KORNELIJA BENYOVSKY ŠOŠTARIĆ – “Nezdrave hrane nimam rada in je tudi ne uživam” [TPORTAL.HR]

04.07.2013., Zagreb - Novinarka i voditeljica Kornelija Benyovsky Sostaric. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Kornelija Benyovsky Šoštarić                                                                                                       Vir: Pixsell Davor Puklavec/PIXSELL , Avtor:Davor Puklavec/PIXSELL

Ko se je Kornelija Benyovsky Šoštarić začela ukvarjati z vrtnarstvom, je sledila svojemu notranjemu glasu, ne razmišljala o odzivu tega kar počne, čeprav je upala, da se njena sporočila dotaknejo gledalcev. Danes se nanjo vsakodnevno obračajo tisti, ki jih je navdihnila, da se sami začnejo ukvarjati z vrtnarstvom in uživati v zeliščih, zelenjavi, sadju. Veseli se kadar jo ljudje ustavijo na ulici, da bi ji povedali kako so zaradi “Vrtlarice” spremenili svoj stil življenja, prodali stanovanje v mestu, kupili hišico z zemljo na podeželju in začeli gojiti lastno hrano. Simpatična in nasmejana 45-letnica se ne doživlja kot guru vrtnarstva, čeprav ji ljudje vsakodnevno prikimavajo.

Ko ste začenjali z oddajo, ste si zamišljali, da boste nekega dne slavili 100. oddajo in dosegli tolikšno gledanost, ki jo imate danes?
Nisem. Posebej me je presenetila visoka gledanost in zelo dobre kritike, ki jih dobivamo skoraj vsakodnevno od naših gledalcev. Uspeh je še toliko večji, ker nas redno spremljajo tudi gledalci iz sosednjih držav, ki se redno javljajo s pohvalami in vprašanji v povezavi z vrtnarstvom.

Kdaj in kako ste dobili idejo da svojo strast in veščine o organskem gojenju prenesete v televizijsko oddajo?
Ideja obstaja že zelo dolgo. No kakor se to vedno dogaja, se mora sovpadati tudi s trenutkom, ko se ideja lahko dejansko uresniči. V tem nam je pomagala gospa Gordana Mrđen, ki je 2011 bila glavna urednica. Njej se moramo zahvaliti, da je ideja, ki že dolgo obstaja, le prenesena v oddajo.

Koliko oddaj vnaprej snemate? Ker je govora o sezonskih vrtnarskih poslih, je treba biti aktualen, in to je tisto kar vam zelo dobro gre na roko?
Oddaje snemamo vnaprej. Običajno začnemo v aprilu in snemamo neprekinjeno do oktobra oziroma do konca vrtnarske sezone. Potem gremo v montažo, kjer režiser Nino Šoštarić in jaz skupaj z montažerji HTV-a zmontiramo posneti material v oddajo. Nažalost ne moremo biti aktualni v smislu tedenskega dogajanja v vrtu, ker snemamo v naravi. Kadar bi naprimer celi teden deževalo ali snežilo, ne bi mogli ničesar napraviti. Zato snemamo vnaprej in tako gledalci tekom zime gledajo epizode, ki smo jih snemali predhodno sezono.

Odkod vam toliko ljubezni do narave, gojenja sadja in zelenjave?
Od otroštva obožujem živali in rastline. Konec koncev, to je tudi moja stroka. Sem diplomirana inženirka vrtnarstva in krajinskega oblikovanja, tako da sem imela odlične temelje da razvijem lastni pristop vrtnarstvu. Jaz ga nazivam organski, ker je vrt za mene svojevrstni organizem v katerem isti prostor delijo rastline, živali in mi, ljudje. Sožitje je tukaj nuja, a nova znanja zagon za nove poskuse.

Javljajo se vam gledalci, iščejo nasvete od vas?
Vsaki dan. Včasih se počutim kot zdravnik, kateremu se izven ordinacije obračajo na pomoč. Odgovarjam kolikor zmorem.

Ima tudi vaša 12-letna hčerka Barbara ljubezen do narave? Vam pomaga na vrtu?
Moja hči je prava mala vrtnarica. Vse zna o vrtu in pogosto mi pomaga. No vrt je za njo tudi igralni prostor, prekrasen čarobni svet v katerem se lahko skrivati in igrati brez strahu od pesticidov ali bilo kakih drugih strupov. Kadar koli si poželi, lahko odide do svojih jagod ali malin in se jih naje kolikor je mogoče.

Ste stroga mama ali mama prijatelj?
Oboje. Mislim, da je pomembno da otroci vedo meje do katerih smejo iti, vendar hkrati občutijo ljubezen in varnost.

Kako najraje preživljate čas s svojo družino, radi potujete, hodite v kino?
Radi hodimo v kino ali gledališče in pogledamo dober film ali igro. Iskreno, odkar sem mama, pogosteje gledam risanke in otroške oddaje, a to je verjetno normalno. Prav tako mi je všeč srečanje s prijateljicami na kavi ali oditi na sprehod s psom.

Kornelija Benyovsky Šoštarić

Kornelijina hčerka Barbara obožuje biti v vrtu poleg mame.

Kaj vaš še sprošča, daje oddih in uživate še v čem kot v naravi?
Branje. Zelo rada berem. V srednji šoli sem prebrala nekaj knjig tedensko in dobro so me poznale vse knjižnjičarke v centru Zagreba. Na žalost sedaj nimam veliko časa za dobro knjigo in pogrešam to.

Ste v zakonski zvezi s snemalcem in fotografom Ninom Šoštarićem. Kako se dopolnjujeta, kako ločita zasebno od poslovnega?
Na snemanju in v montaži skušava biti profesionalca in točno veva kaj je čigavo delo. No kako delava na projektu, ki je zelo zapleten in zahteva mnogo priprav, se pogovoriva o tem že doma. Nekateri me sprašujejo, če me moti da preživim tako veliko časa s svojim možem. Ravno nasprotno, bila bi žalostna, če ne bi bilo tako.

Skupaj sta ustvarila knjigo “Zeleni kvadrat”, ki je sijajno sprejeta. Nameravata narediti še več takih ali podobnih projektov?
Ni enostavno ustvariti knjigo, ki se ne dela po principu copy-paste (kopiraj-prilepi). Na “Zelenem kvadratu” smo delali tri leta in kasneje še dve leti na otroški knjigi “Mala vrtnarica”. Še zmeraj obstaja del materiala, ki je bil takrat pripravljen, a ni bil še objavljen. Upam da bo izdajatelj enkrat to objavil.

Katera rastlina vam je najljubša?
Težko mi je na to odgovoriti. To je kot da vprašate mamo katerega od svojih otrok ima najraje.

Zahvaljujoč vam se je povečalo zanimanje za gojenje zdrave hrane in zavedanje da se je treba končno usmeriti zemlji z organskim gojenjem zelenjave in sadja. Ste ponosni zaradi tega?
Sem. Največ tega zasledim, ko nekje slišim ali preberem svoje misli ali izreke, ki so jih ljudje vzeli za svoje. To je najboljši dokaz, da se podrobno spremlja to s čemer se ukvarjam. Ampak najljubše mi je ko mi ljudje odprto pristopijo. Tako je, na primer, ob eni priložnosti pristopila do mene ena gospa in se zahvalila za to, ker sem ji spremenila življenje. Rekla je da je prodala stanovanje v Zagrebu in kupila hišo z vrtom. Od takrat se je njeno življenje spremenilo na bolje. Veseli me da je “Vrtlarica” za mnoge ljudi enostavno velik navdih.

Prehranjujete se izključno s hrano iz svojega vrta ali kdaj tudi posežete po “nezdravi” hrani kot je hamburger, pica, čevapčiči..?
Prehranjujem se v glavnem s tem kar pridelam na svojem vrtu. Seveda če želim pojesti banane ali datlje, seveda moram to kupiti. Toda, ko delamo ozimnico, gojimo krompir, čebulo in česen, precej tega minimalno kupimo na tržnici. Kar se tiče nezdrave hrane, s tem nimam problemov, ker je ne maram. Vendar tudi nimam problemov s tem da včasih pojem kako fino čokolado ali kolače. Zakaj ne. Mislim da je pomembno paziti na svoje zdravje in istočasno tudi uživati v življenju.

Delujete mirno, stabilno. Kaj vas razjezi?
Neumni in kruti ljudje. Oni so povsod in nikoli ne mirujejo. To so, seveda sem jih jaz tako poimenovala, instantne osebe. Ljudje, ki po družbenem trendu spreminjajo interes vsake tri do štiri leta,  na kratko se ukvarjajo z nečim, kar se jim zdi trenutno moderno. In seveda po nekaj mesecih se zelo spoznajo na vse. To je pokazatelj sodobne kulture, v kateri zgleda je osnovna nujnost narcisizem in površnost. Vse to me ne more razjeziti bolj kot razžalostiti.

Zgledate zelo mladostno in negovani. Je res da uporabljate lastne preparate?
Hvala za kompliment. Resnica je da pripravljam lastne preparate, ker ne verjamem kozmetični industriji. Mislim da je to vprašanje enako pomembno kot vprašanje hrane.

Kornelija Benyovsky Šoštarić2

Gledalce že pet sezon poučuje o ljubezni do narave in gojenju sadja, zelenjave in zelišč

Avtorica: Danijela-Ana Morić

Vir vsebine: www.tportal.hr (lasten prevod iz hrvaščine)
Objavljeno: 16.02.2016 @ 16:37:03

Posted on 16. februarja 2016, in Organsko vrtnarjenje, Vrt and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: