#101 HRT Vrtlarica 13.02.2016 – Kumare in bučke / Krastavci i tikvice

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

101. oddaja: 13.februar 2016
Sezona / Epizoda: 5 / 8
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: KUMARE IN BUČKE / KRASTAVCI I TIKVICE

Kornelija_Benyovsky_2.jpg.688x388_q85_crop_upscaleOpis epizode: Serija VRTNARICA tudi v 100. oddaji* prinaša enako zanimive in inovativne vrtnarske zgodbe, kot v predhodnih sezonah. Tokrat nas Kornelija spozna z gojenjem kumar in bučk, sorodnih vrst s podobnimi rastnimi pogoji. Izvemo kako popraviti strukturo tla s pomočjo kokosovih vlaken in kako mikorizne glive vplivajo na rast kumar. Poleg tega bomo videli koliko različnih sort bučk lahko gojimo v svojih zelenjavnih vrtovih in spoznamo neke eksotične vrste kot so mehiške kumare in kiwano.
(HRT spored)

* – uradna 100. jubilejna epizoda serije, ker pilotna (3.) epizoda ni všteta v ta jubilej


Serijal Vrlarica i u 100. emisiji donosi jednako zanimljive i inovativne vrtlarske priče, kao i u prethodnim sezonama. Ovaj put Kornelija nas upoznaje s uzgojem krastavaca i tikvica, srodnih vrsta sa sličnim uzgojnim potrebama. Doznajemo kako popraviti strukturu tla uz pomoć kokosovih vlakana i kako mikorizne gljive utječu na rast krastavaca. Usto, vidjet ćemo koliko različitih sorti tikvica možemo uzgajati u svojim povrtnjacima, ali i upoznati neke egzotične vrste kao što su meksički krastavac i kiwano.
(HRT raspored)

Video:

Ob sobotah na HRT2 okrog 17:30
* * * * *
Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja in za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA (hrv. VRTLARICA).

Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Ta oddaja HRT-ja je za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v vsebini, ki daje navdih in mnogo koristnih idej.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu.

Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.

Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i rabiti u svakodnevnom životu. Ishodište tih istraživanja autoričin je vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili iskorištavanja biljaka.

No autorica ide i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Ova emisija HRT-a je za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnogo korisnih ideja.

Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/ / hrti.hrt.hr/#/search/term/vrtlarica
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT2, 13. februar 2016 @ 17:25

Posted on 13. februarja 2016, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 komentarja.

 1. Stoto izdanje popularne Vrtlarice

  U subotu na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u 17:30 emitirat će se stota emisija uvijek zanimljive i inovativne emisije Vrtlarica.

  Emisija se emitira petu sezonu, a cilj joj je prenijeti čaroliju vrtlarstva u domove svih ljubitelja prirode. Priče kroz koje nas vodi autorica, inženjerka hortikulture Kornelija Benyovsky Šoštarić, povezane su organskim pristupom uzgoju voća, povrća i začinskoga bilja, pa gledatelji mogu mnogo toga o njemu naučiti. Uz brojne praktične savjete upoznaju i zanimljive uzgajivače, dizajnere vrtova i iskusne vrtlare.

  Kad smo 2010. započeli sa snimanjem prve (pokusne) epizode serije Vrtlarica, nismo ni sanjali u što se upuštamo, a niti da će ta skromna priča toliko dugo potrajati. Osnovno polazište serije bila je ideja i želja da svoje petnaestogodišnje iskustvo u organskome vrtlarenju pretočim u popularno-znanstvenu seriju koja gledatelje ne opterećuje gomilom podataka i stručnih izraza, već donosi mnoštvo zanimljivih primjera, kaže Kornelija. Usto autorica tom emisijom poziva na zdrav život, boravak na čistome zraku i uzgoj vlastitoga organskoga povrća i voća te pritom ne zanemaruje estetski dio za koji tvrdi da je itekako važan.

  Organski vrt postiže svoju svrhu kad uz ekološki uzgojene povrtnice, cvijeće, voće, pa i samoniklo bilje, u njemu vlada lijepota i sklad. Moja temeljna ideja, koja sve to povezuje, bila je prenijeti poruku o potrebi očuvanja okoliša i svih živih bića koja žive u prirodi, ali i u našemu vrtu, ističe Kornelija.

  Ekipa Vrtlarice kaže kako je jedno neobvezno uživati u organskome vrtu, a drugo snimati televizijsku seriju od ranoga proljeća do kasne jeseni. U vrijeme vrtlarske sezone njihove vrijedne ruke osim što rade na stvaranju emisije vrijeme provode i radeći u vrtu i svakodnevno se suočavajući s mnoštvom problema koje donose nepredvidive klimatske promjene.

  Trud i ljubav prema vrtlarstvu prepoznali su i gledatelji te nagradili Vrtlaricu visokom gledanošću. Ta se popularnost u protekle tri godine proširila na susjedne zemlje. Tako emisiju redovito prate gledatelji u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori.

  U mnogim stručnim raspravama emisija se spominje kao primjer skromne, ali vrlo kreativne i profesionalne produkcije koja, kako kažu, nosi neki poseban šarm. Iz tog je razloga u ljeto 2012. Kornelija bila pozvana na Kino Otok Isola film festival u Sloveniju kako bi u prepunome Art kinu Odeon održala predavanje o produkciji Vrtlarice.

  Bioraznolikost je postala naša filozofija, a ideje za gospodarenje prirodnim potencijalima naš imperativ, kaže Kornelija i dodaje kako danas svatko može biti organski vrtlar ako to želi. Treba samo pronaći malo vremena, naravno – prema svojim mogućnostima, i krenuti. Dovoljno je za početak samo nekoliko gredica ili
  čak – posuda, pa da doživimo iskustvo vrtlarenja u najljepšemu obliku.

  Nova sezona serije (koja je počela u prosincu) donosi suvremene znanstvene spoznaje o životu tla, kruženju energije u prirodi i važnosti čuvanja harmonije između živih bića koja nastanjuju vrt, pa tako Vrtlarica i u jubilarnoj stotoj emisiji donosi jednako zanimljive i inovativne vrtlarske priče. Kornelija će nas upoznati s uzgojem krastavaca i tikvica, srodnih vrsta sa sličnim uzgojnim potrebama. Doznat ćemo kako popraviti strukturu tla uz pomoć kokosovih vlakana i kako mikorizne gljive utječu na rast krastavaca. Usto ćemo vidjeti koliko različitih sorti tikvica možemo uzgajati u svojim povrtnjacima, ali i upoznati neke egzotične vrste kao što su meksički krastavac i kivano.

  Uronite u čaroliju prirode i zajedno s autoricom emisije Kornelijom doznajte kako uzgojiti ukusno i zdravo povrće i voće.

  Snimatelj i redatelj Vrtlarice je Nino Šoštarić.

  Emisija je dostupna i na novoj multimedijskoj platformi HRTi.

  hrtprikazuje.hrt.hr

  http://hrtprikazuje.hrt.hr/321402/stoto-izdanje-popularne-hrt-ove-vrtlarice-2

 2. Intervju za tportal

  ‘Nezdravu hranu ne volim pa je i ne konzumiram’
  Proteklog vikenda, jedna od najgledanijih emisija na HTV-u, ‘Vrtlarica’ proslavila je svoju stotu emisiju. ‘Vrtlarica’ se emitira već petu sezonu, a cilj joj je gledateljima prenijeti čaroliju vrtlarstva. Priče kroz koje vodi autorica, inženjerka hortikulture Kornelija Benyovsky Šoštarić…


  http://m.tportal.hr/magazin/416562/Nezdravu-hranu-ne-volim-pa-je-i-ne-konzumiram.html

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: