Na splošno, ne morete zgrešiti s polsenčnim mestom. Poskrbite, da rastline niso na suhem, saj tega ne prenašajo. V primeru, da imate samo sončno mesto za vaš bambus , lahko še vedno izbirate med Fargesia murielae, Fargesia rufa in Fargesia robusta. Za senčno mesto je primerna Fargesia nitida.

Suličasti bambus (pseudosasa japonica) tudi dobro deluje kot živa meja. Ima zelo velike liste, ki preprečujejo nezaželene poglede. Suličasti bambus ima rad polsenčna do sončna mesta, ki morajo biti zaščitena pred vetrom. Kot pri vseh bambusih, se je tudi pri suličastem bambusu treba izogibati izsušitvi. Suličasti bambus tvori rizome in zato potrebuje koreninsko oviro. Brez takšne ovire se bodo korenine razširile v vaš ali celo v sosedov vrt. To lahko preprečite z uporabo rizomskih pregrad, kar pa je precej drago.

Sajenje

Rastline potrebujejo vsaj en meter v širino. To je razlog, zakaj morate računati na dovolj prostora. Tla je treba zrahljati in zmešati s kompostom ali odpadlim listjem. Bambus ne maraj zastajanja vode. Zato je priporočljivo, da naredite drenažni sloj z gramozom. Prav tako je dobro v zemljo pomešati nekaj peska, zaradi česar je bolj prepustna. Po sajenju je potrebno bambusovo živo mejo dobro zaliti. Zaradi rizomske pregrade, ki ste jo morebiti dali v zemljo, se prst zlahka izsuši.

Nega

Če želite obrezati vašo bambusovo živo mejo zaradi težav s prostorom ali drugih razlogov, lahko to storite v maju. Bambus ne potrebuje veliko, samo hranila in vodo. Za ustrezna hranila je dovolj na pomlad dodati lesno lubje in zrel hlevski gnoj. Konstantno zalivajte, tudi v zimskih mesecih, ko zemlja ni zamrznjena. Ni vam treba skrbeti kako pozimi – Umbrella bambusi so odporni na mraz.

Vir vsebine: www.gardena.com
Objavljeno: 25.05.2015 @ 08:00

Advertisements

Posted on 25. maja 2015, in Bambus, Okrasne rastline, Vrt, Vzgoja in opisi rastlin and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: