#109 HRT Vrtlarica 16.04.2016 – Mali vrtni užitki / Mali vrtni užici

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

109. oddaja: 16.april 2016
Sezona / Epizoda: 5 / 16
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: MALI VRTNI UŽITKI / MALI VRTNI UŽICI

Opis epizode: Vrtnarstvo ne bi smelo biti napor, ampak užitek, zato bo Kornelija pokazala, kako uživati na vrtu. Eden od načinov je, kako aktivno vrtnariti in vzgojiti nekaj koristnega, kot so šparglji, ki se sadijo na začetku pomladi. Uživamo pa lahko tudi v prijetni okolici vrta, kot je tista od družine Horjan iz Hižakovca, ki so okolico preoblikovali v ladijski vrt. Na koncu pa bo Kornelija pokazala še, kako vrtnarji lahko uživajo od vrta do mize.
(SiOL TV-spored)


Polazeći s pozicije kako vrtlarstvo ne bi smjelo biti napor, već užitak, Kornelija kroz nekoliko primjera pokazuje kako uživati u vrtu. Jedan je način aktivno vrtlariti, odnosno uzgojiti nešto korisno poput bijelih šparoga koje se sade na početku proljeća. No uživati se može i u dobro oblikovanom pejzažu poput onoga obitelji Horjan iz Hižakovca, koja je svoju djedovinu pretvorila u ladanjski vrt. Na kraju Kornelija pokazuje kako od dunja pripremiti kotonjadu, dokazujući time kako dobri vrtlari moraju uživati od vrta do stola.
(HRT raspored)

Video:

Oddaja je dostopna tudi na novi večpredstavnostni platformi HRTi.

Ob sobotah na HRT2 okrog 17:30
* * * * *
Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja in za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA (hrv. VRTLARICA).

Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Ta oddaja HRT-ja je za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v vsebini, ki daje navdih in mnogo koristnih idej.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu.

Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.

Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i rabiti u svakodnevnom životu. Ishodište tih istraživanja autoričin je vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili iskorištavanja biljaka.

No autorica ide i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Ova emisija HRT-a je za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnogo korisnih ideja.

Ogled preteklih oddaj: www.hrt.hr/enz/vrtlarica/ / hrti.hrt.hr/#/search/term/vrtlarica
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT2, 16. april 2016 @ 17:34
Advertisements

Posted on 16. aprila 2016, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: