#118 HRT Vrtlarica 29.01.2017 – Ustvarjanje novega vrta 2. del / Stvaranje novog vrta 2. dio

01_VRTLARICA_f4bc30b4a2

118. oddaja: 29. januar 2017
Sezona / Epizoda: 6 / 9
Žanr: vrtnarstvo
Trajanje: ~ 30 minut
Tema oddaje: USTVARJANJE NOVEGA VRTA 2. DEL / STVARJANJE NOVOG VRTA 2. DIO

vrtl20161204-phpOpis epizode: Tokratna epizoda je nadaljevanje zgodbe o ustvarjanju novega vrta. V prejšnji epizodi je Kornelija pokazala, kako z bagrom oblikovati nove terase na vrtu, kako presaditi rastline in tla pripraviti za nov travnik. Zdaj sledi nadaljevanje. Videli bomo, kako se je vrt spremenil v le nekaj mesecih. Izvedeli bomo kako negovati mladi travnik z novo inovativno metodo “top dressing” (vrhnje dognojevanje in ravnanje površine) in s pomočjo mikroorganizmov ter kako z enoletnim rastlinjem zapolniti praznine v vrtu.
(SiOL TV-spored / HRT spored / NP)


Ova epizoda nastavak je priče o stvaranju novog vrta. U prethodnoj epizodi Kornelija je pokazala kako bagerom oblikovati nove terase u vrtu, kako presaditi biljke i pripremiti tlo za novi travnjak. Sada slijedi nastavak. Vidjet ćemo kako se vrt promijenio u samo nekoliko mjeseci. Doznat ćemo i kako njegovati mladi travnjak novom inovativnom metodom top dressinga uz pomoć mikroorganizama, te kako jednogodišnjim biljem popuniti praznine u vrtu.
(HRT raspored)

Video:

Oddaja je dostopna tudi na novi večpredstavnostni platformi HRTi.

Ob nedeljah na HRT2 okrog 11:30
* * * * *
Za vse tiste, ki čutijo naravo kot del svojega življenja, za tiste, ki uživajo v lepoti zelenih rastlin in cvetja in za tiste, ki so vrtnarstvo uvedli v svoj vsakdan, tu je oddaja VRTNARICA (hrv. VRTLARICA).

Izhajajoč iz stališča zaščite narave in lastnega zdravja, avtorica Kornelija Benyovsky Šoštarić , na podlagi že znane zgodbe o organski pridelavi zelenjave, sadja in cvetja, raziskuje še nova področja povezana z vrtnarstvom in zelenim rastlinskim svetom.

Razkriva pridelovalce, katerim so rastline strast in življenje, čudovito oblikovane vrtove ali načine na katere lahko rastline pripravimo, predelamo in uporabimo v vsakdanjem življenju. Izhodišče teh raziskovanj je avtoričin vrt nahajoč na zagorski strani pobočja Medvednice. To je mesto nenehnih poskusov z rastlinami, a je tudi mesto srečanj z zanimivi gosti, ki posredujejo lastne izkušnje o vzgoji ali uporabi rastlin.

Avtorica gre še dlje, potuje po Hrvaški in spoznava zanimiva mesta in ljudi, ki so svoje življenje vezali na vzgojo neke nenavadne vrste. Ta oddaja HRT-ja je za vse tiste, ki se želijo zares sprostiti in uživati v vsebini, ki daje navdih in mnogo koristnih idej.


Za sve one koji prirodu osjećaju kao dio svog života, za one koji uživaju u ljepoti zelenih biljaka i cvijeća, za one koji su vrtlarstvo uveli u svoju svakodnevicu.

Polazeći s pozicije zaštite prirode i vlastitog zdravlja, autorica Kornelija Benyovsky Šoštarić, uz već poznate priče o organskom uzgoju povrća, voća i cvijeća, istražuje i nova područja vezana uz hortikulturu i zeleni biljni svijet.

Otkriva uzgajivače kojima su biljke i strast i život, predivno oblikovane vrtove, ali i načine na koje biljke možemo pripremiti, preraditi i rabiti u svakodnevnom životu. Ishodište tih istraživanja autoričin je vrt smješten na zagorskoj strani obronaka Medvednice. On je mjesto stalnih eksperimanata s biljakama, ali i mjesto susreta sa zanimljivim gostima koji prenose vlastita iskustva o uzgoju ili iskorištavanja biljaka.

No autorica ide i dalje, putuje po Hrvatskoj i upoznaje zanimljiva mjesta i ljude koji su svoj život vezali uz uzgoj neke neobične vrste. Ova emisija HRT-a je za sve one koji se žele doista opustiti i uživati u sadržaju koji će pružiti inspiraciju i mnogo korisnih ideja.

Ogled preteklih oddaj: hrti.hrt.hr/#/search/term/vrtlarica
Družbeno omrežje: www.facebook.com/pages/Kornelija-Benyovsky-Šoštarić/
Elektronska pošta: vrtlarica@hrt.hr
Urednica in voditeljica: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Snemalec in režiser: Nino Šoštarić
Vir vsebine: www.hrt.hr – HRT prikazuje / Pretraži HRT: vrtlarica (lasten prevod iz hrvaščine)
Predvajano: HRT2, 29. januar 2017 @ 11:32

Posted on 29. januarja 2017, in Mediji, Video, Vrtnarica / Vrtlarica, Vsebine oddaj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Natural-Portal

V sožitju z naravo

%d bloggers like this: