#95 HRT Vrtlarica 26.12.2015 – Vrtnarska etika / Vrtlarska etika

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

95. oddaja: 26. december 2015
Sezona / Epizoda: 5 / 2
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: VRTNARSKA ETIKA / VRTLARSKA ETIKA

kornelija-orf

Na fotografiji: Karl Ploberger, voditelj emisije o organskom vrtlarstvu na ORF-u i Kornelija Benyovsky u Tullnu

Opis epizode: Oddaja govori o raznih vidikih vrtnarske etike, nudeči alternativi za različne težave kot so prekomerno izkoriščanje smilja v dalmacijskem zaledju ali izginotje avtohtonih sprt krompirja. Govorimo tudi o težavi kraje pridelka o čemer pripovedujejo sami vrtnarji. Prikazali bomo tudi pozitivne zglede in velik vrtnarski premik, ki izhaja iz avstrijskega mesta Tulln. Tamkajšnji organski vrtovi so zgled sodobnega oblikovanja in spodbujevalnega pristopa k ohranjanju okolja, živali in podnebnih sprememb.
(HRT spored)


Emisija govori o raznim aspektima vrtlarske etike, nudeći alternativu za različite probleme poput prekomjerne eksploatacije smilja u Dalmatinskoj zagori ili nestanka autohtonih sorti krumpira. Govorimo i o problemu krađe uroda, o čemu svjedoče sami vrtlari. No pokazujemo i pozitivne primjere i veliki vrtlarski pokret koji kreće iz austrijskog gradića Tullna. Tamošnji organski vrtovi primjer su suvremenog dizajna i afirmativnog pristupa prema očuvanju okoliša, životinjama i klimatskim promjenama.
(HRT raspored)

Video:

Ob sobotah na HRT2 okrog 17:30
* * * * *
Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja in za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA (hrv. VRTLARICA).

Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Ta oddaja HRT-ja je za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v vsebini, ki daje navdih in mnogo koristnih idej.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu.

Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.

Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i rabiti u svakodnevnom životu. Ishodište tih istraživanja autoričin je vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili iskorištavanja biljaka.

No autorica ide i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Ova emisija HRT-a je za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnogo korisnih ideja.

Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/ / hrti.hrt.hr/#/search/term/vrtlarica
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT2, 26. december 2015 @ 17:28

Posted on 26. decembra 2015, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: