61735573

(Foto: PRO PLUS)

Ljubiteljski vrtičkarji se že neskončno veselimo obdelovanja gredic. Ni lepšega, kot pomladne dni preživljati na svežem zraku med rastlinami, vzgajati lastno zelenjavo, sadje in zelišča ter uživati v omamnem vonju ličnega cvetličnega vrtička, pa četudi le na balkonu. Vrtnarjenje postaja vse bolj priljubljeno tudi med mladimi, saj je možnosti pridelovanja lastne zelenjave malo morje, noben izgovor, bodisi pomanjkanje časa ali prostora bodisi neizkušenost, pa ni dovolj tehten, če le imate voljo. Ne glede na to, ali ste med gredicami že pravi veteran ali pa ste šele začeli svoje prve vrtnarske korake, vam bodo nasveti Tine in Metke v veliko pomoč.

Oddaja Vrtičkanje bo na sporedu vsako nedeljo ob 17.45 na POP TV, vse oddaje prve in druge sezone pa si lahko ogledate na VOYO!

Priljubljeni vrtičkarici, ki sta svoje znanje, bogate izkušnje in neizmerno ljubezen do vrtnarjenja z veseljem delili z nami že dve sezoni, nam bosta tudi v tretji predstavili številne bolj ali manj znane zelenjadnice, grmovnice, sadeže, zelišča ter cvetlice, nas podučili o vzgoji, nam zaupali kakšen zanimiv trik in recept, skratka dolgčas zagotovo ne bo. 15 oddaj tretje sezone sta prejšnje leto snemali vse od zgodnje pomladi do pozne jeseni, tako da bomo lahko videli rastline v čim več različnih stadijih in čim bolj sezonosko.

61735576

(Foto: PRO PLUS)

Spomini na snemanje so čudoviti in nadvse zabavni

Kot pravi Tina, jima je snemanje tretje sezone prineslo veliko zabave in novih dogodivščin. “Kljub temu, da se je ekipa malo zamenjala, smo se odlično ujeli in pridno delali. Novost je tudi ta, da smo se malo bolj posvetili sajenju nekaterih drevnin in grmičkov, ki jih pri nas še ne sadimo toliko, sicer pa je ob pridnem delu bilo tudi kar nekaj zabavnih trenutkov. Najbolj je bilo zabavno, ko smo snemali na Primorskem in sem vozila traktor, ki se je moral ustavit tik pred snemalcem, Mislim, da nas je bilo vse malo strah, kaj se bo zgodilo, če prepozno pritisnem na zavoro. Sicer pa smo se spoprijateljili s petelini, ki so kikirikali ob najmanj primernih trenutkih, kar je seveda sprožilo napade smeha v celi ekipi. Potem pa se naj človek zresni in posname resen tekst,” se v smehu spominja in doda, da sta z mami iznašli tudi prav poseben, slovensko navdihjen recept za sproščanje in se ’cartale’ z puhastimi prijatelji. No, preveč seveda ni hotela izdati, zagotavlja pa, da se vsem vrtičkarjem obeta sezona polna pridelka, slastnih receptov in veliko idej, kako si lahko polepšate vrtiček in preživite zabavne urice s svojimi dragimi.

Tudi Metka priznava, da je bila tretja sezona zopet nov izziv, priložnost za nova znanja, nove izkušnje in seveda velika odgovornost do gledalcev. “Zares pozitivni odzivi gledalcev na prvi dve sezoni so bili prav gotovo pozitivna motivacija za ustvarjanje novih oddaj. In sreča, da lahko delaš z odlično ekipo, s katero se fino razumeš. Želeli sva deliti najine znanje in izkušnje, najin pogled ter dati vrtičkarjem sporočilo, da je čudovito in zabavno biti vrtičkar, pa prav nič težko.” Letošnja sezona ji bo ostala v spominu predvsem po čudovitih trenutkih, ko so snemali pri gostiteljih v slovenskem Primorju, pa tudi Tinin tečaj traktorske vožnje na malce posebnem traktorju. “Spomin na to situacijo nas bo še dolgo spravljal v smeh. Nepozaben je bil dan na Pohorju, ko smo nabasali trebuščke s plodovi narave. Pa vedno je zabavno opazovat naše mlade fante iz ekipe, ki se čudijo rastlinam in hrani, ki jo pripravimo, ko se eden zaljubi v nabodala, drugi v metončke, tretji dobi voljo, da zasadi zelenjavo. Na snemalnih dnevih smo ugotovili, da okolje zelo poskrbi, da si vzamemo prisilni počitek, saj enkrat ropotajo vlaki, drugič letala, tretjič gradbeni stoji, pa kosilnice in žage in celo ladijske sirene. Nikakor nočejo zaostajati petelini in psi. In potem je tu še veter, megla, dež in preveč sonca, pa prehitra tema. In da v teh primerih jeza, grde besede ali prošnje nič ne pomagajo.”

Privoščili sta si tudi oddih

Sicer pa simpatični vrtičkarici nista le snemali, pač pa sta si privoščili tudi oddih in si nabirali nova znanja ter izkušnje. Tina je sicer velika ljubiteljica potovanj, med katerimi ne odkriva le arhitekturne in zgodovinske znamenitosti, pač pa spoznava tudi tamkajšnja rastline. Nedavno se je potepala po Tajski. “Tajska je res krasna dežela, morda v zadnjih letih precej poplavljena s turisti, ampak še vedno se najdejo prijetni kotički,” pravi in doda, da jo v tropskih deželah vedno navduši bogat rastlinski in živalski svet, prelepe naravne danosti. “No, na Tajskem pa je tudi božanska hrana in poceni masaže, hehe. Odlična izkušnja je bilo prostovoljno delo na ranču, kjer smo postavili prav posebno visoko gredo. Doma sicer uporabljamo bambusove palice za oporo, tam pa raste res ogromen bambus in pravi užitek ga je bilo podirati, cepiti in ga nato vplesti kot ogrodje za gredo.” Domov je prinesla semena okre, dolge vigne in zanimivo sorto kumaric in komaj čaka, da se začnejo topli dnevi, da jih bo lahko posejala. Sicer pa je na Tajskem, precej težko dobiti kvalitetna semena, ki niso tretirana. Kljub temu, da imajo prelepo naravo, so na žalost še precej nevedni glede uporabe fungicidov, insekticidov in umetnih gnojil. Je pa še veliko krajev, ki si jih Tina v prihodnosti želi obiskati, predvsem Južno Ameriko, ostale azijske države in Novo Zelandijo, so ji pa zanimiva tudi marsikatera evropska mesta, tako da je odločitev, kam naslednjič, kar težka.

Metka je proste trenutke po snemanju oddaje izkoristila za počitek, za razliko od Tine malce bližje. “Privoščila sem si malce daljše počitnice na Pelješcu, kamor z možem, če je le mogoče, odpotujeva dvakrat na leto. Tam ribarim, vlagam dobrote, ki jih ponuja mediteranska narava, se učim in družim z domačini,  polnim baterije na sto in en način ter predvsem neskončno uživam v drobnih stvareh. Doma je vedno kaj za postorit na vrtu, njivi in okoli hiše, vedno je potrebno brati in se na novo učiti ter pripravljati znanje, ki ga potem delim. Veliko mi pomeni druženje z otroki in prijatelji, rada kuham in si vedno znova izmišljam recepte, rada ustvarjam in sem aktivna,” pove in v smehu doda, da je enostavno težko pri miru. S Tino pa imata še eno skupno veselje, in sicer pripravljanje ter vodenje delavnic za pripravo ’domače’ kozmetike, delavnic in tečajev za zdravo prehrano in naravno vrtnarjenje ter kuharske tečaje. “Tam je vedno pozitivna energija, prijetni ljudje in imamo se fino!

Ne zamudite torej prve oddaje tretje sezone Vrtičkanje, ki bo na sporedu v nedeljo 28. 2. ob 17.45 na POP TV!

61735574

(Foto: PRO PLUS)