#107 HRT Vrtlarica 02.04.2016 – Jajčevec, paprika, paradižnik / Patlidžan, paprika, rajčica

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

107. oddaja: 02.april 2016
Sezona / Epizoda: 5 / 14
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: JAJČEVEC, PAPRIKA, PARADIŽNIK / PATLIDŽAN, PAPRIKA, RAJČICA

vrtl20160326Opis epizode: Zaradi sorodstvenih povezav jajčevec, paprika in paradižnik rastejo pod podobnimi pogoji. Tokrat bo Kornelija razkrila skrivnosti uspešnega gojenja teh popularnih rastlin. Izvedeli bomo, kako sadike zaščititi pred napadi živali (rovca), kako povečati rodnost paprik, in kako oblikovati paradižnik na vrtu in v steklenjaku. Zahvaljujoč tehnikam pinciranja, paprike in paradižniki lažje nosijo težo plodov in so bolj zdrave. To velja za sodobne sorte a tudi za stare, katere še vedno cenijo mnogi vrtnarji. To potrjuje tudi zgodba o gojitelju iz Žrnovice, ki je uspešno vzgojil paradižnike iz semena, katere mu je predhodne sezone darovala Kornelija.
(SiOL TV-spored / HRT spored)


Zahvaljujući botaničkoj srodnosti, patlidžan, paprika i rajčica povrtnice su sličnih uzgojih zahtjeva. U ovoj epizodi Kornelija pokazuje sve tajne uspješnog uzgoja ove popularne skupine. Doznat ćemo kako zaštititi presadnice od napada rovca, kako povećati rodnost paprika i na koje načine oblikovati rajčice u vrtu i stakleniku. Zahvaljujući tehnikama pinciranja, paprike i rajčice lakše podnose teret plodova i mnogo su zdravije. To vrijedi za suvremene sorte, ali i za one stare koje još uvijek njeguju mnogi vrtlari. Potvrđuje to i priča o uzgajivaču iz Žrnovnice koji je uspješno uzgojio rajčice iz sjemena koje mu je prethodne sezone darovala Kornelija.
(HRT raspored)

Video:

Ob sobotah na HRT2 okrog 17:30
* * * * *
Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja in za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA (hrv. VRTLARICA).

Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Ta oddaja HRT-ja je za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v vsebini, ki daje navdih in mnogo koristnih idej.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu.

Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.

Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i rabiti u svakodnevnom životu. Ishodište tih istraživanja autoričin je vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili iskorištavanja biljaka.

No autorica ide i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Ova emisija HRT-a je za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnogo korisnih ideja.

Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/ / hrti.hrt.hr/#/search/term/vrtlarica
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT2, 02. april 2016 @ 17:30

Posted on 2. aprila 2016, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: