#100 HRT Vrtlarica 06.02.2016 – Vrtne jagode / Vrtne jagode

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

100. oddaja: 06. februar 2016 *
Sezona / Epizoda: 5 / 7
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: VRTNE JAGODE / VRTNE JAGODE

vrtl20160206Opis epizode: Tokratna epizoda govori o vrtnih jagodah. Zgodba se začne spomladi s sajenjem desertnih jagod mesečark. Spremljali bomo njihov razvoj, težave s pticami, voluharji in polži, ki pogosto napadajo njihove plodove. Izvedeli bomo tudi, kako doseči, da jagode rodijo zgodaj, kako jih umetno opraševati in razmnoževati. Posebna zanimivost pa so bele jagode, ki dišijo kot ananas in gozdne jagode, ki dajejo sadove celo leto.
(SiOL TV-spored / HRT spored)

* – neuradna 100. epizoda skupaj s pilotno (3.) epizodo

Tokratna epizoda govori o vrtnih jagodah. Zgodba se začne spomladi s sajenjem desertnih jagod. Spremljali bomo njihov razvoj, težave s pticami, voluharji in polži, ki pogosto napadajo njihove plodove. Izvedeli bomo tudi, kako doseči, da jagode rodijo zgodaj, kako jih umetno opraševati in razmnoževati. Posebna zanimivost pa so bele jagode, ki dišijo kot ananas in gozdne jagode, ki dajejo sadove celo leto.


Ova epizoda govori o vrtnim jagodama. Priča počinje u proljeća sa sadnjom desertnih jagoda mjesečarki. U nastavku pratimo njihov razvoj, ali i probleme s pticama, voluharicama ili puževima, koji se rado slade njihovim slatkim plodovima. Doznajemo kako postići raniji urod, kako ih umjetno oprašiti i kako razmnožiti. Posebna zanimljivost su bijele jagode koje mirišu na ananas i kultivirane šumske jagode koje donose plodove tijekom cijeloga ljeta.
(HRT raspored)

Video:

Ob sobotah na HRT2 okrog 17:30
* * * * *
Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja in za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA (hrv. VRTLARICA).

Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Ta oddaja HRT-ja je za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v vsebini, ki daje navdih in mnogo koristnih idej.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu.

Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.

Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i rabiti u svakodnevnom životu. Ishodište tih istraživanja autoričin je vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili iskorištavanja biljaka.

No autorica ide i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Ova emisija HRT-a je za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnogo korisnih ideja.

Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/ / hrti.hrt.hr/#/search/term/vrtlarica
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT2, 06. februar 2016 @ 17:27
Advertisements

Posted on 6. februarja 2016, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: