Bambus [BAMBUSARIJA.COM]

bambus45
Bambus postaja vedno bolj priljubljen v slovenskih vrtovih. Spada med ene najbolj uporabnih rastlin na svetu. Predstavlja moč, vzdržljivost in odpornost. Bambus je tako odlična izbira za ljudi, katerim ne uspeva vzgoja rastlin, kajti raste izredno hitro in ne potrebuje veliko pozornosti.

Po kitajskem izročilu bambus simbolizira modrost, prilagodljivost in služi kot zaščitnik v težkih časih. Obstaja več kot 70 rodov bambusa, ki se delijo v približno 1000 vrst. Bambus je trajnica, ki spada v družino trav. Za rastlino bambus je značilno njeno votlo deblo, in močni podolgovati listi.

Ali ste vedeli?

Rastline na vrtu in domu imajo zelo pomembno vlogo, kajti nosijo zelo pozitivno energijo. Zaradi tega  jih moramo negovati in skrbeti za njih, saj v nasprotnem primeru oveneli in odmrli deli rastline delujejo negativno. Bambus je na vzhodu simboliziran v različnih oblikah, najpogosteje pa predstavlja simbol moči, prilagodljivosti, večnega mladosti in zdravja.

Po kitajski filozofiji Feng Shui obstajajo rastline, ki vplivajo zelo pozitivno na življenjski prostor. Ena od teh je prav bambus. Bambus je simbol vitalnosti in dobrega zdravja. Prinaša pozitiven či  v vaš dom. Prinaša srečo in bogastvo tistim, ki ga posadijo na vrt ali ga imajo v stanovanju. Priporočljivo je ga namestiti v pisarno, delovni prostor ali pa blizu mesta kjer hranite svoj denar.

Rastlina bambus

mdsagKaj je bambus?

Bambus, z izjemo nekaterih vrst, uvrščamo v skupino trajnih zimzelenih rastlin, ki spadajo v družino pravih trav Poaceae. Nadalje se uvršča v podskupino Bambusoideae, plemena Bambuseae. Med največje člane družine te trave uvrščamo Giant Bamboo. Je najhitreje rastoča rastlina na svetu, ki lahko zraste tudi do 60 cm na dan. Vendar pa je ta rast močno odvisna od podnebnih razmer ter vrste tal v katerih rastlina uspeva.Je vrsta trave. Po velikosti je lahko zelo različen, od nekaj centimetrov do nekaj metrov, raste pa lahko tudi do 60 centimetrov na dan.

Bambus je ena najkoristnejših rastlin na tem planetu. Uporabljamo ga za prehrano, industrijske materiale za grajenje hiš, krmo za živali, okras, oblačila, celo kolesa izdelujejo že iz njegovega izredno trpežnega lesa. Najbolj je prepoznaven po spojih med praznimi deli stebla.

Ko sadite bambus, je precej pomembno, da že takoj na začetku določite neko mejo oz. pregrado, da se slučajno res ne bo podivjano razrasel.

Gojenje bambusa

Ideja o gojenju bambusa zaneti zanimanje in hkrati strah v vrtičkarjih. Vsi smo že slišali o podivjanem bambusu, ki ga je nemogoče zaustaviti pri rasti (nekatere vrste rastejo tudi do 60 cm na dan, je pa vse odvisno od vrste, okolja, namočenosti itd.).

Pogosto slišimo zgodbe o vrtnarjih, ki nimajo dovolj znanja o bambusu in ponavadi prodajajo zgolj najbolj komercialne vrste bambusa, katere lahko hitro vzgojijo in hitro prodajo. Te vrste so tudi najbolj vsiljive in samosvoje.
Vendar na bambus ne smemo gledati s strahom. Ob pravilni zasaditvi in vzgoji se lahko ognemo vseh problemov. Lepota bambusa in vzdušje, ki ga pričara na vrtu pa poplača ves trud.
Smo pa tudi videli že veliko revij, v katerih so slike čudovitih bambusov, od zlatih, črtastih do črnih, enostavno vemo, da bi ti lahko čudovito polepšali naš vrt. Pa se trud izplača?
Najprej, zakaj sploh govorimo o nekontroliranem porastu zasajenega bambusa. Neavtohtone rastline se lahko obnašajo precej nepredvidljivo, odvisno od klime, pogojev in skrbi zanje.

V Bambusariji prodajamo specifične vrste bambusa, za katere vemo, da so za naše okolje primerne in vam tudi svetujemo kako ga gojiti.

Nasveti za gojenje in nego bambusa

zxvbdbGnojenje bambusa

Bambus zaradi njegove hitre rasti zahteva veliko hranilnih snovi. Če želimo, da je naša rastlina lepa in zdrava moramo za njo poskrbeti. Prvo gnojenje je priporočljivo opraviti ob sami zasaditvi.  Večja območja zasajena z bambusom je potrebno pognojiti vsako drugo leto. Najbolje je to opraviti jeseni ali na začetku zime.

Zalivanje bambusa

Bambusi imajo poleg hranilnih snovi radi tudi vlago. Za zalivanje uporabimo vodo, ki ni preveč onesnažena. Zalivajmo v ranih večernih urah. Priporočamo, da se bambus zaliva bolj redko toda obilno, ne pa vsak dan. Nekaj časa opazujmo bambus, koliko vode potrebuje. Nekajkrat preverimo vlažnost zemlje. To je zelo pomembno v prvih treh mesecih po zasaditvi. Če je zemlja v globini 10cm suha, potem naš bambus ne dobi dovolj vode.

Dobro je vedeti!

– Če se listi bambusa upognejo to pomeni, da bambus ne dobi dovolj vode. Če pa se listi povesijo to je znak, da je vode preveč.

– Večina bambusov ima najraje sončne lege in pH zemlje okoli 6,0-6,2.

– Na novo zasajeni bambusi potrebujejo veliko zalivanja, če ne, se pojavljajo problemi rasti.

– Stoječa voda zadržuje rast.

– Bambus ne mara plevela.

– Bambus je zimzelen.

– Ker je trava, potrebuje gnojilo z visoko vsebnostjo dušika.

– Občasno obrezovanje rastlini ne bo škodilo, le koristilo, če boste obrezali odmrle ali poškodovane dele.

Možne težave z bambusom

Bambusova pršica

Podobno kakor ostale pršice ta izsesa sok iz listov, toda bambusova pršica ustvari rumeno mrežo znotraj ob vzporednih žilah na listu. Ta se nato le še širi naprej.
Nove bambusove sadike so vedno pregledane preden jih prodamo ali zasadimo. Če se okužba slučajno pojavi, potem insekticidi nudijo nekaj kontrole, toda težko je doseči pršice pod njihovimi mrežami. Včasih je potrebna sistematična uporaba insekticida posebej za pršice.

Ostali insekti

Določena vrsta se močno oprime rastline, ponavadi na težko dostopnih sklepih, kjer se običajno zavaruje s školjkasto prevleko. Tako jih le še težje dosežemo in odstranimo. Za odstranitev je priporočena uporaba Cygona.

Bambus po svetu

dfhsns

Bambus je razširjen po vsem svetu razen v Evropi in na polih. Bambus najdemo skorajda povsod, od visokih, hladnih gora pa vse do vročih, tropskih predelov. Pojavljajo se preko celotne vzhodne Azije od 50 stopinj severne geografske širine pa vse do severne Avstralije, razširi se še zahodneje preko Indije in Himalaje.  Pojavljajo se tudi v Podsaharski Afriki ter v Ameriki od Srednje Amerike do Argentine in Čil, toda nikjer ne presežejo 47 stopinj južnega geografskega pola.

Zaradi svoje izjemne velikosti so najbolj zanimivi “oleseneli” bambusi, ki v Aziji zrastejo tudi do 40m. Ni za lase privlečeno dejstvo, da so bambusi najhitreje rastoče rastline, da lahko določene vrste na dan zrasejo kar več kot 1m.

Trenutni svetovni rekord pripada vrsti Phyllostachys edulis, ki je v 24 urah zrasel kar 121cm.

Bambus pri nasbambusnigozd

Celinska Evropa nima avtohtonih vrst bambusa, se pa v zadnjem času povečuje povpraševanje po zasejanju teh rastlin na vrtove in terase.

V Bambusariji smo vam pripravili široko ponudbo najrazličnejših bambusov, da bi ta rastlina lahko postala okras tudi vašega vrta ali terase. Vse kupljene rastline vam tudi dostavimo, omejimo in zasadimo.

Uporaba bambusa

Bambus v kuhinji

Spodnji deli bambusa tik nad tlemi so užitni. Vsaj povečini. Nekatere vrste vsebujejo cianid oz. nevarne toksine, določena vrsta Golden Bamboo Lemur ga vsebuje toliko, da lahko ubije človeka: te vrste potem prekuhajo tako, da so užitne in jih nato uporabijo v kuhi.
Na veliko se ga uporablja v kuhinji po celotni Aziji, v supermarketih so na voljo sveži ali vloženi. Vloženi so precej pomembna sestavina na Himalaji. V Nepalu, npr., delikatesa, katere sloves sega izven države, vsebuje vložen bambus z neko vrsto ingverja in olja, skuhano s krompirjem, kot priloga je zraven običajno riž (alu tama).
V Indoneziji jih na tanko narežejo in skuhajo z gostim kokosovim mlekom ter začimbami; nastane jed gulai rebung. Bambusove palčke so lahko tudi zmešane z zelenjavo v kokosovem mleku (sayur lodeh) ali pa so pražene s preostalo zelenjavo (lun pia).
Še en del bambusa je užiten, in sicer mehka sredica. Tudi ta se uporablja v kuhinjah. V Indiji se uporablja za zelenjavno juho, palačinke z riževo moko itd.
Kot zanimivost še to, da bambusovo meso včasih uporabljajo tudi za posodo, kjer kaj skuhajo, kar da jedem poseben okus. Sicer pa ne bodite presenečeni, če kdaj naletite na bambusov čaj ali vino.

bambusrastlinaKaj je Clumping Bamboo?

Clumping Bamboo odlikuje njegova “nežna rast” ti bambusi poganjajo navpične koreninske poganjke, njihova stebla so bistveno bolj gosta ampak precej bolj nežne forme. Nikoli ne dosegajo višin višjih od 5m, v širino pa se rrazraščajo le nekaj cm letno, rastlina ne potrebuje omejevanja. Vse poganjke ki poženejo preko zastavljene površine, z lahkoto odstanite z lopato ali motiko. Večina takih bambusov je tropskih, a nekaj je tudi takih, ki lahko preživijo na dokaj mrzlih območjih (do -30).

Kaj je Running Bamboo?

Pred tem nas vsi vrtnarji ssvarijo. Ta vrsta bambusa namreč poganja  močne vodoravne koreninske poganjke in lahko zaraste večje območje. Seveda so vse take rastline povezane med seboj kakor ena, kar pomeni, da jih je  zelo težko dokončno izkoreniniti. Vseenio korenika, glavna korenina zraste le do globine okoli 50 centimetrov, razrast pa je mogoče preprečiti z omejevalcem korenin. Beton pri omejevanju na dolgi rok ni uporaben, kajti vsebuje cement, ki je higroskopičen s tem pa v majhnih razpokah, ki nastanejo čez zimo ustvarja ugodno okolje za mlade koreniske vršičke. Omejimo ga lahko z bakrom ali INOX-em, ki pa sta zelo dragi rešitvi. Cenejša  alternativa je plastika, ki se vertikalno vkoplje okoli rastline, velikost omejene površine je lahko poljubna, plastike pri nameščanju ne smete poškodovati, saj lahko to omogoči razrast bambusa. Večina zimsko trdnih  bambusov je invazivne narave.

Vir vsebine:bambusarija.com
Objavljeno: 06.06.2015 @ 05:30

Posted on 6. junija 2015, in Bambus, Okrasne rastline, Vrt and tagged , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: