#104 HRT Vrtlarica 05.03.2016 – Kompost / Kompost

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

104. oddaja: 05.marec 2016
Sezona / Epizoda: 5 / 11
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: KOMPOST / KOMPOST

vrtl20160305Opis epizode: V novi oddaji ‘VRTNARICA’ boste izvedeli vse o kompostu. Čeprav so mnogi vrtnarji kompostiranje sprejeli kot nekaj običajnega na vrtu, večina še vedno biološke odpadke zažge. To pa je škoda, saj je kompost izjemno koristen in lahek za pripravo. Včasih je, kot izpostavi Kornelija, dovolj le metati rastlinske oz. biološke odpadke na eno mesto in bo narava naredila svoje. Če pa želimo proces kompostiranja pospešiti, lahko dodamo guano ali učinkovite mikroorganizme. V bistvu lahko kompostiramo tudi na balkonih ali terasah. In to še ni vse. V tej epizodi boste videli tudi inovativno bokashi metodo kompostiranja s katero lahko uspešno recikliramo celo kuhinjski odpad.
(SiOL TV-spored / HRT spored)


U novoj Vrtlarici doznajte sve o kompostu. Iako su mnogi vrtlari prihvatili kompostiranje kao redovan dio održavanja vrta, većina nažalost svoj biljni otpad još uvijek baca ili spaljuje. To je šteta, jer kompost je iznimno koristan i može se lako pripremiti. Ponekad je, ističe Kornelija, dovoljno samo bacati biljni otpada na jedno mjesto i priroda će učiniti svoje. No ako želimo ubrzati proces kompostiranja, mogli bismo dodati guano ili efektivne mikroorganizme. Dapače, kompostirati se može čak i na balkonima i terasama. I to nije sve. U ovoj epizodi vidjeti ćete i inovativnu bokashi metodu kompostiranja kojom možemo uspješno reciklirati čak i kuhinjski otpad.
(HRT raspored)

Video:

Ob sobotah na HRT2 okrog 17:30
* * * * *
Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja in za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA (hrv. VRTLARICA).

Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Ta oddaja HRT-ja je za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v vsebini, ki daje navdih in mnogo koristnih idej.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu.

Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.

Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i rabiti u svakodnevnom životu. Ishodište tih istraživanja autoričin je vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili iskorištavanja biljaka.

No autorica ide i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Ova emisija HRT-a je za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnogo korisnih ideja.

Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/ / hrti.hrt.hr/#/search/term/vrtlarica
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT2, 05. marerc 2016 @ 17:32
Advertisements

Posted on 5. marca 2016, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: